Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί ο λαός του Ντονμπάς υποστηρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες; (αποτελέσματα έρευνας)

Πολιτοφύλακες του Ντονμπάς
Σε έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 6.500 ατόμων από 19 πόλεις της ΛΔ Ντονιέτσκ, κατά τον μήνα Αύγουστο, σχετικά με το αν και για ποιους λόγους ο ντόπιος πληθυσμός στηρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες προέκυψαν ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Την έρευνα διεξήγαγε το Κέντρο Κοινωνιολωγικών Ερευνών «Особый статус».
Καταρχάς το 89% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ ενώ μόλις ένα 4% εκδήλωσε την αντίθεσή του.
Όσον αφορά τις αιτίες στήριξης, οι περισσότεροι ερωτώμενοι, 36%, απάντησαν ότι το κάνουν επειδή αισθάνονται «πατριώτες του Ντονμπάς».
Το 29% του δείγματος απάντησε ότι η κύρια αιτία που στηρίζει τις Λαϊκές Δημοκρατίες είναι «η αντίθεση με τη νέα εξουσία που προέκυψε στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα του Μαϊντάν».
Τρίτη κατά σειρά δημοτικότητας ήταν η απάντηση: «Στηρίζω τη Λαϊκή Δημοκρατία επειδή είμαι εναντίον της εξουσίας των ολιγαρχών». Αυτή την απάντηση έδωσε το 13% των ερωτηθέντων.
Ένα 10% του συνόλου απάντησε: «Γιατί είμαι Ρώσος πατριώτης»

Πέρα από την πάνδημη στήριξη στις νέες Αρχές που προέκυψαν μέσα από το κίνημα αντι-Μαϊντάν και τη λαϊκή εξέγερση της άνοιξης του 2014, αυτή η έρευνα καταρρίπτει κι άλλον έναν μύθο. Τον μύθο ότι η βάση της εξέγερσης των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας ήταν ο ρωσικός εθνικισμός ή κάποιοι ξενοκίνητοι Ρώσοι πράκτορες. Οι απαντήσεις του λαού του Ντονμπάς φανερώνουν ότι τα αίτια μπορεί να ήταν και γλωσσικά, εθνοτικά, τοπικά όμως κατά βάση προέρχονταν από την πολιτική αντίθεση με το εθνικιστικό/φασιστικό καθεστώς που προέκυψε στην Ουκρανία μετά το πραξικόπημα του Μαϊντάν, θέση που εξ’αρχής πρόβαλλε και τεκμηρίωνε η Αντιφασιστική Καμπάνια.
Πολιτοφύλακες του Ντονμπάς
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου