Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η πόλη Τσίζρε (Cizre) βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Ο πληθυσμός της πόλης είναι κυρίως κουρδικός, ωστόσο, εκτός από Κούρδους στην πόλη ζουν και πολλοί Ασσύριοι και Σύροι Αραμαίοι μονοφυσίτες χριστιανοί.
Η πόλη έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 140.000 κατοίκους και δήμαρχο την 27χρονη Λεϊλά Ιμρέτ (Leyla Imret), τη νεότερη δήμαρχο της Τουρκίας.
Στην Τσίζρε, που υπάρχει και ισχυρή οργάνωση νεολαίας του PKK, υψώθηκαν οδοφράγματα και ολόκληρες συνοικίες «ταμπουρώθηκαν».
Οπλισμένοι Κούρδοι νεολαίοι ανέλαβαν τη φύλαξη των οδοφραγμάτων. Εξαιτίας των συγκρούσεων και των οδομαχιών, οι τουρκικές Αρχές διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας στο Τσίζρε, διέκοψαν το διαδίκτυο και τα τηλέφωνα και τοποθέτησαν ελεύθερους σκοπευτές με ξεκάθαρες εντολές να σκοτώνουν ό,τι κινείται στους δρόμους της πόλης.

Θύματα των ελεύθερων σκοπευτών τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρξαν μόνο ενήλικες «ύποπτοι» τρομοκράτες αλλά και μικρά παιδιά, δέκα ετών και ακόμα νεώτερα.
Έτσι η Τσίζρε έγινε μια πολιορκημένη κουρδική (επισήμως «τουρκική») πόλη μέσα στην Τουρκία.
Η παρατεταμένη απαγόρευση κυκλοφορίας, οι δολοφονίες αμάχων και μικρών παιδιών, η απαγόρευση των τουρκικών Αρχών στους τραυματίες να καταφεύγουν στα νοσοκομεία, δημιούργησε μια εκρηκτική ατμόσφαιρα που όσο κι αν την «κρύβουν» τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης γίνεται γνωστή μέσω των social media, ιδιαίτερα μέσω του Twitter και των κουρδικών αγγλόγλωσσων ειδησεογραφικών σάιτ.

Την Τετάρτη, χιλιάδες άμαχοι (και άοπλοι) Κούρδοι από όλες τις περιοχές του βόρειου (τουρκοκρατούμενου) Κουρδιστάν αποφάσισαν -αυθόρμητα- να σχηματίσουν μια πορεία ειρήνης προς την Τσίζρε, ώστε να σπάσουν την πολιορκία της πόλης από τον τουρκικό στρατό και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας.

Στην πορεία τέθηκε επικεφαλής ο Κούρδος ηγέτης του αριστερού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και γρήγορα σχηματίστηκαν πραγματικά ποτάμια ανθρώπων που πορεύονταν προς την Τσίζρε.

Το τουρκικό κράτος αιφνιδιασμένο από αυτή την τροπή, της μεγαλειώδους άοπλης και ειρηνικής πορείας προς την Τσίζρε, που όσο περνούσαν οι ώρες γιγαντωνόταν σε μια τεράστια λαοθάλασσα, αποφάσισε μόλις έπεφτε η νύχτα να χτυπούσε με ό,τι έχει την πόλη (μια τυπικά «τουρκική» πόλη), ώστε να προλάβει τις εξελίξεις.
Πράγματι, τις τελευταίες ώρες, πριν δύσει ο ήλιος, η πορεία των Κούρδων προς την Τσίζρε είχε την ακόλουθη εντυπωσιακή εικόνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου