Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τρεις αυτοκτονίες στο στράτευμα σε 15 μέρες δεν είναι σύμπτωση

(Φωτογραφία αρχείου) | Eurokinissi / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Ακόμα και αν είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά πως κάθε αυτοκτονία αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο και δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα ενός και μόνο παράγοντα ή γεγονότος, δεν παύει κάθε φορά να σοκάρει και να προβληματίζει.
Ειδικά όταν παρατηρείται σε ένα ορισμένο περιβάλλον, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να επιφέρει επιδείνωση υφιστάμενων ψυχολογικών προβλημάτων, όπως ο Στρατός, και όταν γίνεται η συνειρμική σύνδεση ατυχών περιστατικών που έχουν συμβεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μέσα από αυτό το πρίσμα, η τρίτη αυτοκτονία στον Ελληνικό Στρατό μέσα σε μόλις 15 μέρες ασφαλώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα με τους συνηθισμένους, θεαματικούς όρους των Μέσων, αποτελεί όμως μια τραγική αφορμή για να συζητηθούν ευρύτερα ζητήματα, όπως το θέμα της άμεσης επέκτασης της ψυχοκοινωνικής μέριμνας σε όλο το προσωπικό ανεξαρτήτως βαθμού.

Πρόκειται εξάλλου για πρόσφατη εξαγγελία του Αρχηγού ΓΕΣ Βασίλειου Τελλίδη, η οποία -πέρα από τις προθέσεις- οφείλει να υλοποιηθεί, ανεξάρτητα από τα τελευταία γεγονότα.
Επίσημη ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, το μεσημέρι της Κυριακής, ένας 27χρονος στρατιώτης, που υπηρετούσε σε μονάδα της 3ης Μ/Κ ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ», στο στρατόπεδο Βάλτου στην Ορεστιάδα, τραυματίσθηκε θανάσιμα με το υπηρεσιακό του όπλο, ενώ εκτελούσε υπηρεσία σκοπού.

Είχε προηγηθεί πριν από λίγες μέρες η αυτοκτονία στελέχους της Πολεμικής Αεροπορίας στον Βόλο και πριν από λίγα 24ωρα ενός 38χρονου αρχιλοχία μπροστά στα μάτια δύο στρατιωτών στη Σάμο.

«Η μία αυτοκτονία διαδέχεται την άλλη στον Στρατό, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. και ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος αναλώνονται σε δημόσιες σχέσεις και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις για τη διεξαγωγή ΕΔΕ, που πάντα έρχονται να κουκουλώσουν τις πραγματικές ευθύνες, για να μη θιγεί το γόητρο του Στρατού και της κυβέρνησης», αναφέρει ανακοίνωση του δικτύου «Σπάρτακος», στηλιτεύοντας τόσο την παρουσία του υπουργού Πάνου Καμμένου στο στρατόπεδο της Σάμου (όπου συνάντησε τους αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού), όσο και τις εξαγγελίες του ΓΕΣ.

Ταυτόχρονα, το δίκτυο καλεί τους στρατευμένους να στηρίξουν ο ένας τον άλλο και «να συμβάλουν αποφασιστικά στην ενδυνάμωση του κινήματος μέσα και έξω από τον Στρατό για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του φαντάρου-πολίτη με στολή».

Παράλληλα, το δίκτυο «Σπάρτακος» αποκάλυψε χθες καταγγελία γονιού για καψώνι από φαντάρο σε ήδη τραυματισμένο (από προηγούμενο καψώνι) συνάδελφό του στρατιώτη, που υπηρετεί στην Α΄ Μοίρα Αλεξιπτωτιστών στο Μάλεμε Χανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου