Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Yπόθεση Arctic 30: Δικαίωση της Greenpeace από το Διεθνές Δικαστήριο

Παραβίαση του διεθνούς δικαίου αποτέλεσε τόσο η κατάσχεση του πλοίου της Greenpeace, Arctic Sunrise, από τις Ρωσικές ειδικές δυνάμεις, όσο και η φυλάκιση του πληρώματος ύστερα από την ειρηνική τους διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική το 2013.

© Greenpeace / Marten van Dijl
Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, οι ρωσικές αρχές παραβίασαν πολλά άρθρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, οπότε οφείλουν αποζημίωση προς το ολλανδικό κράτος, τη σημαία του οποίου φέρει το πλοίο.
Ο νομικός σύμβουλος της διεθνούς Greenpeace, Daniel Simons δήλωσε σχετικά:
"Η σημερινή απόφαση, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να στηρίζουν το κράτος δικαίου κι όχι να ενεργούν ως ένοπλοι πράκτορες υπερ της βιομηχανίας πετρελαίου. Αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν περιορίζεται στις ρωσικές αρχές -αλλά εμφανίζεται σε όλο τον κόσμο, όπου οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές αντιμετωπίζουν σοβαρά φαινόμενα εκφοβισμού από εκείνους που θέλουν να τους φιμώσουν.

Αυτή η ειρηνική διαμαρτυρία συνέβη εκτός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας και δεν είχε οποιαδήποτε σχέση με τις κατηγορίες περί πειρατείας ή χουλιγκανισμού. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή θα αποθαρρύνει άλλες χώρες από κάθε παρόμοια επιθετική προσπάθειά τους να καταπνίξουν τη διαφωνία, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα. "

Η κατάσχεση του Arctic Sunrise, αλλά και η δίμηνη φυλάκιση των Arctic 30 που ακολούθησαν την ειρηνική διαμαρτυρία κοντά στην πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom το Σεπτέμβρη του 2013 είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η «ζώνη ασφαλείας» των 3 ναυτικών μιλίων γύρω από την πλατφόρμα που δηλώθηκαν από τη Ρωσία δεν ήταν έγκυρη ή εκτελεστή και δεν υπήρχε καμία άλλη νομική βάση για να κατάσχει το σκάφος χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της Ολλανδίας.

Τη μέρα των Χριστουγέννων του 2013, οι Arctic 30 έλαβαν επίσημα αμνηστία από την Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας και λίγες μέρες μετά, πήραν και τη βίζα εξόδου από τη χώρα. Η Ρωσία παρέδωσε το πλοίο της Greenpeace, το οποίο έπλεε υπό ολλανδική σημαία, ένα χρόνο μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου