Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

"Παράνομος μαχητής" για το Πεντάγωνο ο πολεμικός ανταποκριτής! ΒΙΝΤΕΟ


Στο στόχαστρο βρέθηκε το αμερικανικό Πεντάγωνο διότι, σε εγχειρίδιο που εξέδωσε τον προπερασμένο μήνα , ανέφερε ότι οι πολεμικοί ανταποκριτές, τους οποίους παραλληλίζει με κατασκόπους, θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να τυγχάνουν μεταχείρισης παρόμοιας με των «παράνομων μαχητών».Πέραν αυτού πρόκειται για ένα ''βιβλίο οδηγιών'' σχετικά με τους κανόνες πολέμου, περιγράφοντας λεπτομερώς αποδεκτούς τρόπους για τη δολοφονία του εχθρού.
Οι συστάσεις του Πενταγώνου πέρασαν σχετικά απαρατήρητες όταν είχαν εκδοθεί, τον Ιούνιο, στο νέο εγχειρίδιο για το Δίκαιο του Πολέμου που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας ( με τον τίτλο Defense Department's new Law of War Manual).Σύμφωνα με το βιβλίο με τις οδηγίες του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας ( 1.176 σελίδες) που έχουν σταλεί σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες, οι δημοσιογράφοι μπορεί να θεωρηθούν «παράνομοι μαχητές» ("unprivileged belligerents" όπως τους χαρακτηρίζει) και «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «κανονικοί στρατιώτες».Στο βιβλίο με τις ''οδηγίες'' περιγράφονται λεπτομερώς οι νόμιμοι μέθοδοι με τις οποίες θα πρέπει να εξουδετερώνονται οι «στρατιώτες» του εχθρού. Υπάρχει όμως και ειδικό κεφάλαιο που αφορά στους δημοσιογράφους και γιατί θα πρέπει να θεωρούνται «παράνομοι μαχητές».Ο όρος αυτός αντικαθιστά τον από εποχής Τζορτζ Μπους (George W. Bush).όρο «παράνομοι εχθρικοί μαχητές».Όπως αναφέρει: «Γενικώς οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες. Ωστόσο, δημοσιογράφοι μπορεί να αποτελούν και προσωπικό ένοπλων δυνάμεων με εξουσιοδότηση να ακολουθούν τις στρατιωτικές δυνάμεις ή να αποτελούν παράνομους μαχητές». Το “Εγχειρίδιο Νόμων Πολέμου του Υπουργείου Άμυνας”, εξηγεί ακόμη ότι οι πυροβολισμοί, η έκρηξη, οι βομβαρδισμοί, να μαχαιρώνεις, να κόβεις τον εχθρό, είναι αποδεκτοί τρόποι θανάτωσης του εχθρού σου, αλλά η χρήση δηλητηρίου ή ασφυξιογόνων αερίων δεν επιτρέπεται.Δικαιολογούνται πάντως οι αιφνιδιαστικές (απροειδοποίητες) επιθέσεις, ενώ δίνεται πράσινο φως στην επίθεση εναντίον υποχωρούντων στρατιωτών, σύμφωνα με το εγχειρίδιο του Πενταγώνου.Για όλα αυτά τότε οι αντιδράσεις ήταν σποραδικές.
Τώρα όμως, μερικές εβδομάδες αργότερα δηλαδή, σε άρθρο της σύνταξής της εφημερίδας The New York Times που δημοσιεύθηκε σήμερα, καταγγέλλεται το έγγραφο αυτό και ζητείται να αποσυρθεί, προειδοποιώντας ότι θα καταστήσει την κάλυψη των ένοπλων συρράξεων από τους δημοσιογράφους «πιο επικίνδυνη, δύσκολη και υποκείμενη σε αυστηρότερη λογοκρισία».
Αναλυτικότερα, το εγχειρίδιο αυτό αναφέρει ότι οι δημοσιογράφοι είναι πολίτες οι οποίοι πρέπει να προστατεύονται από επιθέσεις.Όμως , γράφει,σε ορισμένες περιπτώσεις οι περιστάσεις των οποίων δεν προσδιορίζονται με σαφήνεια, δημοσιογράφοι μπορεί να θεωρηθούν «παράνομοι μαχητές», μια κατηγορία στην οποία κατατάσσονται για παράδειγμα τα μέλη της αλ Κάιντα.
«Το να συντάσσονται κείμενα για στρατιωτικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι πολύ παρόμοιο με τη συγκέντρωση πληροφοριών ή ακόμη και με την κατασκοπεία», αναφέρεται στο εγχειρίδιο
«Ένας δημοσιογράφος ο οποίος ενεργεί ως κατάσκοπος μπορεί να υπόκειται σε μέτρα ασφαλείας και να τιμωρείται εάν συλλαμβάνεται. Για να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να θεωρηθούν εσφαλμένα κατάσκοποι, οι δημοσιογράφοι πρέπει να εργάζονται ανοικτά και με την άδεια των αρμοδίων αρχών», προστίθεται.Επιπλέον, κατά το εγχειρίδιο, τα κράτη «μπορεί να χρειάζεται να λογοκρίνουν το έργο δημοσιογράφων ή να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας ώστε (σ.σ. οι δημοσιογράφοι) να μην αποκαλύπτουν ευαίσθητες πληροφορίες στον εχθρό».
Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επισημαίνουν τον κίνδυνο το εγχειρίδιο αυτό να καταφέρει «πολύ σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου».
«Αυταρχικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να ωφεληθούν παραπέμποντας σ' αυτό για να δείξουν ότι η δεσποτική μεταχείριση των δημοσιογράφων από μέρους τους —συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών— είναι γενικά σύμφωνη με τους κανόνες που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση», τόνισε στο άρθρο της η εφημερίδα.
Επιπλέον, προσθέτουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, το να συγχέεται από το Πεντάγωνο η κατασκοπεία με τη δημοσιογραφία,, δίνει τροφή στην προπαγάνδα καθεστώτων που συκοφαντούν δυτικούς δημοσιογράφους και τους κατηγορούν ψευδώς ότι είναι κατάσκοποι.
Επίσης και η μη κυβερνητική οργάνωση ''Επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων'' (Committee to Protect Journalists- CPJ) είχε επικρίνει έντονα το εγχειρίδιο αυτό του Πενταγώνου τον περασμένο μήνα.«Τη στιγμή που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να επιδειχθεί διεθνής ευαισθησία στα θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», εκτίμησε η CPJ, «το Πεντάγωνο εξέδωσε ένα έγγραφο το οποίο εξυπηρετεί τα συμφέροντά του και μόνο και συμμετέχει δυστυχώς στο χαμήλωμα του πήχη».“Δίνει την ευχέρεια στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές να επιτεθούν ή ακόμη και να απαλλάσσονται από δημοσιογράφους που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστοί και ιστοσελίδες όπως η WikiLeaks, που τους έκανε... διάσημους» έχει δηλώσει στο «RT» ο κ. Chris Chambers, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown.Παρ' όλο που το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε τον περασμένο μήνα που πρωτοκυκλοφόρησε το εγχειρίδιο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την είδηση της αντιμετώπισης των δημοσιογράφων ως «παράνομους μαχητές», ο καθηγητής κ. Chris Chambers επέμεινε ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και την εθνική Ένωση Τύπου και την Κοινωνία των επαγγελματιών δημοσιογράφων (National Press Club και Society of Professional Journalists).
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αντισυνταγματάρχης Joseph R. Sowers είπε ότι το εγχειρίδιο δεν είναι σημαντικό και δεν δεσμεύει τη νομοθεσία.“Μέλη μη κρατικών ενόπλων ομάδων, όπως η Αλ Κάιντα, που κάνουν επίσης έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως δημοσιογραφία, θα συνεχίσουν να είναι μη προνομιούχοι εμπολέμοι παρά την εργασία τους ως δημοσιογράφοι,” είπε ο Sowers.Η επικαιροποίηση του εγχειριδίου αυτού δεν δίνει «έγκριση σε κανέναν να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δράση εναντίον δημοσιογράφων»,πρόσθεσε ο αντισυνταγματάρχης. «Δεν είναι κανόνας και δεν έχει φύση οδηγίας», επέμεινε ο ίδιος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ-http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου