Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ελεύθεροι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν στις Σκουριές

Συλλήψεις διαδηλωτών σε κινητοποίηση στις Σκουριές | soshalkidiki.wordpress.com

Συντάκτης: efsyn.gr
Ελεύθεροι αφέθηκαν οι πέντε διαδηλωτές που συνελήφθησαν σήμερα από την αστυνομία για παρακώλυση συγκοινωνιών στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Οι διαμαρτυρόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, με την οποία θα τελείωνε του δεκαήμερο δράσεων αντίστασης, που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι διαδηλωτές έκλεισαν δρόμο περιφερειακά των εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός», με συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η διέλευση των εργαζομένων και των οχημάτων της επιχείρησης.
Μεγάλη ήταν η παρουσία των ΜΑΤ στην κινητοποίηση, ενώ λίγο πριν τις 3 μ.μ, αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους από το σημείο και ακολούθησε ένταση. Άγνωστο παραμένει αν παρενέβησαν έπειτα από καταγγελία της εταιρίας ή όχι.
Μέχρι το απόγευμα διαδηλωτές παρέμεναν στις Σκουριές, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. 

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου όπου εξετάστηκαν και κρατούνται. Πρόκειται να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα με την αυτόφωρη διαδικασία.

Η Συνέλευση Αγωνιστικού Δεκαημέρου για τη συγκέντρωση ανέφερε:

«Σαν κράτος εν κράτει, η χρυσοθηρική Eldorado Gold συνεχίζει αδιάκοπα το εγκληματικό της έργο και προχωράει στην ολοκλήρωση των υποδομών της, περιφρονώντας τον παράνομο και ανήθικο χαρακτήρα αυτών των ενεργειών.

Σύντομα σκοπεύουν να ξεκινήσουν την εξόρυξη, μαζί με τα ολέθρια αποτελέσματα που έχει για το οικοσύστημα.

Στο 10ήμερο στις Σκουριές ήρθαμε σε επαφή αφενός με την ομορφιά της ζωής στη φύση κι αφετέρου με την νεπανόρθωτη καταστροφή της στο βωμό του κέρδους.

Ελεύθεροι από τις αυταπάτες της νομικής ή της κυβερνητικής οδού, έχουμε συνείδηση ότι ο δυναμικός, αδιαμεσολάβητος αγώνας αποτελεί τη λύση ενάντια στη δολοφονική εξόρυξη και τον δρόμο προς την αυτοδιαχείριση της ζωής μας.

Με την εκπνοή στις 12 Ιουνίου της από 28 Απρίλη κλήσης της κυβέρνησης προς την εταιρία να παρουσιάσει τα στοιχεία σχετικά με τη μεταλλουργία χρυσού και την περιβόητη μέθοδο flash smelting, η Eldorado Gold καθίσταται εκτός από αυθαίρετη και τυπικά παράνομη.

Η άρνηση εμφάνισης των παραπάνω στοιχείων είναι ταυτόσημη με άρνηση υλοποίησης των πλέον σημαντικών όρων της Μ.Π.Ε. και της Α.Ε.Π.Ο. και συνεπάγεται ανάκληση της αδειοδότησης με ευθύνη της εταιρίας.

Η προθεσμία για την ανάκληση της Α.Ε.Π.Ο. και άμεσο σταμάτημα εργασιών, υποβολή της Μ.Π.Ε. και επαναδειοδότηση ή εκδίωξη κλπ, έληξε στις 12 Ιουλίου. Μένοντας αδρανής η κυβέρνηση (που υποτίθεται ότι αναζητούσε νομική δυνατότητα να διώξει την εταιρία) υπονόμευσε, νομικά μιλώντας, τη δυνατότητα που η ίδια προκάλεσε -και όλα αυτά πριν την παραίτηση Λαφαζάνη.

Η εκδίωξη συνεπώς μιας εταιρίας που επικαλούνταν μέχρι τώρα τη νομιμότητα -τώρα που έπεσαν οι μάσκες της συγκάληψης- απομένει αδιαμεσολάβητο έργο των ενδιαφερομένων».

http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου