Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ: ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ!

Έτοιμες για υπογραφή φαίνεται πως είναι σημαντικές εξοπλιστικές συμφωνίες ανάμεσα στη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, κάτι που θα επισημοποιηθεί αύριο, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς στο βασίλειο των Σαούντ. Οι Γάλλοι, σε έναν βαθμό κεφαλαιοποιούν τη στάση τους στο πρόβλημα του συριακού εμφυλίου…
Ο Βαλς ξεκινά περιοδεία στις χώρες της Μέσης Ανατολής, ξεκινώντας το Σάββατο από το Κάιρο, όπου και υπογράφτηκε η τελική συμφωνία για την προμήθεια των δυο «ρωσικών» ελικοπτεροφόρων τύπου Mistral από τη χώρα του στρατάρχη εν αποστρατεία, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, με τη σχετική φημολογία να θέλει τρίτα μέρη να καταβάλουν το κόστος της προμήθειας, με τη λίστα των «υπόπτων» να συμπεριλαμβάνει και τη Σαουδική Αραβία.
Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο στο Κάιρο ο Γάλοος υπουργός Άμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το κόστος της σύμβασης για τα δυο Mistral ανέρχεται στα 950 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των τροποποιήσεων που θα γίνουν, αλλά και του «πακέτου» εκπαίδευσης. Τα δύο πλοία αναμένεται να παραδοθούν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τηλεγραφήματα διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως το Reuters, αναφέρουν ότι η Γαλλία έχει καταφέρει να συμφωνήσει για την υπογραφή εξαιρετικά σημαντικών συμβάσεων που ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Μία από τις συμφωνίες αφορά αδιευκρίνιστο επισήμως αριθμό και τύπο ελικοπτέρων της Airbus Helicopters, αν και σύμφωνα με όσα είχαν συζητηθεί στο παρελθόν (τέλη Ιουνίου 2015), ανέφεραν ότι πρόκειται για 23 ελικόπτερα τύπου H145 (πρώην EC145) γενικής χρήσης έναντι 500 εκατ. ευρώ και άλλη μία για την προμήθεια κατασκοπευτικών δορυφόρων της Thales.
Δεν θα εκπλήξει όμως εάν οι συμφωνίες που θα ανακοινωθούν είναι περισσότερες, καθότι η Σαουδική Αραβία συζητούσε για την προμήθεια πολεμικών πλοίων (έχει γαλλικές φρεγάτες και άλλους τύπους σκαφών), με μια πιθανότητα να αφορά την προμήθεια φρεγατών τύπου FREMM.
Ωστόσο, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καρποφορήσει, τουλάχιστον προς το παρόν και η συμφωνία αφορά την ανακοινωθείσα από τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, δέσμευση για προμήθεια 30 περιπολικών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης.
Εξαιρετικά πιθανή είναι και η συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του γαλλικού κρατικά ελεγχόμενου κολοσσού Areva (οι πληροφορίες μιλούν για δυο αντιδραστήρες), με τη σαουδαραβική πλευρά να ομνύει πως θα τηρήσει το διεθνές καθεστώς για την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, επιτρέποντας όλους τους ελέγχους.
Δεδομένης όμως της αντιπαλότητας με το Ιράν και του ενδεχομένου μελλοντικής πυρηνικοποίησης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είναι φυσικό να σκέφτεται κανείς, ότι οι Σαουδάραβες οφείλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, με τις ενέργειές τους σε αυτή την κατεύθυνση να είναι επαρκώς ντοκουμενταρισμένες…

3 σχόλια: