Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Νεότερα από δυτική Ουκρανία: ταγματασφαλιτισμός, αντικομμουνισμός και ξανά ταγματασφαλιτισμός

n2Παρουσιάζουμε πολύ περιληπτικά μερικά νεότερα από δυτική Ουκρανία:
α) Στις 13 Οκτώβρη ο πρόεδρος Ποροσένκο υπέγραψε το νόμο «Για τη στρατηγική της εθνικοπατριωτικής εκπαίδευσης των παιδιών και της νεολαίας». Ο νόμος αυτός θέτει ως πρότυπα για τη νεολαία της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, τον Μπαντέρα και τον OUN/UPA (δωσίλογοι συνεργάτες των ναζί επί Β’ ΠΠ), τον Σιμόν Πετλιούρα και το στρατό του (εθνικιστικός αντεπαναστατικός στρατός που είχε πολεμήσει ενάντια στον Κόκκινο Στρατό κατά τη διάρκεια του εμφυλίου που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση) και τους συμμετέχοντες στην «Αντιτρομοκρατική Επιχείρηση» (τον πόλεμο δηλαδή που διεξάγει το σημερινό αντιδραστικό καθεστώς ενάντια στο λαό του Ντονμπάς). 

Όπως σχολιάζει σωστά ένας σύντροφος από τη Μποροτμπά, βλέπουμε μια σειρά ιδεολογικών αναφορών που στόχο έχουν να κατασκευάσουν με τη στήριξη του κράτους κάτι αντίστοιχο με τη χιτλερική νεολαία. Το παραπάνω έρχεται μάλλον σαν φυσική εξέλιξη της αντιδραστικής κατρακύλας που έχει πάρει η παιδεία μετά το πραξικόπημα (για την οποία έχουμε ξανακάνει ένα σύντομο σχόλιο).
β) Νέος γύρος αποκομμουνιστικοποίησης, που περιλαμβάνει την ένταξη σε μαύρη λίστα προσωπικοτήτων που σχετίζονται με ενοχλητικές για το καθεστώς ιδεολογίες και τη μετονομασία όλων των δημόσιων χώρων που φέρουν το όνομά τους. Εδώ μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα με τα ονόματα που εξέδωσε το «Ουκρανικό Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης», που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα παρακάτω: Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ένγκελς, Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν, Ρόζα Λούξεμπουργκ, Καρλ Λίμπκνεχτ, Κλάρα Τσέτκιν, Αλεξάνδρα Κολλοντάι, Έρνστ Τέλμαν. Καμιά έκπληξη κι εδώ.
γ) Μαζικές φασιστικές συγκεντρώσεις σε Κίεβο και Χάρκοβο για τον εορτασμό της «ημέρας των ηρώων», της επετείου ίδρυσης του OUN/UPA δηλαδή. Οι «ήρωες» είναι οι ταγματασφαλίτες συνεργάτες των ναζί κατά τον Β’ ΠΠ, παππούδες των σημερινών φασιστών. Μερικές φωτογραφίες:
n1     
n3
Περισσότερες πληροφορίες για τον «ηρωισμό» των ταγματασφαλιτών εδώ: http://slavyangrad.org/2014/10/14/the-march-of-heroes/
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου