Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

AC-130 Gunship ευθύνεται για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας, αποκάλυψαν ότι στο χρονικό διάστημα της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε σε κτήριο που στέγαζε νοσοκομείο της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, επιχειρούσε στην περιοχή αεροσκάφος Gunship τύπου AC-130 Spectre.
Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το αεροσκάφος πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στην "ευρύτερη περιοχή του νοσοκομείου", με στόχο αντάρτες των Ταλιμπάν, οι οποίοι έβαλαν εναντίον αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού.

Το AC-130 ειδοποιήθηκε από άνδρες μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (που ενεργεί σε ρόλο στρατιωτικού συμβούλου εκπαιδεύοντας μέλη των Αφγανικών ΕΔ), έπειτα από πυρά που δέχτηκαν από Ταλιμπάν.
Πρόκειται για μια συνήθη τακτική των αμερικανών που με τον τρόπο αυτό καταστέλλουν αποτελεσματικά εχθρικές επιθέσεις εναντίον τους.

Για κάποιο λόγο όμως το κτήριο του νοσοκομείου εκλήφθηκε από το πλήρωμα του αεροσκάφους ως εχθρικός στόχος κάτι που είχε συνέπεια να ανοίξει πυρ εναντίον του, προκαλώντας τον τραγικό θάνατο 22 ασθενών και μελών του ιατρικού προσωπικού.

Ήδη διεξάγεται έρευνα για τα αίτια αυτής της τραγωδίας με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα, ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε ως «τραγικό» το περιστατικό απευθύνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Η οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα απαίτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν την αμερικανική αεροπορική επίθεση στο νοσοκομείο, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως «έγκλημα πολέμου» εκτιμώντας ότι θα χρειαστεί χρόνος για να συγκεντρωθούν στοιχεία.

Μέχρι χτες πάντως, μάχες βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη στην Κοντούζ, μια πόλη 300.000 κατοίκων, με τις αφγανικές κυβερνητικές δυνάμεις να βρίσκονται σε διαδικασία απώθησης των Ταλιμπάν που κατέλαβαν την περιοχή από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι δυνάμεις αυτές υποστηρίζονται από αμερικανικά αεροσκάφη κρούσης στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το AC-130 που προφανώς από λανθασμένη εκτίμηση απειλής, άνοιξε πυρ εναντίον του νοσοκομείου.

Στο βίντεο που ακολουθεί απεικονίζεται η διαδικασία εμπλοκής στόχου εδάφους από την υπέρυθρη κάμερα που διαθέτουν τα gunship AC-130, η οποία επιτρέπει την προσβολή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα AC-130U/W και τα νεότερα AC-130J χρησιμοποιούνται εναντίον προσχεδιασμένων στόχων αλλά και στόχων ευκαιρίας υποστηρίζοντας δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) όπως και για την προστασία περιοχών με φίλιους στόχους από εχθρικές δυνάμεις .

Τα αεροσκάφη αυτά είναι ειδικά τροποποιημένα μεταγωγικά C-130 με οπλισμό αποτελούμενο από 2 πυροβόλα των 20 mm M61 Vulcan, ένα πυροβόλοBofors των 40mm και ένα οβιδοβόλο των  105 mm τύπου M102.

Η έδρα των AC-130U βρίσκεται στη βάση του Hurlburt Field στη Φλόριδα, ενώ τα AC-130W έχουν έδρα τη βάση Cannon AFB στο Νέο Μεξικό.

Κλιμάκια με αεροσκάφη επιχειρούν σε διάφορα θερμά σημεία του πλανήτη υποστηρίζοντας την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας AFSOC (Air Force Special Operations Command), η οποία αποτελεί τμήμα της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ USSOCOM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου