Σάββατο 8 Αυγούστου 2015

Πανικός στην Τουρκία, μέριμνα η προστασία κρίσιμων υποδομών

H Τουρκία θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου και άλλες ενεργειακές υποδομές, για να αποτρέψει την καταστροφή τους από το ΡΚΚ. Ανάμεσα στα άλλα αποφασίστηκε η εγκατάσταση θερμικών καμερών, αλλά και η διενέργεια εφίππων περιπολιών για την προστασία των ευαίσθητων υποδομών.
Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω των επιθέσεων του ΡΚΚ και αναμένεται να υποστηριχθεί και από την περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση του βορείου Ιράκ, καθώς μια πρόσφατη επίθεση κόστισε 250 εκατ. δολάρια. Το ΡΚΚ, μετά τις τουρκικές, εναντίον του, επιθέσεις έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά τουρκικών στόχων.

Οι Κούρδοι εξαπέλυσαν, τις τελευταίες 10 ημέρες, συνεχείς επιθέσεις και κατά του αγωγού Σαχ Ντενίζ που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και κατά ιρανικού αγωγού.
Η σημαντικότερη επίθεση είχε σημειωθεί κατά του αγωγού πετρελαίου Κιρκούκ-Σεϊχάν που μεταφέρει το πετρέλαιο του ιρακινού Κουρδιστάν στην Τουρκία. Οι συνεχείς κουρδικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει την ανησυχία και των εμπλεκομένων πετρελαϊκών εταιρειών.
Η Τουρκία εξαρτάται απόλυτα από τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς προμηθεύεται από το εξωτερικό το 98% του αναγκαίου φυσικού αερίου και το 90% του αναγκαίου πετρελαίου. Το συνολικό κόστος των εισαγωγών ενέργειας ανήλθε στα 61 δισ. δολάρια, το 2014.
Οι επιθέσεις του ΡΚΚ κατά των τουρκικών συμφερόντων υποδομών ενέργειας αποτελούσαν κοινή πρακτική της κουρδικής οργάνωσης, ήδη από τη δεκαετία του 1990. Φαίνεται πως το ΡΚΚ επιστρέφει σε παλαιές, δοκιμασμένες και επιτυχείς μεθόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου