Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Τι είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας;


Ο ΕSΜ είναι ένα από τα πιο πρόσφατα επεισόδια μιας ιστορικής εξέλιξης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου οι νικητές του Ψυχρού Πολέμου πραγματοποίησαν μια ιδέα τόσο παλιά όσο και η Ευρώπη: την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Η επικείμενη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα είναι το τρίτο στη σειρά πρόγραμμα του ESM. Τι είναι, όμως, αυτός ο οργανισμός και πώς λειτουργεί;
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι ένας διεθνής  χρηματοπιστωτικός οργανισμός με έδρα στο Λουξεμβούργο, που διέπεται από το διεθνές δίκαιο, διαθέτει πλήρη νομική προσωπικότητα και δικαιοπρακτικές ικανότητες κράτους. 
Διακηρυγμένος στόχος του ESM είναι η προστασία του ευρώ. Η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ απειλείται όταν κράτη-μέλη της δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν από τις αγορές ή δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτές, κατάσταση που επιδεινώνει τη δυναμική του χρέους τους. Ο ESM στηρίζει αυτά τα κράτη-μέλη α) παρέχοντάς τους προληπτική γραμμή πίστωσης αν, παρά τα υγιή δημοσιονομικά τους, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες χρηματοδότησης στο μέλλον, β) χορηγώντας τους δάνεια με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση προβληματικών τραπεζών τους (περίπτωση Ισπανίας) γ) χορηγώντας τους δάνεια διάσωσης (περίπτωση Κύπρου), δ) αγοράζοντας τα ομόλογό τους στην πρωτογενή και ε) τη δευτερογενή αγορά.

Όλες οι περιπτώσεις συνοδεύονται από μνημόνια, η διαπραγμάτευση των οποίων ανατίθεται στην Κομισιόν από κοινού με την ΕΚΤ και τη συμμετοχή του ΔΝΤ «όπου είναι δυνατόν», «κάτω από αυστηρούς όρους, κατάλληλους για το επιλεγμένο μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής».

Η Κομισιόν υπογράφει το μνημόνιο εξ ονόματος του ESM. Από εκεί και ύστερα, η τρόικα των θεσμών «επιφορτίζεται με την  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
http://tsak-giorgis.blogspot.gr/2015/08/blog-post_264.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου