Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Εικόνες ντροπής στην Ευρώπη: Κλειστά σύνορα, φράχτες και απάνθρωπο πιγκ-πογκ με τους πρόσφυγες


Αποτελεί ντροπή για την “πολιτισμένη” Δύση, με τις αρχές του ανθρωπισμού και τις αξίες της αλληλεγγύης, η συμπεριφορά ευρωπαικών κυβερνήσεων απέναντι σε βασανισμένους και ταλαιπωρημένους πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία.
Σιδερόφρακτα τείχη, κλειστά σύνορα, μεταφορά από χώρα σε χώρα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, βία, ξενοφοβία, καταστολή και συμπεριφορά ζώου απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, συνθέτουν αυτή την νέα ήττα του ευρωπαικού πολιτισμού, οι διακηρύξεις του οποίου έμειναν στα λόγια.
Το δράμα των προσφύγων, δεν τελείωσε λοιπόν φεύγοντας από τη Συρία. Συνεχίζεται και τους ακολουθεί σε όλη τους τη πορεία προ τη σωτηρία. Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στη κεντρική Ευρώπη και αποτελούν το μπαλάκι του πιγκ-πογκ ανάμεσα σε Ουγγαρία, Κροατία, Αυστρία, καθώς καμία χώρα δεν τους επιθυμεί στο έδαφός της.
Ετοιμος κι ο νέος ουγγρικός φράχτης του αίσχους μήκους 41 χλμ. στα σύνορα με Κροατία
Ηδη η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή νέου συρμάτινου φράχτη κατά μήκος των 41 χιλιομέτρων των συνόρων της με την Κροατία, με στόχο να σταματήσει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Ο φράχτης ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε οΑτίλα Κόβατς. Η Βουδαπέστη αποφάσισε να κατασκευάσει νέο συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. χερσαίων συνόρων της, καθώς τα υπόλοιπα 330 χλμ. συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών που ορίζονται από τον ποταμό Ντράβα είναι δύσκολο να διασχισθούν.

Η Βουδαπέστη έχει ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Η Ουγγαρία ανήγγειλε ότι θα κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία, στα ανατολικά.

Μπαλάκι του πιγκ-πογκ βασανισμένοι πρόσφυγες

Την Παρασκευή, η Κροατία προώθησε 4.400 μετανάστες στην Ουγγαρία, μεταφέροντας τους με λεωφορεία και τραίνα.

Οι κροατικές αρχές μετέφεραν με λεωφορεία χιλιάδες πρόσφυγες στα σύνορα με την Ουγγαρία, μετά το κλείσιμο συνοριακών περασμάτων και την δήλωση του κροάτη πρωθυπουργού ότι η χώρα του δεν θα αποδεχθεί το βάρος των προσφύγων, δεν θα τους καταγράφει και δεν θα τους φιλοξενεί.

Οι Ούγγροι επιβίβασαν τους πρόσφυγες και μετανάστες σε λεωφορεία καιτους μεταφέρουν προς τα σύνορα με την Αυστρία.

Εκπρόσωπος της ουγγρικής αστυνομίας ανέφερε ότι οι μετανάστες επιβιβάζονται σε λεωφορεία στα σύνορα και μεταφέρονται σε δύο κέντρα καταγραφής στο Σέντγκοτχαρντ και το Βαμοσάμπαντι, περιοχές πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε ότι η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους των ουγγρικών αρχών από τα σύνορα της Κροατίας προς την Αυστρία, δε γίνεται σε συντονισμό με τις αυστριακές αρχές.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν από την Ουγγαρία αλλά δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από το πρωί της Τετάρτης, αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.000 πέρασαν στην Ουγγαρία.

Στρατό με πολυβόλα στα σύνορα έχει στείλει η Ουγγαρία

Ούγγροι στρατιώτες και δύο οχήματα χάμβι που φέρουν πολυβόλα είχαν επίσης πάρει θέσεις στη μεθοριακή διάβαση την ώρα που οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν από τα λεωφορεία. Η Ουγγαρία, η οποία δέχθηκε πυρά πανταχόθεν, επειδή έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού κατά προσφύγων την Τετάρτη, ξεκίνησε να τοποθετεί συρματόπλεγμα και στα σύνορα με την Κροατία, ενώ έχει ήδη στείλει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα σερβο-ουγγρικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.

Την Κροατία καταγγέλλει η Σλοβενία

H Σλοβενία καταγγέλλει ότι η Κροατία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ και ανακοινώνει ότι περιμένει την άφιξη περίπου 1.000 προσφύγων μέσα στο επόμενο 24ωρο, διαμηνύοντας επίσης ότι θα δεχθεί τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο αλλά θα απελάσει από το έδαφός της όποιον θεωρηθεί παράνομος μετανάστης.

H κυβέρνηση της Σλοβενίας θα συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «διαδρόμου» προκειμένου οι μετανάστες να διέρχονται από την χώρα στην περίπτωση που η πίεση από την επικείμενη εισροή προσφύγων καταστεί πολύ μεγάλη, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.

Ο σλοβένος υφυπουργός Εσωτερικών Μπόστιαν Σέφιτς δήλωσε επίσης πως η αστυνομία ετοιμάζει πρόσθετες μονάδες εν όψει εισροής μεταναστών από την Κροατία.

10.000 πρόσφυγες θα δεχθεί η Σλοβενία

Η Σλοβενία είναι έτοιμη να δεχθεί έως και 10.000 πρόσφυγες, εφόσον υποβάλουν αίτηση για άσυλο στη χώρα, δήλωσε η Σλοβένα πρεσβευτής στη Γερμανία, Mάρτα Κος Μάρκο, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

«Όταν οι πρόσφυγες κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, τους δεχόμαστε και τους προστατεύουμε. Έχουμε τις δυνατότητες γι αυτό. Θα μπορούσαμε να δεχτούμε έως και 10.000», τόνισε η Μάρτα Κος Μάρκο.

Σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβούν τον αριθμό αυτό, η χώρα θα αναγκαστεί, ωστόσο, να ζητήσει τη βοήθεια της Ευρώπης. «Θα ενεργήσουμε σύμφωνα με τους κανόνες των συμφωνιών του Σένγκεν και του Δουβλίνου. Ταυτόχρονα, παραμένουμε ανθρωπιστές», διαβεβαίωσε η πρεσβευτής της Σλοβενίας.«Και εμείς γνωρίσαμε την αλληλεγγύη, όταν ήμασταν σε πόλεμο το 1991. Εκείνη την εποχή, η Αυστρία και η Ιταλία βρίσκονταν σε άμεση ετοιμότητα για να μας βοηθήσουν. Συνεπώς, αισθανόμαστε ηθική υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες».

Οι δηλώσεις διατυπώνονται την ώρα που η Σλοβενία, μικρή πρώην γιουσκοσλαβική χώρα της κεντρικής Ευρώπης δύο εκατομμυρίων κατοίκων με σημαντική γεωγραφική θέση μεταξύ της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μαζική άφιξη μεταναστών στο έδαφός της.

Η χώρα προτίθεται να τηρήσει το απαραβίαστο των συνόρων του χώρου Σένγκεν, στον οποίο εντάχθηκε στα τέλη του 2007. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ δήλωσε, ωστόσο, ότι η Σλοβενία ενδέχεται να δημιουργήσει διαδρόμους διέλευσης για τους μετανάστες, αν αυτοί συνεχίσουν να συρρέουν μαζικά, προκειμένου να μπορέσουν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη σε καλές συνθήκες.

Η Σλοβενία ανέστειλε την Πέμπτη τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Κροατία, μετά την απόπειρα ομάδας 150 μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα με τραίνο που είχε προορισμό τη Ζυρίχη.

Διένεξη Ουγγαρίας -Κροατίας

Την απόφαση της Κροατίας να στείλει πίσω στην Ουγγαρία πρόσφυγες καταδίκασε η Βουδαπέστη, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως απαράδεκτη». Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς είπε στο Associated Press ότι παρ’ όλο που η Κροατία γνώριζε τι θα αντιμετώπιζε, «το σύστημα τροφοδοσίας της κατέρρευσε σε μία μόλις ημέρα. Η Ουγγαρία τα κατάφερνε επί εννέα συνεχόμενους μήνες».

Σημείωσε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο για μία ευρωπαϊκή χώρα να μην σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, απλά και μόνο επειδή δεν είναι προετοιμασμένη» και προέβλεψε ότι η Κροατία «θα πάει χρόνια πίσω» στην προσπάθειά της να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.

Νωρίτερα, επίθεση στην Ουγγαρία είχε εξαπολύσει και η Κροατία για την απόφασή της να ξεκινήσει την κατασκευή ενός συρματοπλέγματος στα σύνορα των δύο χωρών.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Εσωτερικών Ράνκο Οστόγιτς δήλωσε ότι «τα τείχη δεν εμπόδισαν ποτέ κανέναν, αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Το συρματόπλεγμα της Ουγγαρίας δεν θα σταματήσει το κύμα των ανθρώπων, αυτές οι τρελές ιδέες δεν είναι η λύση».

Ένταση επικρατεί, όμως, τις τελευταίες ημέρες και στις σχέσεις Σερβίας – Ουγγαρίας για την άρνηση της δεύτερης να αποδεχθεί το κύμα προσφύγων που έρχεται από τη Σερβία και την απαίτηση της Ουγγαρίας προς το Βελιγράδι να αναλάβει δράση.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε ότι δεν θα αφήσει τις βαλκανικές χώρες να αντιμετωπίσουν μόνες τους την προσφυγική κρίση. Μιλώντας στη Βουλή της ΠΓΔΜ είπε ότι «δεν είστε πάρκινγκ για πρόσφυγες, είστε και εσείς θύματα της κατάστασης και δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας». Θα επισκεφθεί τα σύνορα με την Ελλάδα το Σάββατο.

Η Ελβετία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί έως 1.500 πρόσφυγες, όπως ορίζει η συμφωνία του Ιουλίου για ανακατανομή 40.000 προσφύγων από Ιταλία και Ελλάδα. Η πρόεδρος Σιμονέτα Σομαρούγκα σημείωσε ότι δεν αναμένεται μεγάλη προσέλευση προσφύγων και ότι οι συνοριοφύλακες βρίσκονται σε ετοιμότητα για αύξηση των ελέγχων -εάν χρειαστεί.http://www.presspublica.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου