Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

“Ευρώπη, οι φράχτες σου σκοτώνουν!”: Επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στους Ευρωπαίους ηγέτες και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Με αφορμή τη σημερινή Έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα  (Médecins Sans Frontières /MSF)παρέδωσαν, στο πλαίσιο διεθνούς καμπάνιας ευαισθητοποίησης για το ζήτημα των προσφύγων, ανοιχτή επιστολή της Διεθνούς Προέδρου της οργάνωσης, Τζοάν Λιού, στους Ευρωπαίους ηγέτες, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker καθώς και στις Αρχές της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, απευθύνοντας έκκληση για τη δημιουργία  νόμιμων οδών διέλευσης και αξιοπρεπών συνθηκών υποδοχής.

Στην Αθήνα, αντιπροσωπεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αποτελούμενη από τη Μαριέττα Προβοπούλου, Γενική Διευθύντρια και τον Απόστολο Βεΐζη, Διευθυντή Προγραμμάτων του Ελληνικού Τμήματος της οργάνωσης, παρέδωσε συμβολικά την ανοιχτή επιστολή στο γραφείο της  Υπηρεσιακής Πρωθυπουργού κας Βασιλικής Θάνου. «Χθες, για ακόμη μια φορά, χάθηκαν άδικα 34 ζωές στο Αιγαίο. Ανάμεσά τους ήταν και 4 βρέφη και 11 παιδιά. Πρέπει επιτέλους να τεθεί ένα τέλος στις πολιτικές της αποτροπής που το μόνο που δημιουργούν είναι χάος και θάνατο. Ζητάμε ασφαλείς και νόμιμες εναλλακτικές για να μην χρειάζεται να καταφεύγουν στους διακινητές οι άνθρωποι που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη», δήλωσε η κυρία Προβοπούλου.
Η πρωτοβουλία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πλαισιώνεται με δράσεις συμβολικής παράδοσης σωσιβίων που έχουν συλλέξει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τους 15.000 ανθρώπους που διέσωσαν στη Μεσόγειο από τον περασμένο Μάιο. «Αυτό το σωσίβιο, ήταν συχνά η μόνη ασφάλεια που είχε ένας άντρας, μια γυναίκα ή ακόμα κι ένα παιδί κατά την προσπάθειά του να διασχίσει τη θάλασσα για να φτάσει στην Ευρώπη», αναφέρει στην επιστολή της η Διεθνής Πρόεδρος της οργάνωσης. «Σε μερικά από αυτά τα σωσίβια μπορείτε να διαβάσετε προσευχές για ένα ασφαλές ταξίδι  ή τα τηλέφωνα συγγενών και φίλων για να ενημερωθούν σε περίπτωση που ο άνθρωπος που φοράει το σωσίβιο δεν καταφέρει να φτάσει ζωντανός. Ας καταστήσουμε αυτό το σωσίβιο περιττό με ανθρώπινες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς εναλλακτικές», τονίζει η Τζοάν Λιού.
"Sponsored links"
Σήμερα, στη Λέρο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη στους περίπου 100 ανθρώπους που διασώθηκαν από το χθεσινό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.
Επίσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους που φτάνουν στην Κω και σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων, την Λέσβο και την Ειδομένη, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.
Επιστολή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στους Ευρωπαίους ηγέτες
Κοινοποίηση στις Αρχές Ελβετίας, Νορβηγίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου 2015
Σας παραδίδουμε, σήμερα, αυτή την ανοιχτή επιστολή, μαζί με ένα σωσίβιο που ανήκει σε έναν από τους 15.000 ανθρώπους που διασώθηκαν στη θάλασσα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF). Αυτό το, φτωχής ποιότητας σωσίβιο, ήταν συχνά η μόνη ασφάλεια που είχε ένας άντρας, μια γυναίκα ή ακόμα κι ένα παιδί κατά την προσπάθειά του να διασχίσει τη θάλασσα για να φτάσει στην Ευρώπη.
Σε μερικά από αυτά τα σωσίβια μπορείτε να διαβάσετε προσευχές για ένα ασφαλές ταξίδι ή τα τηλέφωνα συγγενών και φίλων για να ενημερωθούν σε περίπτωση που ο άνθρωπος που φοράει το σωσίβιο δεν καταφέρει να φτάσει ζωντανός. Το γεγονός αυτό μας υπενθυμίζει ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα ταξίδια είναι πλήρως ενήμεροι για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν. Καταλαβαίνουμε, επίσης, πόσο απεγνωσμένοι νιώθουν για να θέτουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους σε τόσο μεγάλο κίνδυνο.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις του ταξιδιού στην υγεία αυτών των ανθρώπων, όπως υποθερμία και αφυδάτωση, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε και πολύ οξείες καταστάσεις όπως σηπτικό σοκ, πνευμονία και τραύματα από κακοποίηση και βία, που απαιτούν άμεση μεταφορά σε κάποια ιατρική δομή για την παροχή εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ουγγαρία και τη Σερβία.
Με τις δράσεις αυτές προσπαθούμε να καλύψουμε τα τεράστια κενά που αφήνουν τα κράτη, τα οποία είτε δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πολλοί προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταπίεση και τα βασανιστήρια. Άλλοι, από τη φτώχεια, τις διώξεις και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
http://agonaskritis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου