Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΟΥΗΔΙΑ: ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΝΑΤΟ!


Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 41% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και το 39% κατά.
Η Σουηδία ενισχύει την συνεργασία της με το ΝΑΤΟ και προχωρά σε ενίσχυση των αμυντικών της δυνατοτήτων, μετά και την υπογραφή συνθήκης στρατιωτικής συνεργασίας με την Πολωνία, με στόχο την αναχαίτιση της «ρωσικής επιθετικότητας» στη Βαλτική.
Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί τη μια από τις δύο «στρατηγικές αποφάσεις», όπως, χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, στο πλαίσιο της οποίας αποφασίστηκε αύξηση των αμυντικών δαπανών της Σκανδιναβικής χώρας, κατά 11%, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ο Σουηδός υπουργός υποστήριξε πως η αυξημένη ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στη Βαλτική είναι ο λόγος που η χώρα του ενισχύει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Η Μόσχα από την πλευρά της, πάντως, δηλώνει πως η αυξημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την ανατολική Ευρώπη αποτελεί εμπρηστική κίνηση της Δύσης.
Λίγους μήνες πριν Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία και Ισλανδία, ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας «ως άμεση απάντηση στη ρωσική επιθετική συμπεριφορά».
Το περασμένο έτος η Σουηδία είχε επανειλημμένα καταγγείλει παραβιάσεις των χωρικών της υδάτων από ρωσικά υποβρύχια, χωρίς ωστόσο να αποδειχθεί κάτι. Η Μόσχα προχώρησε σε επίσημη προειδοποίηση, μέσω του πρέσβη της στην Στοκχόλμη, προς την Σουηδία, απειλώντας, ουσιαστικά με λήξη αναλόγων μέτρων, αν η σκανδιναβική χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Όπως είναι γνωστό η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, τελευταία συμμετέχει σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις και δραστηριότητες. Η ανακοίνωση της υπογραφής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με την Πολωνία, προκάλεσε συζητήσεις, εντός και εκτός της χώρας, για τα επόμενα βήματα που πιθανόν να κάνει.
Ο αρχηγός του σουηδικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Γκόρανσον, είχε δηλώσει πως η χώρα, μόνη της δεν μπορεί να αντέξει σε εξωτερική επίθεση περισσότερο από έναν μήνα. Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με την προβολή της υπαρκτής ή όχι ρωσικής απειλής, έχει μεταστρέψει την σουηδική κοινή γνώμη τόσο προς την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, όσο και στην αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 41% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και το 39% κατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου