Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ


Συνεχείς είναι οι εξελίξεις από το Συριακό μέτωπο με την πλάστιγγα να έχει αρχίζει να γέρνει αργά αλλά σταθερά εναντίων των τζιχαντιστών του ISIS.
Σύμφωνα με τα τελευταία νέα από τη Συρία φαίνεται πως οι άντρες των Κουρδικών δυνάμεων κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος έναντι των τζιχαντιστών και τώρα προετοιμάζονται για την τελική επίθεση κατά της πόλης Τσαραμπλούς, βόρεια του Χαλεπίου.
Ήδη, σύμφωνα με Κουρδικές πηγές, οι Κουρδικές δυνάμεις του YPG βομβάρδισαν το αρχηγείο των τζιχαντιστών στην πόλη με πυρά όλμων και πυροβολικού ενώ μετά την προπαρασκευή πυροβολικού εξόρμησαν από θέσεις ανατολικά της πόλης με τις απώλειες των τζιχαντιστών, μετά τη συντονισμένη επιχείρηση, να χαρακτηρίζονται ως σοβαρές.
Παράλληλα οι Κουρδικές δυνάμεις φαίνεται να ενεπλάκησαν και σε συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές του Μετώπου αλ Νούσρα στην περιοχή του Χαλεπίου, στο Σείχ Μακσούντ. Εκεί οι Κούρδοι φαίνεται να έχουν κυκλώσει μονάδες της αλ Νούσρα και της συμμαχικής της οργάνωσης Μέτωπο αλ Σαμία οι οποίες απέτυχαν να ξεφύγουν από τον Κουρδικό κλοιό, παρά τις προσπάθειες τους, με τους Κούρδους να θέτουν υπό τον έλεγχό τους και τη βασική οδό που ενώνει τις βόρειες συνοικίες του Χαλεπίου με τις νότιες. Οδό η οποία αποτελούσε τη βασική δίοδο συγκοινωνιών μεταξύ των τζιχαντιστών.
Τέλος ειδική αναφορά από τις Κουρδικές πηγές έγινε και στη στενή συνεργασία των Κουρδικών δυνάμεων με τους Αμερικανούς, αεροσκάφη των οποίων υποστήριξαν στενά τις επιχειρήσεις των Κουρδικών τμημάτων, με τις Κουρδικές αναφορές σχετικά με την πολύτιμη συμβολή των Αμερικανικών βομβαρδισμών να έρχονται παράλληλα με αποκαλύψεις για την ανάπτυξη Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Συρία.
Συγκεκριμένα ο Διοικητής της CENTCOM, Στρατηγός Λόυντ Ώστιν, και ο Ντ. Πετρέους ανέφεραν ότι σε περιοχές της Συρίας δρουν εδώ και καιρό δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ “οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεών μας δεν περίμεναν την ολοκλήρωση του προγράμματος της Νέας Συριακής Δύναμης ή την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης και του επανεξοπλισμού αντικαθεστωτικών” φαίνεται να ανέφερε ο ο Ντ. Πετρέους ο οποίος πέρασε το κατώφλι της Γερουσίας, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, όταν και παραιτήθηκε από την ηγεσία της CIA, για να καταθέσει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων στην οποία μεταξύ άλλων, ο στρατηγός πρότεινε τρόπους για την αλλαγή της Αμερικανικής στρατηγικής στην Μέση Ανατολή και το ρόλο που μπορεί να αναλάβει ο Αμερικανικός Στρατός στο ζήτημα της Συρίας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η CENTCOM εξέδωσε ανακοίνωση που διέψευσε τις δηλώσεις του Στρατηγού.
Την ίδια στιγμή που η συμμετοχή των Αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων παραμένει ένα μυστήριο φαίνεται να αυξάνονται οι ενδείξεις για την αυξημένη εμπλοκή των Ρώσων στα πεδία των μαχών της Συρίας, καθώς σύμφωνα με Αραβικές πηγές, Ρώσοι Πεζοναύτες μαζί με Ιρανικές μονάδες των Φρουρών της Επανάστασης, δημιούργησαν σημεία ελέγχου στις πόλεις Σλούνφεχ, Μασγιάφ και Ρας αλ Μπασσίτ, στις επαρχίες της Λατάκιας και της Ταρτούς. Κίνηση η οποία σε τακτικό επίπεδο σημαίνει ότι οι τζιχαντιστές θα πρέπει να επιτεθούν στις Ιρανικές και Ρωσικές δυνάμεις αν θέλουν να καταλάβουν την Λατάκια, με ότι αυτό συνεπάγεται...
Οι Ρώσοι παράλληλα εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες του Fox News, το οποίο επικαλείται πηγές των Αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, να έχουν σημμετοχή και σε διακλαδικό κέντρο συντονισμού στο Ιράκ, σε συνεργασία με τη Συρία και το Ιράν, το οποίο έχει ως στόχο να συντονίσει τις επιχειρήσεις των Ιρανών και των Σιιτικών οργανώσεων που μάχονται εντός του Συριακού εδάφους, κατά των Ισλαμιστών, με τις Αμερικανικές πηγές να αναφέρουν ότι Ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης.
Εφημερίδες μάλιστα αναφέρουν πως 100 Ιρανοί αξιωματικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ειδικών στη μάχη επί κατοικημένων τόπων έχουν φτάσει στη Δαμασκό βάσει συμφωνίας που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Χεζμπολάχ η όποια σε μία άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη πρόκειται να εξοπλιστεί, μετά από συνεννόηση και της Μόσχας με το Τελ Αβιβ, με άρματα μάχης T-55 και T-72, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουβέιτ Al Rai.
Τα άρματα θα δοθούν στην οργάνωση από το Συριακό στρατό ο οποίος στη θέση τους, κατόπιν συμφωνίας με το Κρεμλίνο, θα λάβει υπερσύγχρονα άρματα μάχης Τ-90, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές.
Τέλος οι Ρώσοι εμφανίζονται να έχουν αναπτύξει στη Συρία τουλάχιστον ένα αεροσκάφους επιτήρησης ΙΙ-20 Coot.
Η Τεράστια εμπλοκή της Μόσχας στη Συρία έχει αναγκάσει τόσο τις Η.Π.Α να δηλώνουν έτοιμες για συνεργασία με τη Ρωσία, μέσω του επικεφαλής του Πενταγώνου Άστον Κάρτερ, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε πως «Οι ΗΠΑ θεωρούν πως τα Αμερικανικά και Ρωσικά συμφέροντα μπορούν να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα», όσο και τους Τούρκους, οι οποίοι υπαναχώρησαν κάτω από το βάρος τον εξελίξεων, με τον ίδιο τον Ερντογάν να δηλώνει πως ''Είναι πιθανόν αυτή η μεταβατική (για τη Συρία) περίοδος να περιλαμβάνει ή όχι τον Άσαντ.'' Μια δήλωση η οποία μπορεί να εκληφθεί ως υπαναχώρηση στο πάγιο αίτημα της Άγκυρας για την άμεση απομάκρυνση του Άσαντ απο το τιμόνι της Συρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου