Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επικοινωνιακός πόλεμος μεταξύ ΝΑΤΟ, Ρωσίας αλλά και Τουρκίας ενώ «λάδι στη φωτιά» ρίχνει η συριακή τηλεόραση που μετέδωσε ότι  η «προστατευόμενη» από την Ουνέσκο πόλη Παλμύρα  αποτέλεσε στόχο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας  αφού το μεγαλύτερο μέρος της ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταστρέψει ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Οι ανησυχίες για θερμό επεισόδιο μεταξύ των ξένων δυνάμεων που επιχειρούν στη Συρία εντείνονται μετά την προειδοποίηση τουΤούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «οι τουρκικές δυνάμεις πήραν οδηγίες να μην αφήσουν ακόμη και πτηνό να παραβιάσει τα σύνορα της Τουρκίας».
Κατηγορηματικός ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου και για την υποστήριξη της Ρωσίας στον Μπασάρ Αλ Ασαντ τονίζοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να υπερασπίζεται έναν δικτάτορα ο οποίος δολοφονεί τον λαό του».
Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η δεύτερη σε διάστημα 24 ωρών προειδοποίηση του ΝΑΤΟ:  « Η Ρωσία δεν έδωσε ουσιαστικά εξηγήσεις για τις δύο παραβιάσεις του τουρκικού ενάεριου χώρου τις οποίες κρίναμε απαράδεκτες», δήλωσε ο ΓΓ της  Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ και τόνισε ότι δεν συμμερίζεται την εκδοχή  «ατυχήματος»,  όπως υποστήριξε η Μόσχα.
Μάλιστα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, έκανε λόγο για σημαντική παρουσία χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα), απαντώντας ότι η Ρωσία δεν πραγματοποιείχερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία ενώ αποτρέπει ομάδες Ρώσων εθελοντών να μεταβούν στη Συρία για να πολεμήσουν.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Αλεξάντερ Γκρούσκο, κατηγόρησε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ότι  συμμετέχει στην εκστρατεία που έχει στόχο να  διαστρεβλώσει τους στόχους της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία.
«Στον κακό καιρό» απέδωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, το θερμό επεισόδιο του Σαββάτου όταν ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουκόι που επιχειρεί στη Συρία, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο.
«Ηταν επιχειρησιακό λάθος και δεν ευσταθούν οι θεωρίες συνωμοσίας», τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Ωστόσο, η  Τουρκία κάλεσε και πάλι τον Ρώσο πρεσβευτή στην Αγκυρα για να καταγγείλει και δεύτερη παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, εντός του περασμένου σαββατοκύριακου.
Μάλιστα τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι και «μαχητικό αεροσκάφος  MiG-29 που είτε ανήκει στις ρωσικές είτε στις συριακές δυνάμεις κλείδωσε στα ραντάρ του δύο τουρκικά F-16 που δέχτηκαν αυτήν την πρόκληση ενώ περιπολούσαν τον τουρκοσυριακό ενάεριο χώρο».
«Θα ήταν νόμιμο να έχουν καταρριφθεί τα ρωσικά μαχητικά μετά τις παραβιάσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός ΕξωτερικώνΤζον Κέρι, παράλληλα με το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που κάλεσε τη Ρωσία «να σταματήσει άμεσα τις επιθέσεις κατά αμάχων και δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης στις πόλεις Χάμα, Χομς και Ιντλίμπ, να επικεντρωθεί σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους και να προωθήσει μη στρατιωτική λύση πολιτικής μετάβασης στη Συρία».http://www.ert.gr/