Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Εξόρυξη χρυσού: Ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο

Αποτέλεσμα εικόνας για σκουριεσ χαλκιδικηΤο παρακάτω μας εστάλη από τους συναγωνιστές από τις Σκουριές με αφορμή την εκδήλωση της 28ης στο Παλιό Δημαρχείο Γλυκών Νερών:
Εξόρυξη χρυσού: Ένα οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σκάνδαλο
Στις 12/12/2003 το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε σε μία νεοσύστατη εταιρεία 317.000 στρέμματα δάσους, έναντι μόλις 11 εκ. ευρώ. Αυτό αποτέλεσε την απαρχή ενός τεράστιου οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού σκανδάλου, καθώς και την σπίθα που άναψε τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και χαλκού στην περιοχή. 
Σταδιακά, μετά από ενημερώσεις, ημερίδες και εκδηλώσεις, οι κάτοικοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι εάν προχωρήσει αυτή η «επένδυση» κινδυνεύουν τα νερά τους, η θάλασσά τους, η ζωή τους γενικότερα. Η συνειδητοποίηση αυτή είχε ως συνέπεια την σταδιακή οργάνωση με στόχο την αντίσταση στην επερχόμενη καταστροφή.
Από το 2006 το κίνημα άρχισε σταδιακά να μαζικοποιείται και κορυφώθηκε όταν ξεκίνησαν οι εργασίες και η αποψίλωση του δάσους του Κακάβου. Η μαζικοποίηση του αγώνα και οι συνεχείς διαμαρτυρίες στις Σκουριές είχαν ως αποτέλεσμα την βίαιη καταστολή, και την ακραιφνή ποινικοποίηση του κινήματος. Ο στόχος ήταν προφανής. Η πάταξη κάθε αντίδρασης, ώστε να υποχωρήσουν οι κάτοικοι και να προχωρήσει η «επένδυση», αλλά να παραδειγματιστούν και όσοι άλλοι αντιδρούν. Το μότο της τότε κυβέρνησης Σαμαρά ήταν «επενδύσεις με κάθε κόστος», μια εξαιρετική δικαιολογία για την υποτιθέμενη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση.
Το κόστος όμως φυσικά το πληρώσαμε και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε όλοι εμείς. Το 2013 τέσσερις συναγωνιστές μας προφυλακίστηκαν για μήνες ως κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό του εργοταξίου στις Σκουριές, αφού η αστυνομία έσπασε τα ξημερώματα τις πόρτες των σπιτιών τους και τους συνέλαβε. Αυτό όμως ήταν η αρχή και όχι το τέλος. Σταδιακά, οι κατηγορούμενοι έφτασαν τους τετρακόσιους, αφού μετά από κάθε διαδήλωση ακολουθούσε πλήθος δικογραφιών. Και οι κάτοικοι της Χαλκιδικής έγιναν για τα ΜΜΕ, τρομοκράτες. Απέναντι στο τεράστιο αυτό βάρος των εξόδων για δικαστικά έξοδα και δικηγόρους η τοπική κοινωνία δεν άφησε κανέναν μόνο του. Οργανώθηκαν συναυλίες, εκδηλώσεις και έρανοι για να καλυφθούν τα έξοδα του κάθε συναγωνιστή μας. Όλοι εμείς που παλεύουμε ενάντια στην εξόρυξη, είμαστε αποφασισμένοι ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας και τους φίλους μας, που βαρύνονται με φρονηματικές κατηγορίες, μόνους τους. Θα είμαστε εκεί γιατί εδώ πάνω από όλα δικάζεται η λογική και ο αγώνας για αξιοπρέπεια και ελευθερία.
Στην σημερινή πολιτική κατάσταση, υπάρχει μια εμφανής υποχώρηση των κινημάτων. Πιστεύουμε ότι αυτό θ΄αλλάξει και θ΄αρχίσουμε όλοι να βλέπουμε τις ανάγκες με μια πιο πραγματική ματιά. Την ελπίδα τη διατηρούμε και την πραγματώνουμε μέσα από συλλογικές κοινωνικές διαδικασίες. Είναι ευθύνη όλων μας να προχωρήσουμε γιατί κανείς δεν πρόκειται να μας βοηθήσει αν εμείς οι ίδιοι εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Κανείς δεν πρόκειται να βοηθήσει τους διωκόμενους συναγωνιστές μας, αν εμείς δεν μπούμε μπροστά.
Κλείνοντας θα θέλαμε λοιπόν να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα μαζί με τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς από την Χαλκιδική: Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι. Και αυτό ισχύει όποιον κι αν έχουμε απέναντί μας.
http://www.plateiaradio.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου