Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Ισραηλινός ακτιβιστής αποκαλύπτει τις διαταγές που έχουν πάρει οι Ισραηλινοί στρατιώτες

151014
Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στη σελίδα facebook του Εράν Εφράτι* πριν μερικές μέρες. Το παρουσιάζουμε με μικρές διορθώσεις ως προς τα σημεία στίξης.
Τις τελευταίες ημέρες λαμβάνω αναφορές από στρατιώτες στον ισραηλινό στρατό που μου λένε ότι οι κανόνες εμπλοκής τους άλλαξαν τελείως και ότι διαδικασίες που ήταν πραγματικότητα ως ένα βαθμό μόνο στη Γάζα και σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, τώρα εφαρμόζονται σε όλη την Παλαιστίνη και το Ισραήλ: «άδειες που δίνουν το ελευθέρας» να ανοίγουν πυρ με πραγματικά πυρά εναντίον οποιουδήποτε Παλαιστίνιου πολίτη μοιάζει ύποπτος.
Όλοι οι στρατιώτες μιλούν για τις διαταγές που λαμβάνουν, οι οποίες εξαλείφουν τελείως τη σύλληψη ενός υπόπτου ή ακόμα και τη «διαδικασία σύλληψης υπόπτου», την διαβόητη πρακτική των IDF [«Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας»] όπως και κάθε προσπάθεια να σταματήσουν ή να μιλήσουν σε «έναν ύποπτο».

Ένας από τους στρατιώτες που σταθμεύουν στη Χεβρώνα είπε ότι ο ανώτερος αξιωματικός που κατέφτασε να τους ενημερώσει το Σαββατοκύριακο, τους είπε ότι «Δε θα φαίνεται καλό εάν οι έποικοι (οι οποίοι έχουν πιο αναβαθμισμένα όπλα από μερικούς από τους στρατιώτες τους ίδιους, που τα έλαβαν από το στρατό) δολοφονούσαν υπόπτους στους δρόμους και ότι σε οποιοδήποτε γεγονός συμβεί θα πρέπει να αντιδράσουμε γρηγορότερα και να τους εξουδετερώσουμε (τους Παλαιστίνιους) πριν το κάνουν οι έποικοι».

Εάν αυτά τα πράγματα είναι αλήθεια, τότε οι ανώτεροι αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού λένε στους στρατιώτες να δολοφονήσουν Παλαιστίνιους για να αποτρέψουν τη βία των εποίκων και να τους καθησυχάσουν· ο αριθμός των σκοτωμένων Παλαιστινίων σε αυτήν την εξέγερση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μόνο ο αριθμός που θα ικανοποιήσει το ισραηλινό κοινό και τους εποίκους και εάν πράγματι ισχύει αυτό, τότε μπορεί κάλλιστα να είμαστε στην έναρξη ενός λουτρού αίματος. Το ισραηλινό κοινό στην παρούσα κατάσταση δε θα ικανοποιηθεί και δε θα κατακαθίσουν ως συνήθως ώστε η τωρινή κατάσταση να καταλαγιάσει. Οι εικόνες και οι ήχοι από την Ιερουσαλήμ και την Αφούλα το έκαναν σαφές, θέλουν να δουν αίμα.
Ζητούν αυτήν την «εικόνα νίκης» που το Ισραήλ δημιουργεί για τον εαυτό του σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση και την πουλά στους Ισραηλινούς και στον υπόλοιπο κόσμο για να αποδείξει την ανωτερότητά του επί της κατάστασης και να προωθήσει τις πωλήσεις όπλων του, τα όπλα που πέτυχαν τη «νίκη».
Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια πλαστή νίκη, ότι δεν υπάρχει νίκη για τον καταπιεστή και η καταπίεση θα καταρρεύσει και η μοίρα του καταπιεσμένου είναι να ξεσηκωθεί και να ζητήσει ανεξαρτησία. Ήδη μια εβδομάδα πριν οι πηγές μου στον ισραηλινό στρατό μου διέρρευσαν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναπτύξει δυνάμεις της συνοροφυλακής σε «μεικτές» πόλεις στο εσωτερικό και να κάνει όλη την Παλαιστίνη και το Ισραήλ ένα πεδίο μάχης – μια οικεία εικόνα στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα αλλά επίσης στο Φέργκιουσον του Μισούρι ή στην Βαλτιμόρη του Μέριλαντ· παντού στον κόσμο η αστυνομία στρατιωτικοποιείται και όλοι γινόμαστε Παλαιστίνιοι.

Είναι ώρα να ξυπνήσετε και να ζητήσετε από τους αντιπροσώπους σας να μην περιμένουν άλλο ένα λουτρό αίματος όπως αυτό του περασμένου καλοκαιριού. Τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να ασκείται όλο και περισσότερη πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει την καταπίεσή του και την κατοχή των Παλαιστινίων. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αποτραπεί η αναπόφευκτη επόμενη Ιντιφάντα: για να σταματήσεις το αναπόφευκτο πρέπει να αλλάξεις το υπαρκτό που το δημιούργησε, πρέπει να απελευθερώσεις τον κόσμο, να απελευθερώσεις την Παλαιστίνη.

Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουμε με την ICAHD US μια νέα καμπάνια με το όνομα «η Παλαιστίνη είναι εδώ» και θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε στις κοινότητες εδώ στις ΗΠΑ την έγκυρη πληροφόρηση για τις διασυνδέσεις των πόλεων και των Πολιτειών τους με την ισραηλινή κατοχή και με τρόπους να σταματήσουν αυτήν τη φονική συνεργασία.

Στο μεταξύ, δεν μπορούμε να καθόμαστε μπροστά στις εικόνες που έρχονται από την Παλαιστίνη και να περιμένουμε. Βγείτε έξω και αναζητήστε τις διασυνδέσεις στις κοινότητές σας, στις πόλεις σας, με την ισραηλινή κατοχή. Γίνετε μέρος του αγώνα μας και αναφέρετε τα ευρήματά σας στον ιστότοπό μας· η Ρεμπέκα Μάνσκι κι εγώ θα έρθουμε σε επαφή με την κοινότητά σας και θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε μαζί σας.

Βγείτε στους δρόμους και απαιτείστε φυλετική δικαιοσύνη εδώ και στην Παλαιστίνη μέχρι να σταματήσουν οι σκοτωμοί και να είναι όλοι ελεύθεροι.

Ε.Ε.
* Ο Εράν Εφράτι είναι διευθυντής της Ισραηλινής Επιτροπής Ενάντια στις Κατεδαφίσεις Σπιτιών – ΗΠΑ (ICAHD-USA), και ερευνητής σχετικά με τον ισραηλινό στρατό. Παλαιότερα διατέλεσε επικεφαλής ερευνητής της οργάνωσης «Σπάζοντας τη σιωπή» (“Breaking the Silence”), όπου συνέλεξε μαρτυρίες από εκατοντάδες στρατιώτες των IDFγια τις δραστηριότητές τους. Από τότε που έφυγε από την οργάνωση αυτή, οι έρευνές του δημοσιεύτηκαν, μεταξύ άλλων, στους New York Times, την Washington Post και τονGuardian. Σήμερα η έρευνά του εστιάζεται στις διεθνείς στρατιωτικές και αστυνομικές συνεργασίες και το παγκόσμιο εμπόριο όπλων. Έχει δουλέψει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και έχει συμμετάσχει τόσο σε ανεξάρτητες έρευνες όσο και σε έρευνες του ΟΗΕ για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

https://intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου