Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Διαπραγμάτευση Ισραήλ με Χαμάς μέσω Μπλερ!

Για «θετικές επαφές» με το Ισραήλ έκανε λόγο ο ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ. Οι επαφές αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια εκεχειρία με το Ισραήλ, ανέφερε ο Μεσάαλ, οποίος, πρόσφατα, είχε επισκεφτεί την Τουρκία και είχε επαφές με το δίδυμο Ερντογάν- Νταβούτογλου.
Είναι η πρώτη φορά που ένας ηγέτης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, παραδέχτηκε, δημόσια, πως έχει επαφές με το Ισραήλ, με ένα κράτος, δηλαδή, την ύπαρξη του οποίου, επισήμως, δεν αναγνωρίζει.

«Μέχρι στιγμής οι επαφές που έχουμε είναι θετικές, αλλά δεν έχουμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία. Δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε κάτι χειροπιαστό στα χέρια μας. Για την ώρα απλώς συζητάμε», δήλωσε ο Μεσάαλ.
«Το πρόβλημα είναι πως θα λύσουμε το ζήτημα της Γάζας. Είμαστε ανοικτοί σε όλες τις λύσεις, παλαιστινιακές, αραβικές, ισλαμικές, περιφερειακές και διεθνείς. Όμως η λύση δεν θα έρθει με την καταστρατήγηση της ενότητας της Λωρίδας της Γάζας με τη Δυτική Όχθη», κατέληξε.
Το Ισραήλ διέψευσε τις δηλώσεις του ηγέτη της Χαμάς, αναφέροντας πως δεν διεξάγονται σχετικές συνομιλίες. Ωστόσο, η Παλαιστινιακή Αρχή, εμμέσως επιβεβαίωσε τον ηγέτη της Χαμάς, κατηγορώντας την οργάνωση ότι διεξάγει μυστικές συνομιλίες με το Ισραήλ, διαπραγματευόμενη ακόμα και την ενότητα των παλαιστινιακών εδαφών.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως όντως Ισραήλ και Χαμάς διαπραγματεύονται μια οκταετή έως δεκαετή εκεχειρία με αντάλλαγμα την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας. Από τη Φατάχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, διέρρευσαν πληροφορίες ότι οι συνομιλίες διεξάγονται μέσω του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος λειτουργεί ως ειδικός διαπραγματευτής.
«Η συμφωνία Χαμάς – Μπλερ ανοίγει τον δρόμο για την απομόνωση και την κατάτμηση της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει πηγή της Φατάχ. «Οι κινήσεις της Χαμάς βοηθούν το Ισραήλ, το οποίο δεν επιθυμεί τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967», δήλωσε η ίδια πηγή.
Είναι γνωστό πως οι σχέσεις Χαμάς και Φατάχ, από το 2007, όταν η πρώτη κέρδισε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, είναι, επιεικώς, τεταμένες. Ο Μεσχάαλ, πάντως, υπογράμμισε πως η όποια ανακωχή επιτευχθεί με το Ισραήλ, θα αφορά μόνο τη Λωρίδα της Γάζας και όχι τη Δυτική Όχθη.http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου