Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣΚΥΝΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ! ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ...

Κοινή άσκηση ελληνικών και ισραηλινών επιθετικών ελικοπτέρων έλαβε χώρα, στις αρχές του μήνα, στην έρημο Νεγκέβ, καθώς οι δύο χώρες συσφίγγουν τις στρατιωτικές τους σχέσεις, ενώ η ελληνική αριστερή κυβέρνηση διαψεύδει κάθε ανησυχία για την στάση της έναντι του Ισραήλ.
Του Anshel Pfeffer
ΠΗΓΗ: The Jewish Chronicle

Η στενή συνεργασία ξορκίζει τις προειδοποιήσεις πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, του ακραίου αριστερού κόμματος που κέρδισε για δεύτερη φορά τις εκλογές, θα έβλαπτε τις στρατηγικές διμερείς σχέσεις.
Η άσκηση στη Νεγκέβ έλαβε χώρα κοντά στην αεροπορική βάση Ραμόν και σε αυτήν συμμετείχαν ελικόπτερα AH-64. Της άσκησης προηγήθηκε μεγαλύτερη κοινή άσκηση, τον Αύγουστο, με την συμμετοχή επιθετικών και μεταφορικών ελικοπτέρων των δύο χωρών.

Αυτή η συνεργασία είχε καταστεί κοινός τόπος τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα, να αναπληρώνει, σε κάποιο βαθμό, την Τουρκία, ως περιφερειακός σύμμαχος του Ισραήλ.

Η συμμαχία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ισραηλινή Αεροπορία καθώς της επιτρέπει να εκπαιδευτεί πέραν των περιορισμένων συνόρων του Ισραήλ. Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν, πως παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι τα αντί-ισραηλινά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ θα μετέβαλαν την ελληνική εξωτερική πολιτική, το κόμμα αποδείχθηκε ότι κινήθηκε διαφορετικά. Επιπλέον ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ έχουν βαρύνοντα λόγο σε θέματα άμυνας.

Ο επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, υποστηρίζει την σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πρώην κομμουνιστής, αλλά και επαγγελματίας διπλωμάτης, εμφανίζεται ως φίλος του εβραϊκού κράτους.

Ανώτερος Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε πως ένα από τους λόγους που το Ισραήλ δεν ανησυχεί από την άνοδο του Τζέρεμι Κόρμπαϊν στην ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία, είναι η πρόσφατη εμπειρία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που αποδεικνύει πως ακόμα και ακροαριστερές κυβερνήσεις με αντί-ισραηλινά στοιχεία, αντιλαμβάνονται πως η συνεργασία έναντι κοινών απειλών επιβάλει αντί του ριζοσπαστισμού, που είναι καλός στην αντιπολίτευση, τον κυβερνητικό ρεαλισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου