Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Κώλωσε η πολυεπίπεδη ελληνική εξωτερική πολιτική στις ΗΠΑ και η Ρωσία θα εντείνει την ιμπεριαλιστική της παρουσία στην Συρία περνώντας από Ιράν!

Image
Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράν για να πετάξουν τα μεταγωγικά της αεροσκάφη μέχρι τη Συρία. Η απόφαση της Μόσχας βγάζει από τη δύσκολη θέση την Αθήνα η οποία πιέστηκε αφόρητα από τις ΗΠΑ να απαγορεύσει τη χρήση του FIR Αθηνών από τους Ρώσους. Μ΄αυτό το τρόπο η Ελλάδα απέφυγε να δηλώσει ότι απαγορεύει στους Ρώσους τις πτήσεις, αν και επί της ουσίας αυτό έγινε. 
Η Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ,είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αρνήθηκε σε αδιευκρίνιστο αριθμό ρωσικών αεροπλάνων να διασχίσουν τον εναέριο χώρο της.
"Τα αεροπλάνα φέρεται ότι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά είχαμε αξιόπιστες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το δηλωμένο φορτίο δεν ήταν το πραγματικό", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Μπετίνα Γιότεβα.

Η απόφαση ελήφθη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, πρόσθεσε η εκπρόσωπος χωρίς να διευκρινίσει πόσα αεροπλάνα αφορούσε.

Η Βουλγαρία ενήργησε ανεξάρτητα, χωρίς να δεχθεί πιέσεις από εταίρους της στο ΝΑΤΟ, υπογράμμισε.

"Οι Βουλγαροι θα έχουν στη συνείδησή τους το γεγονός ότι ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν (σ.σ.: σε σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον)", αντέδρασε ο Βλαντίμιρ Τζαρμπάτοφ, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος υποστήριξε μιλώντας στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η Ρωσία δεν μεταφέρει στη Συρία παρά "ανθρωπιστικά φορτία" προσθέτοντας πως "δεν συμφέρει η μεταφορά όπλων αεροπορικώς".

2 σχόλια:

  1. Ενώ θα μπορούσε να εντείνει την "ιμπεριαλιστική" της παρουσία μέσω της Ελλάδας? Αν είναι ιμπεριαλιστές τι μας πειράζει που δε θα περνάνε από εδώ. Φυσιολογικό είναι στο κάτω κάτω. Δεν είναι δική τους η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά αποδεχόμενη το αίτημα των ΗΠΑ, ασκεί αντι-ιμπεριαλιστική πολιτική έναντι της Ρωσίας;
    Δε νομίζεις ότι είναι κάπως αδιέξοδο το σκεπτικό αυτό;
    Και σε κάθε περίπτωση από που και ως που το κίνημα πρέπει να αναζητά όρους συνοδοιπορίας με την κρατική πολιτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή