Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Κώστας Σάββα Ποκεριζές: Τον «πότισαν» με δυο μπουκάλες ουίσκι για να θάψει το Noratlas – Γιατί έκλαιγε






Η ιστοσελίδα μας, εξ αφορμής των τελευταίων εξελίξεων με το μοιραίο Noratlas που είχε καταρριφθεί από φίλια πυρά το 1974, αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας.
Ως γνωστόν, ο Κώστας Σάββα Ποκεριζές ήταν ο άνθρωπος στον οποίο έλαχε ο κλήρος να θάψει με τον εκσκαφέα του τα απομεινάρια του Noratlas την τρίτη μέρα της εισβολής (στις 22 Ιουλίου είχε καταρριφθεί). Πρόσφατα, μάλιστα, είχαμε αναδημοσιεύσει την κατάθεση του κ. Σάββα, ο οποίος περιέγραφε τα γεγονότα.
Αυτό για το οποίο, βέβαια, δεν ενημερώσαμε το αναγνωστικό μας κοινό, ήταν οι λεπτομέρειες και τα τραύματα που άφησε στην ψυχή του κ. Σάββα η όλη ιστορία. Κάτι που πράττουμε στο παρόν δημοσίευμα.

Η ιστοσελίδα μας, λοιπόν, επικοινώνησε με τον γαμπρό του μακαρίτη πλέον Κώστα Σάββα Ποκεριζέ. Ο Κυριάκου Παπαπέτρου, για τον οποίο και ο λόγος, μας εξήγησε ότι όλη αυτή η υπόθεση άφησε σημάδια στην ψυχή του πεθερού του.


«Δυο μπουκάλια ουίσκι»
«Πριν να του αναθέσουν τη δουλειά, του είπαν να συναντηθεί μαζί τους στο κέντρο ‘Μακεδονίτισσα’. Του έδωσαν να πιεί δυο μπουκάλια ουίσκι. Ήξεραν ότι ήταν σκληρή δουλειά και δεν θα μπορούσε να αντέξει. Ο μακαρίτης, βέβαια, ήταν γλεντζές. Δεν τον έπιανε εύκολα το ποτό. Τα δυο μπουκάλια δεν μπορούσαν να… σβήσουν τις μνήμες, ούτε να τον κάνουν να μην νοιώθει» μας είπε αρχικά ο κ. Παπαπέτρου.

«Καίγονταν ακόμη…»
Και συνέχισε, λέγοντας: «Δεν μιλούσε πολύ για τα όσα έγιναν. Σε εμάς που ήμασταν κοντά του, κάποτε ξανοιγόταν και έλεγε κάποια πράγματα με πόνο ψυχής. Από τα όσα μας έλεγε, την ώρα που έθαβε τα συντρίμμια με τους νεκρούς Ελλαδίτες κομάντος, τα μέρη του αεροπλάνου και τα κορμιά ακόμη καίγονταν…».

«Έκλαιγε»
Ο κ. Παπαπέτρου μετά από ερώτησή μας για τον πεθερό του, που καταγόταν από την Αναρίτα της Πάφου και ήταν παντρεμένος στη Δευτερά, προσπάθησε να περιγράψει τα συναισθήματά του: «Ο μακαρίτης περιέγραφε την ιστορία ως τραγική και αηδιαστική ταυτόχρονα. Τραγική γιατί καταλάβαινε ότι πέθαναν τόσο άδικα τα παλικάρια που ήρθαν από την Ελλάδα για να πολεμήσουν και έχασαν τις ζωές τους τόσο άδικα. Αηδιαστική γιατί τις εικόνες που έβλεπε, δεν μπορούσε να τις αντέξει ο οποιοσδήποτε. Όποτε μας περιέγραφε τις στιγμές, έκλαιγε. Βούρκωνε πάντα. Πνιγόταν η φωνή του…».

Φάνης Μακρίδης

http://www.tothemaonline.com/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%B1/2015/08/03/pokerizestimvos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου