Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μετακίνηση προσφύγων προς Κροατία και ακινητοποίηση άλλων σε Γερμανία- Αυστρία


«Εγκλωβισμένοι μεταξύ αδιαπέραστων συνόρων, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς στέγη» έγραψε στο φόρεμα της κόρης της που μετέτρεψε σε αυτοσχέδιο πανό, μια μητέρα πρόσφυγας, δίνοντας το στίγμα, σύμφωνα με το BBC, της νέας δραματικής τροπής στην προσφυγική κρίση.
Λόγω του φράκτη προς Ουγγαρία, χίλιοι πρόσφυγες που διανυκτέρευσαν στη σερβική μεθόριο μετακινούνται προς τηνΚροατία, που για τα καραβάνια αποτελεί πλέον τη μόνη διέξοδο από τα Βαλκάνια προς βορρά. Χάος προκαλεί η αναστολή της Συνθήκης ανοικτών συνόρων και η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε Γερμανία και Αυστρία.
Στη Βαυαρία, ετοιμάζονται κινητές μονάδες υποδοχής εως και 25.000 προσφύγων που καθηλώθηκαν από τους συνοριακούς ελέγχους και το πάγωμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης με Αυστρία.
Και στην Αυστρία, στήθηκαν εκτάκτως καταυλισμοί για 22.000 πρόσφυγες που λόγω της επιβολής συνοριακών ελέγχων στα σύνορα με Ουγγαρία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ιταλία, δεν έχουν παρά να στραφούν προς τη Βιέννη, ακόμη και περπατώντας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, «μια τεντούπολη μεγαλώνει στο κέντρο της Βιέννης όπου φθάνουν πρόσφυγες, με οδηγούς ταξί σε ρόλο διακινητών, ζητώντας ως και 400 ευρώ για την μεταφορά».
Συνομιλία τεσσάρων ωρών φέρεται να είχε με τον Αυστριακό ομόλογο της η Ανγκελα Μέρκελ, που ανήγγειλε έκτακτη σύνοδο κορυφής, ενώ η Τσεχία και η Σλοβενία, προειδοποιούν ότι «το τέλος της ΕΕ επιταχύνεται» μετά τις απειλές από το Γερμανό υπουργό Εσωτερικών ότι «θα υπάρξουν συνέπειες» για όποια χώρα αντιδρά στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις σχετικά με την κατανομή 120.000 προσφύγων.
Η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν μπορούν να σηκώσουν μονομερώς το βάρος της προσφυγικής μετακίνησης στην Ευρώπη, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Bild απέρριψε τον χαρακτηρισμό «νέο Σιδηρούν παραπέτασμα» , για τον φράκτη που υψώθηκε στα σύνορα με τη Σερβία, και ανήγγειλε ότι με τον ίδιο τρόπο θα κλείσει και τη μεθόριο της χώρας του με την Ρουμανία.
Το Βουκουρέστι αντέδρασε κατηγορώντας τη Βουδαπέστη ότι παραβιάζει το κλίμα σύμπνοιας μεταξύ των μελών της ΕΕ.http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου