Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΟΝΑΔΑ 194 ΜΠΕΠ (MLRS): ΑΓΡΙΟ ΧΩΣΙΜΟ-ΒΥΣΜΑΤΑ-ΛΟΥΦΑ ΣΤΕΛΕΧΩΝ!

Τι κρύβετε πίσω από την τυπικότητα στο Στρατόπεδο «Ραμνάλη» στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΨΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
ΑΓΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΕ ΤΕΛΛΙΔΗ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ, ΕΤΣΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΤΑΓΕΣ!!!
Γιατί οι Ενώσεις Στρατιωτικών δεν καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες των στελεχών;
Η μονάδα έχει αυτή τη στιγμή στην δύναμη της οπλίτες που όλοι καθολικά στο συγκεντρωτικό-μηνιαίο έλεγχο υπηρεσιών (τον πραγματικό) έχουν εκτελέσει το ελάχιστο 27 υπηρεσίες (το μέγιστο 29) για τουλάχιστον 5 μήνες, παρά των γνωστών διαταγών για αυστηρή τήρηση των 20 υπηρεσιών ανά μήνα. Στο συγκεκριμένο φαινόμενο έρχονται όμως να προστεθούν τα εξής:
Α) Η μη ισοκατανεμημένη ανάληψη καθηκόντων - υπηρεσιών μεταξύ των οπλιτών θητείας και των στελεχών της μονάδας με αποτέλεσμα οι οπλίτες Θητείας να επωμίζονται ολοκληρωτικά όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη φύλαξη του στρατοπέδου (με το φοβερό να είναι ότι τα στελέχη βρίσκονται μακριά από το μέγιστο προβλεπόμενο όριο υπηρεσιών τους). Σ' αυτό να προστεθεί ότι καταρτίσθηκε και εφαρμόστηκε προγραμματισμός που προέβλεπε (για τους οπλίτες) 100 συνεχόμενες υπηρεσίες πριν καταστεί δυνατόν να λάβουν μια ημέρα άνευ υπηρεσίας ή εξόδου (ούτε καν για να λάβουν οποιασδήποτε μορφής άδειας). Στην περίοδο αυτή (μία εβδομάδα) συμμετείχαν και τα στελέχη που μην έχοντας άλλη επιλογή θα εκτελούσαν το μέγιστο αριθμό υπηρεσιών. Αυτό το σκηνικό ''ευτυχώς'' αποφεύχθηκε (για τα στελέχη) αφού η νέα ΕΣΣΟ ήρθε για να ελαφρύνει αποκλειστικά και μόνο αυτούς, αφήνοντας πάλι στους στρατιώτες την μονομερής κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών.
Β) Το συγκεκριμένο πρόβλημα επέτειναν και οι συνεχείς μεταθέσεις οπλιτών για την κάλυψη αναγκών άλλων μονάδων (ΛΕΣΧΗΣ, ΛΑΦΘ, 13 ΜΕ.). Ταυτόχρονα ας αναφερθεί και το γεγονός ότι από το στρατόπεδο ακόμα και όταν εμφάνιζε δύναμη περί των 70 ατόμων, ποτέ στην πραγματικότητα δεν είχε ουσιαστική δύναμη πάνω από 35 ατόμων, καθώς υπήρχαν φαντάροι με προνομιακά παρατεταμένες τιμητικές (χαρακτηριστικά υπήρχαν περιπτώσεις  με 90 και 120 ημέρες τιμητική έκαστος) , με αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα το πρόβλημα να διογκώνεται. Ας σχολιαστεί και το γεγονός ότι αυτό στο τέλος δημιούργησε προστριβές και εντάσεις καθώς οι τελευταίοι απολυόμενοι της 335 με το ζόρι κατάφεραν να λάβουν τις κανονικές τους άδειες.
Γ) Το κυριότερο ζητούμενο όμως ήταν ότι οι εναπομένοντες φαντάροι για 5 μήνες απαγορευόταν να πάρουν άδειες (κανονικές κυρίως, αλλά και ειδικές) καθώς είτε λόγω τιμητικών, είτε λόγω κανονικών αδειών στρατιωτών ένα μήνα πριν την απόλυση δεν υπήρχε η δυνατότητα, με σημειωτέο το γεγονός ότι δεν είχαν καν ρωτηθεί για σχετικό προγραμματισμό των 3 ημερών υποχρεωτικής άδειας που προβλέπονται ανά δίμηνο.
Δ) Άξιο αναφοράς είναι και ότι κατά την καλοκαιρινή Ταξιαρχική επιθεώρηση από τον Ταξίαρχο Μαντωνανάκη αναφερόταν ψευδώς ότι οι στρατιώτες εκτελούν υπηρεσίες  αναλογίας 2/1 και όχι 15/1 που ίσχυε στην πραγματικότητα (και εννοείται ότι οι στρατιώτες δεν μπορούσαν να εγείρουν αντιδράσεις).
Ε) Επίσης στη δύναμη των οπλιτών μετέχουν και δύο έγγαμοι κηδεμόνες βρεφών που δικαιούνται σχεδόν καθημερινώς έξοδο (βάση διαταγών), οπότε και δικαίως δεν μπορούν να συμμετέχουν στη λύση αλλά επεκτείνουν άθελά τους το πρόβλημα των υπηρεσιών. Το παράξενο είναι ότι εάν δεν είχαν πιέσει, προσκομίζοντας ιδιοχείρως την διαταγή που τους προσδίδει τα παραπάνω δικαιώματα , κανείς δεν είχε σκοπό να τους αφήσει να τη χρησιμοποιήσουν, προσπαθώντας μάλιστα να αποκρύψουν την ύπαρξη της.
ΣΤ) Δεδομένο αποτελεί ότι το θέμα έχει θιχτεί σ' όλες τις βαθμίδες της Ιεραρχίας  όπως ακριβώς προβλέπουν οι στρατιωτικοί κανονισμοί (χωρίς βέβαια κανείς να θέλει να εφαρμόσει τις εκδοθείσες ΔΙΑΤΑΓΕΣ για ευνόητους λόγους ), χωρίς μάλιστα να γραφτούν σε κάποια αναφορά παραπόνων που λογικά θα προβλέπεται, λαμβάνοντας ως μόνιμη απάντηση (όχι ότι θα εφαρμοστούν εφεξής τα προβλεπόμενα-διατασσόμενα) την λέξη υπομονή. Κατόπιν τούτου γράφεται το εξής κείμενο. 
Z) Ακόμη οι στρατιώτες, μηδενός εξαιρουμένου, κατέχουν θέσεις γραφέων, χλοοκοπτών, υπεύθυνοι Κ.Ψ.Μ. ή Κυλικείου Διοικητηρίου, καθημερινές επιπρόσθετες υπηρεσίες εστιατορίων, καθαριότητες όλων των κτιρίων   (όλα αυτά ως αγγαρεία εννοείται ξέχωρα των βασικών υπηρεσιών φύλαξης), ευθύνες φυσιολογικές μεν, που καθιστούν όμως ακόμα σπανιότερο το όποιο ενδεχόμενο φυσιολογικής ανάπαυσης  (ενίοτε και σε ενδεδειγμένες ημέρες αναπαύσεως όπως η Κυριακή).
Η) Αποσπασματικά παρατηρείται και ανισομερή κατανομή υπηρεσιών (μεμονωμένες περιπτώσεις που εκτελούν καθημερινώς την ίδια υπηρεσία και νούμερο ) καθώς και ευνοϊκή μεταχείριση καθώς εγκρίνεται πλήρης ειδική άδεια (πχ φοιτητική) σ' έναν μόνον από τους δύο αιτούντες αυτής.
Κατόπιν όλων αυτών (και δεδομένο ότι πρόκειται μόνο για μία περιληπτική περιγραφή της πραγματικότητας) θα ήθελα να εκφράσω κάποια εύλογα ερωτήματα :
1) Καλύπτεται ο στρατός ή η οποιαδήποτε μονάδα με το να χρησιμοποιεί στρατιώτες που δεν μπορούν σε αρκετές περιπτώσεις να κρατήσουν ανοιχτά τα μάτια τους (όχι από ασυνειδησία αλλά από φυσική κόπωση και αϋπνία) σε ευαίσθητα σημεία φύλαξης του στρατοπέδου .Ταυτόχρονα και δεδομένο ότι το σφάλμα στην υπηρεσία είναι και η μοναδική υποχρέωση του οπλίτη στο στρατό που είναι και ποινικά  διωκόμενη αναλογίζεται κανείς το προδιαγεγραμμένο  κίνδυνο που θέτουν τον στρατιώτη .
2) Από άποψη υγείας είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος καθημερινά να μην μπορεί να συμπληρώσει κατά μέσο όρο ούτε πέντε ώρες συνολικού ύπνου (και όχι συνεχόμενα);
3) Το ηθικό των στρατιωτών (με την έννοια  αποκλειστικά της θέλησης και της ικανότητας να εκτελέσουν το οτιδήποτε), η διαχείριση-συντήρηση της δεδομένης προσωπικής ζωής τους (υποχρεώσεις εργασιακές κτλ.), η πειθαρχία (με το δεδομένο ότι βλέπουν τον εαυτό τους να εκτελεί διαταγές που αφορούν υποχρεώσεις τους αλλά για τις διαταγές  που αφορούν δικαιώματα τους ούτε καν προσωπική ενημέρωση) είναι συνθήκες που αφορούν τη δεδομένη ανάγκη για πνεύμα συνεργασίας - αλληλεγγύης- κλίμα εσωτερικού σεβασμού;
Αν και θα μπορούσα να αναφέρω πολλά περισσότερα και με δεδομένη τη θέληση μου να προχωρήσω σε αναζήτηση ευθυνών μέσω νομικής υποστήριξης (μια και οι στρατιώτες δεν έχουν δικαίωμα να πράξουν κάτι ανάλογο και με δεδομένο ότι ήδη μου έχουν γίνει γνωστές διάφορες διαταγές εκδοθείσες από το 2009, ώστε να είμαι σίγουρος για τη λογική των ερωτημάτων μου) παρακαλώ τους υπευθύνους να ερευνήσουν και απαντήσουν στα παραπάνω ζητήματα άμεσα, πριν προβώ σε ενέργειες αμετάκλητες και δυσάρεστες για όλους.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Τηλ: 6932 955437

1 σχόλιο:

  1. Το γεγονός είναι ένα και αναμφισβήτητο: Η στρατιωτική θητεία "κλέβει" σημαντικό, αλλά και ΠΟΛΥΤΙΜΟ χρόνο από τον ανδρικό πληθυσμό (ιδίως μέχρι πριν μερικά χρόνια που διαρκούσε μέχρι και δύο ΑΚΕΡΑΙΑ έτη), στην προσπάθειά τους να χειριστούν και να κανονίσουν έ-
    μπρακτα το μέλλον της ζωής τους. Πάει και τελείωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή