Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Ισραήλ: Δυνάμεις ειδικών επιχ/σεων, αλλαγές με ελληνικό ενδιαφέρον

Πολλές λεπτομέρειες, ασυνήθιστες για τα δεδομένα της συγκεκριμένης χώρας, περιλαμβάνει δημοσίευμα της αμερικανικής επιθεώρησης «Defense News» που υπογράφει η Barbara Opall-Rome, ανταποκρίτρια της στο Tel Aviv, για την εξεταζόμενη ριζική αναδιοργάνωση, τόσο σε εννοιολογικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, των ειδικών επιχειρήσεων του Ισραήλ.
Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (Ι.Α.Α.Α.)
Σύμφωνα με το δημοσίευμα κύριος σκοπός της αναδιοργάνωσης είναι η απόκτηση δυνατότητας προληπτικού πλήγματος αλλά και άμεσης αντίδρασης τόσο εγγύς όσο και μακρόθεν των ισραηλινών συνόρων.
Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται από το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ (IDF: Israel Defense Forces) περιλαμβάνεται η συγκρότηση ενός συγκροτήματος επιπέδου συντάγματος παρόμοιου του 75ου Συντάγματος Ranger (Καταδρομέων) του Στρατού των ΗΠΑ στο οποίο θα ενταχθούν μονάδες ειδικών επιχειρήσεων των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ και η συγκρότηση διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων (JSOC: Joint Special Operations Command) στην οποία θα υπαχθούν επίλεκτες μονάδες καταδρομών των χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων της χώρας.

Ειδικότερα στο προτεινόμενο προς συγκρότηση Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, θα υπαχθούν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, εξειδικευμένες μονάδες του τακτικού στρατού όπως το τάγμα Egoz («Αμύγδαλο») που σήμερα ανήκει στην ταξιαρχία Golani και το τάγμα Rimon («Ρόδι») τηςταξιαρχίας Givati μαζί με μονάδες «μυστικών» επιχειρήσεων όπως η Duvdevan («Κεράσι») της Κεντρικής Διοίκησης (Central Command), το 101ο Τάγμα Cobra της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών και η ειδική μονάδα μηχανικού Maglan των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστο αν το προτεινόμενο σύνταγμα, που χαρακτηρίζεται ως«υποβαθμισμένη» έκδοση του 75ου Συντάγματος Ranger του Στρατού των ΗΠΑ, θα οργανωθεί υπό τη διακλαδική διοίκηση ειδικών επιχειρήσεων ή θα τεθεί υπό τη διοίκηση αυτής ενώ θα οργανωτικά θα παραμείνει ως οργανικό μέρος της παραδοσιακής δομής δυνάμεων των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ που έχει ως κύρια δομική μονάδα την ταξιαρχία.

Κατά το δημοσίευμα, αξιωματικοί εν ενεργεία αλλά και εν εφεδρεία σε δηλώσεις τους στη συντάκτρια του δημοσιεύματος, επισήμαναν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα κάθε μίας από τις επιλογές, αλλά συνολικά συμφώνησαν ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν δεσμευτεί στην ανάπτυξη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να αναλάβουν αποφασιστικές αποστολές για την αντιμετώπιση των συνεχώς αυξανόμενων απειλών της διεθνούς τρομοκρατίας, του τζιχαντισμού αλλά και του χάους στη γενικότερη περιοχή.

Επίσης, προς το παρόν, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ δεν έχουν αποφασίσει τη λειτουργική σχέση μεταξύ της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων (JSOC) και της Διοίκησης Βάθους (Depth Command) που συγκροτήθηκε τα τέλη του 2011 με κύρια αποστολή «την επέκταση των διακλαδικών επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στο στρατηγικό βάθος της εχθρικής επικράτειας».

Σημειώνεται ότι η συγκρότηση της Depth Command αποσκοπούσε αφενός στην εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ ιστορικά αυτόνομων επίλεκτων μονάδων όπως η Sayeret Matkal, η μονάδα αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου, η αερομεταφερόμενη μονάδα καταδρομέων Shaldag («Αλκυών») και ο Στολίσκος 13 (Flotilla 13) των ναυτικών δυνάμεων του Ισραήλ και αφετέρου στην ενσωμάτωση τους σε ένα ενιαίο οργανισμό που θα αναφέρεται απευθείας στο αρχηγό του Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Όμως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, που επικαλείται το δημοσίευμα, η διοίκηση συνεχίζει να λειτουργεί κυρίως ως στρατηγείο με κατά βάση ονομαστική εμπέδωση της συνεργασίας μεταξύ τωνεξαιρετικά ανταγωνιστικών δυνάμεων τις οποίες υποτίθεται ότι έχει υπό τον έλεγχο του.

Επίσης οι ίδιοι ειδικοί σημειώνουν ότι οι επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί από τη συγκρότηση τηςΔιοίκησης Βάθους μέχρι σήμερα, στο σύνολο τους διαβαθμισμένες, ήταν αποτέλεσμα κατά περίπτωση (ad hoc) διακλαδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Ως απόδειξη του κατά περίπτωση (ad hoc) χαρακτήρα της Διοίκησης Βάθους, κατά τους ειδικούς, είναι ότι ο διοικητής και ο υποδιοικητής της είναι ανώτατοι αξιωματικοί της εφεδρείαςτων ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ και όχι πλήρη μέλη του Γενικού Επιτελείου. Εκτιμούν όμως ότι η πιθανή συγκρότηση της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων θα θεσμοθετήσει μία πιο συνεργατική προσέγγιση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την εκπαίδευση όχι μόνο για επιχειρήσεις μακράς εμβέλειας αλλά και ειδικές επιχειρήσεις εγγύς των συνόρων του Ισραήλ.

Μάλιστα οι προαναφερθέντες αξιωματικοί σημείωσαν ότι τμήματα διαφόρων μονάδων ειδικών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων της Sayeret Matkal, της Maglan και του Στολίσκου 13 επιχείρησαν από κοινού με μονάδες Πεζικούγια τον εντοπισμό και καταστροφή σηράγγων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι.

«Οι επίλεκτες δυνάμεις υπάρχουν όχι μόνο για να επιχειρούν σε βάθος αλλά και πολύ εγγύς των πάτριων εδαφών», δηλώνει ένας ανώτατος αξιωματικός της εφεδρείας. «Λιγότερο σημαντική είναι η οργανωτική πτυχή του ζητήματος. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι όλες να υποβληθούν σε μία εννοιολογική επανάσταση», ο ίδιος συμπλήρωσε.

Κατά την άποψη ειδικών που επικαλείται το δημοσίευμα, ενώ οι επίλεκτες μονάδες καταδρομών και οι εξειδικευμένες μονάδες του Στρατού θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν τις μοναδικές τους δυνατότητες, η ολοκλήρωση σε εννοιολογικό, σχεδιαστικό και επιχειρησιακό επίπεδο θα προσδώσει μία ολιστική απάντηση σε κλιμακούμενες απειλές.

«Πρέπει να είμαστε ένα πολύ αιχμηρό άκρο», δήλωσε ο υποστράτηγος Nimrod Shefer κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης Herzliya. «Πιθανά [οι δυνάμεις μας] θα είναι μικρότερες και δεν θα περιλαμβάνουν το σύνολο της διάταξης μάχης [πολεμικής σύνθεσης] αλλά θα είναι ισχυρές και αιχμηρές απέναντι σε όλα τα σενάρια και τις απειλές που συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε».

Πάντως όταν ο υποστράτηγος Shefer ρωτήθηκε αν το Γενικό Επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ εξετάζει την επέκταση της αποστολής της Διοίκησης Βάθους ή εστιάζει στη συγκρότηση ενός συγκροτήματος επιπέδου συντάγματος παρόμοιου με αυτό των Ranger απάντησε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα. Μπορεί να είναι και τα δύο».

Όμως σημείωσε με έμφαση ότι αν και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ο αντιστράτηγος Gadi Eisenkot, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, θα είναι σε θέση να λάβει κάποιες αποφάσεις μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Μερικές παρατηρήσεις με ελληνικό ενδιαφέρον

Η δημοσιοποιημένη από το «Defense News» συζήτηση που διεξάγεται την παρούσα περίοδο στο Ισραήλ και η οποία αφορά τη μελλοντική εξέλιξη των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων της χώρας παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον.

Καταρχάς, το Ισραήλ όπως και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα στη διάθεση των απαραίτητων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων για τη συντήρηση δεδομένης αμυντικής ικανότητας. Στην περίπτωση της χώρας μας τα προβλήματα απορρέουν από την οξεία οικονομική κρίση που συνεχίζει να τη μαστίζει αλλά και στο Ισραήλ και παρά την αμερικανική στρατιωτική οικονομική βοήθεια είναι πλέον φανερό ότι η συντήρηση του επιθυμητού επιπέδου στρατιωτικής ισχύος καθίσταται δυσχερής(το πρόγραμμα προμήθειας των F-35 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα).

Επιπρόσθετα το Ισραήλ αντιμετωπίζει μία απειλή που ο συμβατικός της χαρακτήρας έχει απομειωθεί σημαντικά και έχει μετεξελιχθεί σε υβριδική. Σε αυτό το νέο περιβάλλον τα εγγενή χαρακτηριστικά των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων τις καθιστά ιδανικές δυνάμεις για τη σχεδίαση και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων.

Όμως και στην περίπτωση της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η τουρκική απειλή συνεχίζει να έχει πολύ ισχυρό συμβατικό χαρακτήρα εντούτοις από τη Κρίση των Ιμίων και μετά είναι σαφής η επέκταση της σε ασύμμετρα / υβριδικά μέρη του φάσματος.

Η νέα αυτή επιχειρησιακή πραγματικότητα όχι μόνο έχει γίνει πλήρως αντιληπτή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) αλλά μέσω της δημιουργίας της «δεξαμενής» των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης (Δύναμη «Δ») και της υιοθέτησης του δόγματος του «πλεονεκτήματος σε τόπο και χρόνο» έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την αποφασιστική αντιμετώπιση της απειλής, όπου, όπως και όταν αυτή εκδηλωθεί.

Φυσικά όπως είναι γνωστό, κεντρικό ρόλο στη Δύναμη «Δ» συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι Ειδικές Δυνάμεις και οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων / Ειδικές Δυνάμεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για αυτό εξάλλου τον λόγο έχει συγκροτηθεί και πλήρως ενεργοποιηθεί από το 2012 η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Πρόκειται για υπαγόμενο απευθείας υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ διακλαδικό επιτελείο (με επικεφαλής ταξίαρχο) που ενεργοποιεί τις δυνάμεις που διαθέτουν οι Κλάδοι και οι οποίες συνιστούν τη«δεξαμενή» των δυνάμεων άμεσης αντίδρασης, και διεξαγάγει τις επιχειρήσεις τους. Σημειώνεται, ότι κύρια αποστολή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων/ΓΕΕΘΑ είναι η σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων σε όλο το εύρος και την έκταση του όρου.

Πάντως οι καταστάσεις είναι πλέον ώριμες ώστε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να επανεξετάσουν εκ βάθρων τη διάκριση μεταξύ των «καθαρόαιμων» δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και των «ειδικών δυνάμεων», δηλαδή των τακτικών δυνάμεων που μπορούν να σχεδιάσουν και να διεξαγάγουν εξειδικευμένες επιχειρήσεις (π.χ. αμφίβιες, αεροκίνησης, κ.λπ.).

Εξυπακούεται, ότι η διάκριση αυτή θα καθορίσει και την οργανωτική δομή αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες, εξοπλισμό, εκπαίδευση και κριτήρια στελέχωσης. Στην προσπάθεια λοιπόν επιλογής των βέλτιστων λύσεων η παρακολούθηση των εξελίξεων σε χώρες όπως το Ισραήλ είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς θα εμπλουτίσει τη διαδικασία με φιλοσοφίες, πρακτικές, μεθοδολογίες και εμπειρίες εκτός της ελληνικής πραγματικότητας.
http://www.defence-point.gr/news/?p=134293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου