Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Έπεσε… με τα μούτρα στο Ιράν για μπίζνες όλη η Ευρώπη

Ολοι στην ουρά για μπίζνες με το ΙράνΕυρωπαίοι και επιχειρηματίες προσπαθούν να είναι, ο καθένας για τη χώρα ή την επιχείρησή του, ο πρώτος που θα κερδίσει το πλεονέκτημα στην 400 δισ. δολαρίων οικονομία του Ιράν, μετά την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η άρση των εναντίον του Ιράν οικονομικών κυρώσεων ανοίγει για τους Ευρωπαίους μια αγορά 80 εκατ. ψυχών.
Του Soeren Kern

ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute
URL: http://www.gatestoneinstitute.org
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας 
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ήδη κάνει λόγω για την ανάγκη επενδύσεων, ύψους, τουλάχιστον 185 δισ. δολαρίων, τα επόμενα πέντε χρόνια, στον τομέα της ενέργειας. Άλλα περίπου 30 δισ. δολάρια θα απαιτηθούν για επενδύσεις στον τομέα των εξορύξεων. Το Ιράν ελπίζει ακόμα να τριπλασιάσει τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα μέχρι το 2025, ανοίγοντας ένα ακόμα πεδίο στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η άρση των κυρώσεων θα επιτρέψει επενδύσεις και στην τεράστια επιχειρηματική αυτοκρατορία του θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, η οποία αποτιμάται στα 95 δισ. δολάρια, αλλά και στο ευρύ επιχειρηματικό δίκτυο των Φρουρών της Επανάστασης.
Αν και το Κογκρέσο δεν πρόκειται να υπογράψει την άρση των κυρώσεων πριν τον Σεπτέμβριο, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Η ΕΕ επικύρωσε, άμεσα, την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ και η ουδέτερη Ελβετία, στις 12 Αυγούστου, ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει, επιτρέποντας ήδη στην Τεχεράνη, τη χρήση του ελβετικού τραπεζικού συστήματος.
Αναλυτές θεωρούν, πάντως, πως ακόμα κι αν το Ιράν, παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας, θα είναι αδύνατο να του επιβληθούν νέες κυρώσεις, λόγω της οικονομικής διαπλοκής που θα έχει επέλθει με την Ευρώπη. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και Ισπανία, είναι αυτές που έχουν ήδη προσεγγίσει την Τεχεράνη και σχεδιάζουν την οικονομική τους διείσδυση στο Ιράν.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που επισκέφτηκε την Τεχεράνη μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Στις 19 Ιουλίου ο Γκάμπριελ βρέθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα επικεφαλής αντιπροσωπείας Γερμανών επιχειρηματιών. Ο Γερμανός αντικαγκελάριος δήλωσε πως έχει μεγάλη σημασία για τη γερμανική βιομηχανία η ομαλοποίηση και η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν.
Το γερμανικό βιομηχανικό επιμελητήριο θεωρεί πως οι γερμανικές εξαγωγές προς το Ιράν μπορούν να ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ τα επόμενα 3-4 χρόνια. Ο Γκάμπριελ επέμεινε πάντως, πως το Ιράν πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, αν επιθυμεί στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία. Η Τεχεράνη, όμως, θεωρεί πως οι απόψεις της διαφέρουν, εντελώς, από τις αντίστοιχες γερμανικές στα βασικά ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ήταν ο δεύτερος κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος που βρέθηκε στην Τεχεράνη, στις 29 Ιουλίου. Οι γαλλικές εξαγωγές στο Ιράν είχαν πέσει δραματικά στην περίοδο εφαρμογής των κυρώσεων. Αν και ο Φαμπιούς διέψευσε πως η Γαλλία επέμενε περισσότερο όλων για την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ώστε να διευκολυνθούν οι γαλλικές επενδύσεις εκεί, οι κινήσεις του τον διαψεύδουν.
Ήδη η ο Γάλλος πρόεδρος έχει προσκαλέσει τον ιρανό ομόλογό του στο Παρίσι τον Νοέμβριο, ενώ, νωρίτερα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία γαλλικών επιχειρηματικών ενώσεων θα επισκεφτούν το Ιράν για να διερευνήσουν τις δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας. Τον Φεβρουάριου του 2014, γαλλική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από 100 εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών εταιρειών και ομίλων, μεταξύ των οποίων και η Airbus, η Citroën, η GDF Suez, η Peugeot, η Renault και η Total.
Στις 4-6 Αυγούστου βρέθηκε στην Τεχεράνη και ιταλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικής Ανάπτυξης. Βάσει των επαφών που υπήρξαν θεωρείται πως οι ιταλικές εξαγωγές στο Ιράν θα ανέλθουν στα 3,8 δισ. ευρώ έως το 2018.
Ιταλικές εταιρείες παραγωγής βιομηχανικών μηχανημάτων, όπως η Finmeccanica, αλλά και η εταιρεία Eni, o ιταλικός ενεργειακός κολοσσός, όπως και ιταλικές τράπεζες, αναμένεται να κερδίσουν μεγάλα συμβόλαια στο Ιράν. Η Finmeccanica θα συνεργαστεί στενά με την ιρανική Ghadir, η οποία, σε ποσοστό 80% ανήκει στο Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης.
Στις 7-9 Σεπτεμβρίου θα επισκεφτεί την Τεχεράνη ο Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών. Αντιπροσωπεία Αυστριακών επιχειρηματιών είχε επισκεφτεί το Ιράν, νωρίτερα, στις 23-24 Ιουλίου. Η Αυστρία ελπίζει να πενταπλασιάσει τις εξαγωγές της προς το Ιράν, έως το 2020, παρά το γεγονός ότι στην Αυστρία, υπάρχουν φωνές που αντιδρούν στην προσέγγιση με το Ιράν.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως, θα βρεθεί στην Τεχεράνη και ισπανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάγιο. Μαζί του θα είναι και η υπουργός Ανάπτυξης και ο υπουργός Τουρισμού.
Στόχος των Ισπανών είναι να ανοίξουν τον δρόμο για τη διείσδυση ισπανικών εταιρειών που ενεργοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, των επικοινωνιών και των υποδομών. Στόχος είναι, πέραν των άλλων, να διπλασιαστούν οι ισπανικές εξαγωγές προς το Ιράν.
Όπως δήλωσε Γάλλος διπλωμάτης, φαίνεται πως όλοι ατενίζουν, με απληστία, προς το Ιράν.
http://www.defence-point.gr/news/?p=134821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου