Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΗΠΑ: ΚΟΨΙΜΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ, 1 ΔΙΣ. $ ΓΙΑ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


.Παρά τους πυροβολισμούς και τους τραυματισμούς που προκάλεσαν οι Ισραηλινοί σε πάνω από 200 Παλαιστίνια παιδιά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 6 ημερών στις αρχές του μήνα, η Αμερικανική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αυξήσει τη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο με το συνολικό ποσό να φτάνει πλέον στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου και οι δύο τους καταδίκασαν τις αντιδράσεις των Παλαιστινίων στις επιθέσεις των Ισραηλινών. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ομπάμα έκοψε την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους κατά 80 εκατομμύρια δολάρια, μειώνοντας έτσι το ετήσιο πακέτο βοήθειας στα 290 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το Haaretz, οι ΗΠΑ προσέθεσαν πρόσφατα 1 δισεκατομμύριο ως βοήθεια στους Ισραηλινούς για «αυτοάμυνα», μέσα στα ήδη 3,1 δισεκατομμύρια που λαμβάνει ήδη ετησίως το Ισραήλ από τις ΗΠΑ. Νωρίτερα φέτος, μήνες μόλις την έκρηξη της πρόσφατης βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης, το Πεντάγωνο έκανε πρόταση να σταλθούν όπλα αξίας πάνω από 1,9 δισεκατομμύρια στην Ισραηλινή κυβέρνηση, τα οποία θα περιλαμβάνουν 750 βόμβες buster bunker, 3.000 πυραύλους hellfire, 250 πυραύλους αέρος-αέρος και 4.100 βόμβες glide.

Η συμφωνία επιτρέπει επιπλέον στους Ισραηλινούς να αγοράσουν και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανόμενων καυσίμων, αεροπλάνων F-35 και αεροπλάνων V-22.

Σε μια σαφή απεικόνιση των προτεραιοτήτων των ΗΠΑ, οι The Israel Times αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ θα κόψουν την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη κατά 80 εκατομμύρια στον απόηχο ενός ψηφίσματος του Κογκρέσου που καλούν τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν την «υποκίνηση» της βίας κατά των Ισραηλινών. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια ως βοήθεια σε πρόσφυγες, βοήθεια σε παιδιά, διατροφή για τους πεινασμένους, και θεραπεία των αρρώστων. Οι Παλαιστίνιοι βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα μετά το «Operation Protective Edge» του Ισραήλ που έλαφε χώρα το 2014 και σκότωσε 2.000 Παλαιστίνιους – ως επί το πλείστον άμαχους – και κατέστρεψε 100.000 σπίτια. Όπως αναφέρει το Middle East Eye, έφτασε μόνο το 5% των 5 δισεκατομμυρίων που είχαν υποσχεθεί.

Η βία και η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αποτέλεσμα πολλοί να επισημαίνουν ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τόνος σε αυτό το κύμα βίας σε σχέση με το παρελθόν. Σύμφωνα με το Al Jazeera, 52 Παλαιστίνιοι και 8 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από την 1ηΟκτωβρίου. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τουλάχιστον 170 κάτοικοι της Γάζας έχουν πυροβοληθεί κατά μήκος των συνόρων από Ισραηλινούς από την αρχή του Οκτωβρίου και εκατοντάδες άοπλοι Παλαιστίνιοι και παιδιά έπεσαν θύματα ισραηλινής βίας.

Ισραηλινές ομάδες ανθρωπιστικών δικαιωμάτων εξέδωσαν κοινή δήλωση την περασμένη εβδομάδα, καταδικάζοντας την κλιμάκωση της βίας και στις δύο πλευρές.

«Από την αρχή αυτού του πρόσφατου κύματος βίας, υπάρχει μια ανησυχητική τάση να χρησιμοποιούνται όπλα για να δολοφονούνται Παλαιστίνιοι που έχουν επιτεθεί σε Ισραηλινούς, ή που υπάρχει υποψία ότι έχουν επιτεθεί.»

Η προφανής υποστήριξη των ΗΠΑ σε όσα κάνει το Ισραήλ, δεν σταματά μόνο στον τομέα της χρηματοδότησης. Τα Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν φαίνονται προετοιμασμένα για να αποκαλέσουν τα πράγματα με το όνομά τους. Τα ρεπορτάζ από την Παλαιστίνη είτε παπαγαλίζουν τα Ισραηλινά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ή δείχνουν ανοικτά τους Παλαιστίνιους ως κακούς.

Σύμφωνα με το CJ Werlemen of Mondoweiss, η κάλυψη των Αμερικανικών μέσων ενημέρωσης αυτής της «Τρίτης Ιντιφάντα» είναι προκατειλημμένη και μονομερής χωρίς δικαιολογία. «Ο κανόνας για το ρεπορτάζ των συγκρούσεων φαίνεται να είναι: αν ο δράστης είναι Παλαιστίνιος, μεγαλοποιούμε το έγκλημα. Αν ο δράστης είναι Ισραηλινός, το έγκλημα δεν συνέβη.»

Πηγή: US Uncut

Μετάφραση – επιμέλεια για το Kollect: Διαστημόγατο

http://kollectnews.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου