Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

ΗΠΑ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Φέργκιουσον

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες εν μέσω αντιπαράθεσης που σημειώθηκε τη νύχτα ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές, στο Φέργκιουσον, έπειτα από μία ημέρα ειρηνικών εκδηλώσεων στη μνήμη του Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν που έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικού πριν από ένα χρόνο.
Η κομητεία του Σεντ Λούις κήρυξε σήμερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το Φέργκιουσον του Μιζούρι, επικαλούμενη τα βίαια επεισόδια στην πόλη κατά την επέτειο του θανάτου ενός άοπλου μαύρου έφηβου, του Μάικλ Μπράουν, από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού.
Νωρίτερα Δευτέρα 10/8:
Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν την ώρα που η αστυνομία προσπαθούσε να διαλύσει ένα πλήθος διαδηλωτών κατά μήκος ενός δρόμου που ήταν το επίκεντρο των ταραχών πέρυσι.
Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένα άτομο στο Φέργκιουσον που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια πυροβολισμών μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων την νύχτα της πρώτης επειτείου του θανάτου του Μάικλ Μπράουν από αστυνομικά πυρά. Η αστυνομία αναφέρει πως ο τραυματίας είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι και απάντησαν στα πυρά.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι σφαίρες μετά τις εκδηλώσεις μνήμης έπεσαν μεταξύ της και κατοίκων, λέγοντας πως ένστολοι απάντησαν σε «βαριά πυρά» που δέχθηκαν. Τραυματίστηκε ελαφρά επίσης, σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση, ένας αστυνομικός. 
-------------------------------------------------------
Η πορεία ξεκίνησε από τον τόπο του φόνου και κατευθυνόταν προς την εκκλησία, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη τελετή, όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Δεν έχει γίνει γνωστή η προέλευσή τους, ούτε εάν υπάρχουν τραυματισμοί.

Το Σάββατο, μία ημέρα πριν από την συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Μπράουν, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία μνήμης στην πόλη. Της πορείας ηγήθηκε ο πατέρας του νεαρού.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτηρούσαν την ειρηνική πορεία. Διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως: «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και «Για ποιον το κάνουμε αυτό; Αυτό το κάνουμε για τον Μάικλ Μπράουν».

Ο θάνατος του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, στις 9 Αυγούστου, είχε πυροδοτήσει ταραχές στο μικρό προάστιο του Φέργκιουσον, όπου ζει κατά πλειοψηφία πληθυσμός αφροαμερικανών, αλλά όπου σχεδόν όλοι οι αστυνομικοί είναι λευκοί.

- See more at: http://left.gr/news/fergkioyson-pyrovolismoi-stin-poreia-mnimis-gia-ton-maikl-mpraoyn#sthash.eteQcmUy.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου