Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πολύ δύσκολη πια η οικονομική θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Υπό την πίεση των χαμηλών τιμών του αργού πετρελαίου, η ρωσική οικονομία θα ξεμείνει από αποθεματικά κεφάλαια το 2017, αποκάλυψε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τατιάνα Νεστερένκο, η οποία πρόσθεσε, ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις που αποτελούν τη λύση είναι εκτός «κάδρου», από τη στιγμή που η πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι περιορισμένη.

Η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στον συριακό εμφύλιο πόλεμο στην πλευρά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές του αργού πετρελαίου. Αυτό οδήγησε τον εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ να δηλώσει, ότι η Ρωσία αντιδρά από θέση αδυναμίας, εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων και των χαμηλών τιμών των υδρογονανθράκων.
Το 2013 η ρωσική οικονομία αντιστοιχούσε περίπου στο 12% του μεγέθους της αγοράς των ΗΠΑ και μέχρι το τέλος του έτους θα έχει περιοριστεί στο ήμισυ αυτού του μεγέθους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει η Ρωσία να βρεθεί σε ύφεση και η οικονομία να συρρικνωθεί έως και 4%.
Η ρωσική οικονομία έφταναν στα όρια της ύφεσης στις αρχές του 2015. Τον Σεπτέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να επιτευχθεί χρηματοπιστωτική σταθερότητα και έδωσε έμφαση στις προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για τις τιμές του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου