Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Μαίνονται οι επιθέσεις της Σ. Αραβίας κατά των Χούτι

Ενας άνδρας καταγράφει με την κάμερα του κινητού τηλεφώνου του τις καταστροφές που προκάλεσαν σε σιιτικό ναό της Σανάα βομβιστές αυτοκτονίας του «Ισλαμικού Κράτους», αφήνοντας πίσω τους 20 νεκρούς.
Κλιμακώνεται η στρατιωτική επέμβαση των αραβικών κρατών του Κόλπου στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, στο πλευρό του ανατραπέντος προέδρου Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ Χάντι και εναντίον των ανταρτών Χούτι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και μεγάλο μέρος της χώρας.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο αραβικός τηλεοπτικός σταθμός Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στην Ντόχα του Κατάρ, το μικρό αλλά οικονομικά ισχυρό εμιράτο έχει ήδη στείλει επίλεκτη χερσαία δύναμη 1.000 στρατιωτών, η οποία θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις εναντίον των Χούτι, στο πλευρό των δυνάμεων του Χάντι και άλλων αραβικών στρατευμάτων. Η αποστολή των Καταριανών στρατευμάτων θεωρείται προάγγελος μεγάλης επιχείρησης με τελικό στόχο την απελευθέρωση της Σανάα από τους στασιαστές.

Καταριανοί πιλότοι συμμετέχουν ήδη, εδώ και μήνες, στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι αντιμετωπίζονται από τα σουνιτικά κράτη του Κόλπου ως ενεργούμενα του σιιτικού Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στην κρίση της Υεμένης και τάσσεται υπέρ της αναζήτησης λύσης μέσω της διπλωματίας, με την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων. Σαουδική Αραβία και Ιράν αποτελούν παραδοσιακούς αντιπάλους, που διεκδικούν την ηγεμονία στον Κόλπο, τη μεγαλύτερη ζώνη υδρογονανθράκων στον πλανήτη.

Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της επέτρεψαν στις δυνάμεις που έχουν μείνει πιστές στον εξόριστο Χάντι να ανακαταλάβουν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Αντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, πριν από ένα μήνα. Ωστόσο οι δυνάμεις του Χάντι δεν κατάφεραν έκτοτε να σημειώσουν αισθητή πρόοδο σε άλλα μέρη της χώρας, που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι συγκρούσεις στην Υεμένη κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από την εκτόξευση πυραύλου, από την πλευρά των Χούτι, στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή Μαρίμπ. Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν να σκοτωθούν περίπου 60 στρατιώτες, οι οποίοι προέρχονταν κατά κύριο λόγο από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν. Σε αντίποινα, οι Σαουδάραβες και οι σύμμαχοί τους βομβάρδισαν θέσεις των Χούτι και των δυνάμεων του πρώην προέδρου, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, που έχουν συμμαχήσει με τους Χούτι, αφήνοντας πίσω τους μεγάλο αριθμό νεκρών. Χθες, νέοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί της Σαουδικής Αραβίας στοίχισαν τη ζωή 12 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων, στην κεντρική επαρχία Ιμπ.

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, οι 1.000 Καταριανοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από 200 τεθωρακισμένα οχήματα και 30 αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερα «Απάτσι», έχουν αναπτυχθεί στο εσωτερικό της Υεμένης, αφού πέρασαν τα σύνορα, προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία. Το υπουργείο Αμυνας του Κατάρ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκδοχή πως οι δυνάμεις του Κατάρ κατευθύνονται προς την περιοχή Μαρίμπ, πρώτο σταθμό της εκστρατείας τους για την απώθηση των στασιαστών. Η σαουδαραβική εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» ανέφερε ότι το βασίλειο των Σαούντ έχει στείλει κι αυτό «τεράστιες ενισχύσεις» επίλεκτων δυνάμεων, οι οποίες θα συστρατευθούν με τους Καταριανούς στρατιώτες. «Βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές προετοιμασίες για την αποφασιστική μάχη, προτού ξεκινήσουμε για την απελευθέρωση της Σανάα», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ της σαουδαραβικής εφημερίδας.http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου