Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Κούρδοι: «Εμφύλιος» στο Ιράκ υπονομεύει το όνειρο για κράτος

Το «διαίρει και βασίλευε» είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων. Όταν μάλιστα αρκετοί φροντίζουν από μόνοι τους να συγκρούονται για μια σειρά από θέματα, το αποτέλεσμα είναι οι αντίπαλοι να βρίσκουν λαβή και να επιχειρήσουν μέσω της υποδαύλισης των αντιθέσεων, να πετύχουν τους δικούς τους στόχους, που μόνο συμβατοί δεν είναι με αυτούς των διαιρεμένων. Για την ακρίβεια, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι…
Οι Κούρδοι είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ένας λαός αδικημένος από την Ιστορία, χωρίς δικιά του πατρίδα, παρότι οι ευρύτερες συνθήκες ευνοούν όσο ποτέ άλλοτε ίσως ιστορικά, δυσκολεύονται να ομονοήσουν και να διεκδικήσουν με αξιώσεις αυτό που επιδιώκουν. Παραμένουν δε, στο πλαίσιο τεσσάρων διαφορετικών κρατών, την Τουρκία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Στο ιρακινό Κουρδιστάν, το τελευταίο διάστημα, τα σημάδια δεν είναι καλά. Δεν ήταν βέβαια ποτέ, με τις δυο βασικές φράξιες των Κούρδων να συγκρούονται για την εξουσία, με καθεμιά να έχει τις δικές της προνομιακές σχέσεις, είτε με την Άγκυρα (KDP), είτε με την Τεχεράνη (PUK), με την Τουρκία και το Ιράν να αξιοποιούν την κατάσταση για να τορπιλίσουν την όποια δυναμική δημιουργίας κουρδικού κράτους.
Αυτό θα συνεπαγόταν, αργότερα ή γρηγορότερα, εδαφικό ακρωτηριασμό για όσους έχουν κουρδικές μειονότητες, καθώς αυτές γειτνιάζουν γεωγραφικά και ένα κράτος θα προκαλούσε φυγόκεντρες δυνάμεις, οπότε παρά τις αντιθέσεις τους, τα κράτη της περιοχής έχουν κοινό συμφέρον να συμπράξουν κατά των Κούρδων.
Ο πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του κουρδικού τμήματος του βορείου Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί, έδιωξε τέσσερις υπουργούς (Οικονομικών, Εμπορίου, Θρησκευμάτων και Άμυνας) και απαγόρευσε στον πρόεδρο της Βουλής να εισέλθει στην πρωτεύουσα Αρμπίλ!
Όλοι είναι μέλη του κόμματος Gorran, με έδρα τη Σουλεϊμανίγια (προέκυψε από διάσπαση του PUK με ατζέντα κατά της διαφθοράς και της ανάγκης κάθαρσης, ενώ KDP-PUK είχαν βρει τρόπο συνεργασίας στη διαχείρηση της εξουσίας), το οποίο τελεί υπό κατηγορία από το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP: Kurdistan Democratic Party) του ιστορικού ιδρυτή, Μασούτ Μπαρζανί, κυρίαρχης προσωπικότητας των Κούρδων του Ιράκ επί δεκαετίες!
Σήμερα επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός, γόνος της οικογενείας ασφαλώς και αντιστέκεται στην απαίτηση μείωσης των αρμοδιοτήτων του για να δεχθούν οι υπόλοιποι την επέκταση της θητείας του λόγω της έκτακτης κατάστασης με τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η κατάσταση έχει φθάσει σε αδιέξοδο, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε οικονομική κρίση…
Κατηγορείται συγκεκριμένα, ότι υποδαύλισε τις βίαιες διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν, με αποτέλεσμα συγκρούσεις με τις αρχές το περασμένο Σαββατοκύριακο, που άφησαν πίσω τους τέσσερις νεκρούς. Στη Σουλεϊμανίγια κάηκαν γραφεία του KDP και γενικά η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, με τους πληγέντες να ανταποδίδουν κλείνοντας τηλεοπτικό σταθμό που ελέγχεται από το Gorran.
Να θυμίσουμε βέβαια, ότι το KDP και ο Μασούτ Μπαρζανί είναι ο αγαπημένος συνομιλητής της Άγκυρας… Ο ρόλο των τουρκικών και των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στην υποδαύλιση παλαιών παθών (ο εμφύλιος είχε λήξει το 1998, έκτοτε υπάρχουν διακυμάνσεις στις σχέσεις) θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Όμως, οι Κούρδοι οφείλουν να ωριμάσουν πολιτικά, εάν επιθυμούν να δουν το όραμα της απόκτησης δικής τους πατρίδας να υλοποιείται.
Πάντα βέβαια σε επαμφοτερίζουσες καταστάσεις όπως η τρέχουσα, δημιουργούνται πυλώνες εξουσίας, με τα «αφεντικά» ενίοτε να ευημερούν από την κατάσταση αστάθειας και να μην έχουν ιδιαίτερο συμφέρον, αν το σκεφτούν με ιδιοτέλεια, να προωθήσουν τον εθνικό σκοπό. Ανθρώπινη φύση…
http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου