Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ISTANBUL - Τρεις γειτονιές ανακηρύσσουν την αυτονομία τους.



Το Τουρκικό κυβερνών κόμμα ΑΚΡ εξαπέλυσε ένα βίαιο πόλεμο στο Βόρειο Κουρδιστάν την επομένη της εκλογικής του ήττας. Απαντώντας, ο λαός σε διάφορες περιοχές έχει κηρύξει την αυτονομία και την αυτοδιαχείριση. Γειτονιές και πόλεις ανακοίνωσαν ότι θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους ενάντια στις κρατικές επιθέσεις. Σε αυτή την νέα πραγματικότητα συμμετάσχουν και τρεις γειτονιές της Κωνσταντινούπολης. Gazi, Gülsuyu και Kanarya.

Η πρώτη απο αυτές είναι η γειτονιά του Γκαζί που το 1995 είχαν σκοτωθεί 17 άνθρωποι απο την κρατική καταστολή. Έκτοτε η γειτονιά έχει μετατραπεί σε σημείο κλειδί για τους Τούρκους και Κούρδους επαναστάτες. Την περασμένη εβδομάδα η "Λαϊκή Πρωτοβουλία του Γκεζί" ανακήρυξε την αυτοδιάθεση της γειτονιάς.
"Ο εργαζόμενος λαός του Γκαζί έχει καταπιεστεί, αποικιοποιηθεί και σφαγιαστεί. Αλλα έχει ζήσει πλάι πλάι για χρόνια με διαφορετικές γλώσσες θρησκείες και πολιτισμούς. Έφτασε η στιγμή για αυτό τον κόσμο να πεί "αρκετά"στα βασανιστήρια και στις σφαγές" λέει κάποιος απο τους ομιλητές της πρωτοβουλίας.
Το Gülsuyu, όπως και το Gazi, είναι μία εργατική γειτονιά Αλεβιτών και επαναστατών. Η "Λαϊκή Πρωτοβουλία του Gülsuyu's Maltepe" ανακοίνωσε την αυτοδιάθεσή της καταδικάζοντας την αστυνομική στοχοποίηση των Κούρδων πολιτικών, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην συνεχιζόμενη απομόνωση του Οτσαλάν καθώς και στους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των Κούρδικών περιοχών που έχουν ελέγχονται απο τους αντάρτες του ΡΚΚ.
Η γειτονιά του  Kanarya βρίσκεται στην περιοχή του Küçükçekmece. Είναι γνωστή και ώς "Το Κουρδιστάν της Κωνσταντινούπολης" λόγο της μαζικής παρουσίας εκεί των Κούρδων, και χαρακτηρίζεται ώς γειτονιά αντίστασης. Λόγο αυτού της του χαρακτήρα οι αστυνομικές επιδρομές στην περιοχή είναι διαρκείς. Αμέσως μετα απο την ανακήρυξη της αυτοδιεύθυνσή της ο κάτοικοι της ανέλαβαν τον έλεγχο των δρόμων προστατεύοντας την γειτονιά απο τις αστυνομικές επιδρομές.  

https://athens.indymedia.org/post/1548296/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου