Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Η Ρένα Δούρου και η γίδα της Siemens

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015
Υπάρχουν κάποιες (αρχε)τυπικές συμπεριφορές σε όσους (και όσες) πιάνονται με τη γίδα στην πλάτη. Μια από αυτές είναι ότι, αντί να κοιτούν πώς θα γυρίσουν τη γίδα από κει που την πήραν, ρίχνουν το φταίξιμο σε αυτόν που τους αποκάλυψε. Μια άλλη είναι ότι, όταν όλα δείχνουν τον αποπάνω, αυτοί ρίχνουν το φταίξιμο στους από κάτω –ή σε όποιον τελοσπάντων μπορούν να «τιμωρήσουν», για να επιβεβαιώσουν ότι ασκούν –ακόμα- κάποια εξουσία…
Όχι που δεν το χαμε υποψιαστεί, αλλά είπαμε να δώσουμε και μια ευκαιρία. Το πρόβλημα της Ρένας Δούρου με την αποκάλυψη του περιοδικού UNFOLLOW στοτεύχος Ιουλίου για την σύμβαση που επιθυμούσε διακαώς να υπογράψει με τη Siemens δεν ήταν μήπως τελικά η σύμβαση αυτή θα ήταν ζημιογόνα για το δημόσιο. Το πρόβλημά της ήταν ότι κάποιος της χάλασε τη «δουλειά».
Μα, θα μου πείτε, η ίδια προανήγγειλε διερεύνηση από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 16/7. Η ίδια μίλησε για «λάθη» και έκανε τη βαρύγδουπη δήλωση «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, όσο είμαι εγώ Περιφερειάρχης, υπογραφή που θα είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον δεν πρόκειται να βάλω». Η ίδια τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε ΕΔΕ.
Καλά μέχρις εδώ; Έτσι φαίνεται. Κι όμως, ο σκοπός της ΕΔΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν είναι να βρεθεί ποιοι εμπλέκονται και πώς με την αμαρτωλή Siemens και την κατακύρωση της σύμβασης από την Περιφέρεια –όπως η ίδια άφηνε να εννοηθεί (βλ. και την ανάρτηση της στο facebook). Η ΕΔΕ παραγγέλθηκε για να διερευνηθεί αν διέρρευσαν και πώς έγγραφα από υπηρεσίες της Περιφέρειας! Προφανώς, λοιπόν, το θέμα για την Περιφερειάρχη δεν είναι αν η σύμβαση με τη Siemens ήταν υπέρ ή κατά του δημοσίου συμφέροντος (αν το θέμα ήταν αυτό, τότε τα έγγραφα που υπήρχαν στο γραφείο της, πολύ πριν αποκαλυφθούν από το UNFOLLOW, ήταν υπεραρκετά), αλλά το ποιος αποκάλυψε τα στοιχεία και της χάλασε τη… δουλειά.
Η δήλωση της Ρ. Δούρου ήταν «Έχω διατάξει έρευνα η οποία αφορά και σε αιρετά πρόσωπα». Επειδή όμως είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι τις δηλώσεις (και) των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να τις περνάει κανείς από… κόσκινο, ας ξαναδούμε τι ακριβώς είπε η Ρένα Δούρου στις 16/7 –και τη σειρά με την οποία τα είπε. «Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το συγκεκριμένο άρθρο διαπίστωσα ότι αναφέρεται σε έγγραφα των υπηρεσιών. (…) Έχω διατάξει έρευνα η οποία αφορά και σε αιρετά πρόσωπα. (…) Ανακάλυψα λοιπόν ότι έχουμε υπηρεσίες που αυτονομούνται, έχουμε Διευθυντές που δεν ενημερώνουν συναρμόδιες Διευθύνσεις. Στην Περιφέρεια Αττικής βάζουμε ένα λιθαράκι προκειμένου να δημιουργήσουμε το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε λόγο για χρηστή Διοίκηση.»
Χάριν συντομίας, θα αφήσουμε κατά μέρος το σημείο που εντυπωσίασε την Περιφερειάρχη, ότι δηλαδή η αποκαλυπτική δημοσιογραφία γίνεται με έγγραφες αποδείξεις –κι όχι με δελτία τύπου ή με κουτσομπολιά. Τα χρόνια που πέρασε στο γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς δεν την πλούτισαν με τέτοιες γνώσεις, οπότε ας πάμε παρακάτω.
Τι μας λέει εδώ η Περιφερειάρχης; Ότι το πρόβλημά της είναι πώς διέρρευσαν έγγραφα των υπηρεσιών. Προφανώς όχι τα έγγραφα της Διεύθυνσης Δ 9, τα οποία χρησιμοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρ. Καραμάνος για να πείσει τα μέλη της Δύναμης Ζωής να υπερψηφίσουν (στην τρίτη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα!) την κατακύρωση της σύμβασης με τη Siemens. Άλλωστε, τα έγγραφα αυτά αντέγραψε η Περιφέρεια Αττικής στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε για να μιλήσει για «αυτόκλητους εισαγγελείς», υποστηρίζοντας ότι υπήρχε κίνδυνος μέχρι και για ανθρώπινες ζωές, αν δεν προχωρούσε τη σύμβαση με τη Siemens. Προφανώς το πρόβλημά της εντοπίζεται σε έγγραφα άλλων υπηρεσιών, αυτών που ανέφεραν ότι το σύστημα των φαναριών στην Αττική θα συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά, χωρίς να υπογραφεί η σύμβαση με τη Siemens. Δηλαδή εκείνα ακριβώς τα έγγραφα που επέλεξε η Περιφέρεια Αττικής να αγνοήσει, όταν με πάθος υπερασπιζόταν την απόλυτη αναγκαιότητα της υπογραφής της σύμβασης με τη Siemens.
Μόνο που το ρεπορτάζ του UNFOLLOW στο τεύχος Ιουλίου δεν μένει μόνο σε αυτά τα έγγραφα. Το ρεπορτάζ, που αναδημοσιεύουμε σήμερα, φέρνει στην επιφάνεια κι ένα ολόκληρο παρασκήνιο, με τον φάκελο να πηγαινοέρχεται επί μήνες στο περιβάλλον του Α. Τσίπρα, στο γραφείο του Ν. Παππά, στον Δ. Τζανακόπουλο και σε άλλα κυβερνητικά γραφεία, μέχρι να δοθεί το ΟΚ να προχωρήσει η σύμβαση. Από όλα αυτά τα γραφεία μπορεί επίσης να διέρρευσε ο φάκελος. Έλα σου όμως που όλοι αυτοί είναι πολιτικά πρόσωπα, ιεραρχικά λίγο παραπάνω από την Ρ. Δούρου… Όταν λοιπόν δεν μπορείς να τα βάλεις με αυτούς, με ποιους τα βάζεις; Με αυτούς τους οποίους (νομίζεις ότι) μπορείς να εκφοβίσεις, να τιμωρήσεις, να παραδειγματίσεις, δηλαδή τους αιρετούς (κυρίως τους αιρετούς της Δύναμης Ζωής που δεν είναι όλοι τόσο «υπάκουοι») και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας.
Και γιατί να το κάνεις αυτό; Δεν βρίσκω άλλο λόγο από το να έχεις σκοπό να κάνεις κι άλλες τέτοιες συμβάσεις στο μέλλον και να μη θέλεις να αποκαλυφθούν.
Στο ίδιο Περιφερειακό Συμβούλιο η Ρ. Δούρου δήλωσε: «Την πολιτική δεν την αντιμετωπίζω ως καριέρα. Θα μείνω εδώ μέχρι το 2019. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω, ανάμεσα στα άλλα, στη χειμαζόμενη χώρα μας και στην κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού μας συστήματος». Να την πληροφορήσουμε ότι πράγματι, υπάρχουν και κάποιοι που δεν αντιμετωπίζουν την πολιτική ως καριέρα, την αντιμετωπίζουν ως επιχείρηση. Και δεν τους αρέσει να χαλάνε οι δουλειές τους. Αυτοί και αυτές ξεχωρίζουν από χιλιόμετρα για την αναξιοπιστία τους, με όσο στόμφο κι αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο.
ΥΓ 1. Φαντάζομαι ότι αν πράγματι το αντικείμενο της ΕΔΕ είναι από πού πήρε τον σχετικό φάκελο το περιοδικό UNFOLLOW, ο πρώτος που θα πρέπει να κληθεί να καταθέσει είμαι εγώ ο ίδιος. Θα περιμένω κλήση, λοιπόν. Σε διαφορετική περίπτωση ο καθένας μπορεί να υποθέσει ότι τελικά δεν διερευνάτε την αλήθεια, αλλά απλώς έχετε διάθεση εκφοβισμού.
ΥΓ 2. Όταν το δάχτυλο δείχνει προς τα πάνω, κυρία Δούρου, δεν είναι σοφό να κοιτάτε το δάχτυλο…http://unfollow.com.gr/web-only/19978-siemens-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου