Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Οι «αγανακτισμένοι πατριώτες» του «φου μπού»

Μπαίνεις, καλημερίζεις, καλησπερίζεις, ποστάρεις σέλφι, αναρτάς τραγουδάκια, ενίοτε και ειδήσεις και μαθαίνεις τα νέα των διαδικτυακών σου φίλων.


 Αυτό είναι το φέησμπουκ, κατά κόσμον «φου μπού», που θεωρείται η επιβεβλημένη σύγχρονη ηλεκτρονική παρέα. Ξαφνικά, εκεί που κάνεις τα κοινωνικά λάικς (μου αρέσει) σε ποστ φίλων σου, ξεπετάγονται «αγανακτισμένοι», «πατριώτες», «φασιστοειδή».

Συντάκτης: Ανθή Παζιάνου

Το τελευταίο συμβαίνει αρκετά στους e-φίλους της Μυτιλήνης, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την ένταση του προσφυγικού, με αποτέλεσμα πολλοί να ξεδίνουν στις διαδικτυακές αναρτήσεις τους. Με τον καιρό αποκαλύπτονται και διάφοροι τοπικοί παράγοντες που κρύβουν μέσα τους το αυγό του φιδιού. Τι συμβαίνει, λοιπόν, με την ηλεκτρονική ρητορική μίσους; 
FB
Υπάρχουν αρκετά παράπονα χρηστών του φέησμπουκ, ότι η κοινότητα που το διαχειρίζεται στην Ελλάδα γνωρίζει την ύπαρξη διάφορων αναρτήσεων που καλλιεργούν ρατσιστικό μένος σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και δεν κάνει τίποτα. Αντίθετα, αναφέρει ότι δεν εντοπίζει κάτι το μεμπτό, ώστε να διαγράψει προτάσεις τύπου, «να τους πνίξουμε τους λάθρο». 
Τις τελευταίες μέρες, μετά και την ίδρυση της «πατριωτικής κίνησης» που έδινε ραντεβού γνωριμίας και μετεξελίχθηκε σε συγκέντρωση και πορεία «αγανακτισμένων» και χρυσαυγιτών με την προστασία της αστυνομίας, έχουν γίνει μαζικές αναφορές στους διαχειριστές του φέησμπουκ για ρατσιστικές αναρτήσεις, κάποιες από τις οποίες δημοσιεύουμε σήμερα. Προφανώς, δεν αναφερόμαστε στις αναρτήσεις εκείνων που κάνουν τεστ προσωπικότητας «ποιο είναι το παγανιστικό όνομά σου», ή χουντικής αισθητικής με αγάλματα στολισμένα με χρυσούς φοίνικες που σαφώς και επιδέχονται κριτικής, αλλά, πάντως, δεν απαγορεύονται. 

FB

Οι «φουμπού» κανόνες 

«Ο καλύτερος τρόπος να αναφέρετε καταχρηστικό περιεχόμενο ή περιεχόμενο σπαμ στο Facebook είναι να χρησιμοποιήσετε το σύνδεσμο αναφορά, που εμφανίζεται κοντά στο ίδιο το περιεχόμενο. Απαγορεύεται κάθε περιεχόμενο που στρέφεται κατά των άλλων με βάση τη φυλή τους (πραγματική ή υποτιθέμενη), την εθνοτική ή εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, το φύλο, το γένος, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κάποια αναπηρία ή ασθένεια. Από την άλλη πλευρά, επιτρέπουμε τις περιπτώσεις καθαρού χιούμορ ή σάτιρας που μπορεί να θεωρηθούν δυνάμει απειλή ή επίθεση. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων είναι και ό,τι κάποιοι θεωρούν κακό χιούμορ (π.χ. ανέκδοτα, σταντ απ, στίχοι δημοφιλών τραγουδιών κ.λπ.)», εξηγεί σε σχετικό σύνδεσμο το εν λόγω μέσω κοινωνικής δικτύωσης. 
FB
Παρατηρώντας λοιπόν τις αναρτήσεις που βρίθουν ρατσιστικού και σεξιστικού μένους (πάνε πακέτο πολλάκις) και καταγγέλθηκαν στο facebook για τη ρητορική μίσους τους, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ανταποκρίθηκε αρνητικά και με άλλα λόγια δεν τις «κατέβασε».
Αποκαλούνται, και μάλιστα δημοσίως (δηλαδή δεν χρειάζεται να είναι κανείς φίλος με τον γράφοντα για να διαβάσει τις φράσεις του) οι πρόσφυγες, «βρομιάρηδες» και «πουσταράδες», ενώ μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «ξεκολιάρηδες». Στο «φάτε τα σκατά των Αγφανοσομαλών», μάλλον δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό. Στο, «ξεσηκωθείτε να τους διώξουμε γιατί ήδη τρεις Μυτιληνιοί νοσηλεύονται με σταφυλόκοκκο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης» που δεν ισχύει, το ίδιο. Το «στον πάτο της θάλασσας όλα τα μουνόπανα με τσιμέντο να μη βγουν ποτέ ξανά στην επιφάνεια!!! Έξω από τη χώρα μας ρε καριόλια…» τι συνιστά, αν όχι, ρητορική μίσους; Το «καργιόλια αυγανόπουστες»; Το «Αυτά τα ζώα μάθαν με βια κ ξυλο επειδη βλεπουν οτι δε αντιδρα το κρατος κ οι πολιτες ζωντανευουν…αν γεμισης μερικα φυσιγια αλατι χοντρο κ περασεις με τη μηχανη να τους τζουξη ο κολος θανε μετα στα 4»; 
Μάλλον οι κανόνες του φέησμπουκ για την ελληνική κοινότητα που ως υπεύθυνη το διαχειρίζεται έχουν άλλη ερμηνεία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου