Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Σημάδια ένοπλης αντίστασης στη Δυτική Όχθη – Ισραηλινός συνοροφύλακας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιδρομής για συλλήψεις


φωτογραφία αρχείου AFP
Ένας Ισραηλινός συνοροφύλακας τραυματίστηκε σε μέτριο βαθμό κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών που ξέσπασε αργά την περασμένη Δευτέρα κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας ισραηλινής επιδρομής για συλλήψεις στη βόρεια πόλη της Τζενίν, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας και κατοίκους.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν όταν περισσότερα από 40 οχήματα επέδραμαν στη Τζενίν και στο στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη.
Είπαν ότι ο στόχος της επιδρομής συλλήψεων ήταν ο Μπάσεμ Αλ Σαάντι, ανώτερο στέλεχος της Ισλαμικής Τζιχάντ.
Παρόλα αυτά, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν επίσης το σπίτι που ανήκει στην οικογένεια Αμπού Αλ Χίτζα, που πρόσκειται στη Χαμάς, και ακολούθησαν συγκρούσεις με ένοπλους.
Ο Μάτζντι Αμπού Αλ Χίτζα, ο αδερφός του Αλάα, ο γιός του, και άλλα μέλη της οικογένειας, αναφέρεται ότι συνελήφθησαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χρησιμοποίησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψουν την πύλη του σπιτιού. Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εκτόξευσαν αντιαρματικές χειροβομβίδες Energa εναντίον του σπιτιού.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής στη συνέχεια κατεδάφισαν το κτίριο.
Ο αδερφός του Αμπού Αλ Χίτζα, Γουαέλ, είπε στο πρακτορείο Μαάν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες «βασάνισαν τον αδερφό μου πριν τον συλλάβουν μαζί με άλλους δύο αδερφούς μας. Στη συνέχεια κατεδάφισαν το σπίτι».
Ο ισραηλινός στρατός σε δελτίο τύπου ανέφερε ότι η επιδρομή συλλήψεων ήταν μια κοινή επιχείρηση που διεξήχθη από το στρατό, την ισραηλινή συνοροφυλακή και τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, «για να συλληφθεί ανώτερο επιχειρησιακό στέλεχος της Χαμάς στη Τζενίν».



Το δελτίο αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις να παραδοθεί στις δυνάμεις, οι δυνάμεις ασφαλείας κατεδάφισαν το σπίτι στο οποίο ο καταζητούμενος τρομοκράτης φερόταν να κρύβεται. Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν ότι ακούστηκαν κοντά στο σημείο της δραστηριότητας».



Ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι οι στρατιώτες δέχθηκαν ισχυρά πυρά κατά τη διάρκεια της επιδρομής.



Ένας Ισραηλινός συνοροφύλακας τραυματίστηκε σε μέτριο βαθμό, παρόλο που δεν είναι σαφές πότε ή πως τραυματίστηκε. Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε ότι χτυπήθηκε από φίλια πυρά.



Η δήλωση του ισραηλινού στρατού αναφέρει: «Βίαιες ταραχές με εκατοντάδες Παλαιστίνιους ξέσπασαν στην περιοχή. Το πλήθος πετούσε πέτρες και κοκτέιλ μολότοφ στις δυνάμεις. Ένας συνοροφύλακας τραυματίστηκε σε μέτριο βαθμό».


Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πέντε Παλαιστίνιοι υπέφεραν από υπερβολική εισπνοή χημικών και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για περίθαλψη, δήλωσε στο πρακτορείο Μαάν ο Μαχμούντ Αλ Σαάντι, διευθυντής των υπηρεσιών της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Τζενίν. Πρόσθεσε πως σε ένα από τα ασθενοφόρα της υπηρεσίας δεν επετράπη να μεταφέρει έναν ασθενή στο νοσοκομείο, γιατί το σπίτι του ασθενή ήταν πολύ κοντά σε αυτό του Αμπού Αλ Χίτζα.



Αρχικές αναφορές για νεκρούς Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυροβολισμών, δεν επιβεβαιώθηκαν.



Βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιδρομών αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Αλ Μπιρέχ, δίπλα στη Ραμάλα, στην κεντρική Δυτική Όχθη.



Χαμάς: η παλαιστινιακή αντίσταση παραμένει ανυποχώρητη στη Δυτική Όχθη



Η παλαιστινιακή αντίσταση στη Δυτική Όχθη έχει παραμείνει ακλόνητη απέναντι στην ισραηλινή κατοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Χουσάμ Μπαντράν, νωρίς την Τρίτη.



Σχολιάζοντας τα γεγονότα της περασμένης νύχτας στα προσφυγικά της Τζενίν, ο Χουσάμ Μπαντράν δήλωσε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση έκοψε τη φόρα του Ισραήλ και έδωσε ένα αξέχαστο μάθημα στον εχθρό, για την τέχνη της μάχης στους δρόμους.



«Εχθές ήταν μια από τις πρώτες μέρες μιας ιντιφάντα που ξεσπά στη Δυτική Όχθη», δήλωσε. «Ο ήχος από τις σφαίρες εναντίον της ισραηλινής κατοχής, στο στρατόπεδο προσφύγων της Τζενίν, έφερε στη μνήμη τους ηρωικούς μάρτυρες που στο παρελθόν έδωσαν στην κατοχή ένα αξέχαστο μάθημα».


Χαιρέτισε τους μαχητές της παλαιστινιακής αντίστασης που απέτρεψαν την προσχεδιασμένη επίθεση στα προσφυγικά της Τζενίν και παρέμειναν ανυποχώρητοι απέναντι στους βαριά οπλισμένους ισραηλινούς στρατιώτες, φέρνοντάς τους σε μια κατάσταση απαράμιλλης φρενίτιδας.



Έδωσε επίσης τα εύσημα στους νεαρούς Παλαιστίνιους διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν παρεισφρήσει στο στρατόπεδο προσφύγων, και έκαψαν ένα στρατιωτικό όχημα.



Ο Μπαντράν κάλεσε την Παλαιστινιακή Αρχή να σταματήσει αμέσως το συντονισμό ασφαλείας με την ισραηλινή κατοχή και να υιοθετήσει τις επιλογές του παλαιστινιακού λαού. Είπε πως οι μηχανισμοί της ΠΑ είχαν κάνει τη Δευτέρα το βράδυ επιδρομή στο σπίτι του πρώην κρατούμενου Μάτζντι Αμπού Αλ Χίτζα, πριν τον κυνηγήσουν και τον απαγάγουν μαζί με τρία μέλη της οικογένειάς του, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.



Πηγές: Maan , PIC, https://intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου