Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η Χαμάς κάνει τα στραβά μάτια στις στρατιωτικές δραστηριότητες της Φατάχ στη Γάζα

Παλαιστίνιοι μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Χουσεϊνι, που πρόσκεινται στο κίνημα της Φατάχ, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων σε τελετή αποφοίτησης στο Χαν Γιούνις, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. REUTERS/Suhaib Salem.
της Ράσα Αμπού Τζαλάλ

Παρά την απαγόρευση που έχει επιβάλει η Χαμάς στις δραστηριότητες της Φατάχ στη Λωρίδα της Γάζας, από τότε που ανέλαβε τον έλεγχο τον Ιούνιο του 2007, και παρά την όξυνση των πολιτικών διαφορών ανάμεσα στα δύο κόμματα, η στρατιωτική σχέση επί του εδάφους φαίνεται διαφορετική: η ένοπλη πτέρυγα της Φατάχ, οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, διεξάγει στρατιωτική εκπαίδευση στη Γάζα χωρίς περιορισμούς.
Ερωτήματα εγείρονται για τη φύση αυτής της σχέσης μεταξύ των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα και της Χαμάς και για την υιοθέτηση της ένοπλης αντίστασης από τις ταξιαρχίες, παρόλο που ο ηγέτης της Φατάχ και Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απορρίπτει τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ.
Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα ιδρύθηκαν υπό τον αείμνηστο Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ, στην αρχή της δεύτερης Ιντιφάντα, στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, με σκοπό να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών στόχων.
Εντούτοις, τον Ιούλιο του 2007, ο Αμπάς ανακοίνωσε ότι διαλύει τις ταξιαρχίες. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε αποσχίσεις από τις τάξεις των ταξιαρχιών, ενώ στρατιωτικοί πυρήνες προσκείμενοι σε αυτές άρχισαν να σχηματίζονται στη Γάζα υπό διαφορετικά ονόματα όπως «Ταξιαρχίες Αμπντελ Κάντερ Αλ Χουσεϊνι».
Στις 22 Σεπτεμβρίου, οι Ταξιαρχίες Αμπντελ Κάντερ Αλ Χουσεϊνι γιόρτασαν την αποφοίτηση δεκάδων μαχητών από τη στρατιωτική εκπαίδευση, στην πόλη Χαν Γιούνις της νότιας [Λωρίδας της] Γάζας. Οι μαχητές επιδόθηκαν σε στρατιωτικά γυμνάσια με εξομοίωση εισβολής σε ισραηλινές τοποθεσίες χρησιμοποιώντας διάφορα όπλα.
Ο Αμπού Αλ Γουαλίντ, ένας εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αμπντελ Κάντερ Αλ Χουσεϊνι, είπε ότι το σώμα, το οποίο σχηματίστηκε στις 8 Απριλίου 2012, είναι μια πτέρυγα των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, της Φατάχ, της οποίας ο στόχος είναι να απελευθερώσει όλη την Παλαιστίνη από τη Μεσόγειο Θάλασσα στη Δύση έως τον ποταμό Ιορδάνη στην ανατολή.
Σε μια συνέντευξη στο Αλ Μόνιτορ, ο Γουαλίντ σημείωσε ότι οι διοικητές αυτών των Ταξιαρχιών είναι ιδρυτές των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα. «Οι ταξιαρχίες [Αμπντελ Κάντερ Αλ Χουσεϊντι] έχουν 700 μαχητές στη Γάζα, πέρα από χιλιάδες υποστηρικτές που δεν συμμετέχουν στις στρατιωτικές δραστηριότητες των Ταξιαρχιών», είπε.
Ο Γουαλίντ επεσήμανε ότι η Χαμάς δεν παρεμποδίζει την εκπαίδευση και τη στρατιωτική δουλειά στη Γάζα, και ότι η σχέση τους με το κίνημα βασίζεται σε ένα και μοναδικό σκοπό: την απαλευθέρωση της Παλαιστίνης. Εντούτοις, είπε ότι ο συντονισμός «είναι ακόμα επιφανειακός», προσθέτοντας, «Λειτουργούμε στη Γάζα χωρίς την άδεια κανενός».
Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς Γιαχία Μούσα υπογράμμισε ότι το κίνημά του παρέχει υποστήριξη σε κάθε παράταξη ή κόμμα που θέλει να πολεμήσει το Ισραήλ. «Η Χαμάς υιοθετεί την αντίσταση και δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν από το να αντισταθεί στην κατοχή, ανεξαρτήτως των πολιτικών τους εντάξεων. Ο οποιοσδήποτε θέλει να πολεμήσει το Ισραήλ είναι ευπρόσδεκτος», είπε στο Αλ Μόνιτορ.
Ο Μούσα εξήγησε ότι οι ένοπλες πτέρυγες της Φατάχ στη Γάζα δεν έχουν επηρεαστεί από τις όλο και βαθύτερες πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κινημάτων. Είπε «Είναι δικαίωμα των παρατάξεων να εξοπλίζονται και να εκπαιδεύονται και να έχουν στρατιωτικές τοποθεσίες, αλλά όλο αυτό γίνεται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης στη Γάζα».
Για τη πιθανότητα αυτές οι ταξιαρχίες να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον της Χαμάς στο μέλλον, ο Μούσα είπε: «Οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα είναι μέρος του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού, τον οποίο ετοιμάζουμε για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Δεν νομίζω ότι είναι πιθανόν τα όπλα και η εκπαίδευσή τους να γυρίσουν μπούμερανγκ στη Χαμάς, ή να χρησιμοποιηθούν για να υπονομεύσουν την ασφάλεια στη Γάζα, γιατί έχουμε εμπιστοσύνη ότι αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να στραφούν μονάχα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή».
Ο Ταλάλ Οκάλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αλ Αζχάρ στη Γάζα, είπε ότι οι πολιτοφυλακές που πρόσκεινται στη Φατάχ και δραστηριοποιούνται στη Γάζα «προέρχονται από τις Ταξιαρχίες Αλ Άκσα, τις οποίες διέλυσε ο Αμπάς και λειτουργούν παρά τη θέλησή του, καθώς απορρίπτει την ένοπλη αντίσταση. Αλλά προσπαθούν να παραμείνουν ακόμα υπό την κάλυψη της Φατάχ».
Ο Οκάλ είπε στο Αλ Μόνιτορ: «Αυτές οι ταξιαρχίες δεν βρίσκονται υπό μία ενιαία κεντρική διοίκηση και έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Επίσης απορρίπτουν την διεφθαρμένη προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από την Παλαιστινιακή Αρχή, και προσπαθούν να επιβάλλουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον ισραηλινών στόχων, και να αποδείξουν ότι η Φατάχ δεν έχει εγκαταλείψει τον ένοπλο αγώνα».
Ο Αμπάς δε χάνει ευκαιρία να υπογραμμίσει ότι απορρίπτει απόλυτα την ένοπλη αντίσταση εναντίον του Ισραήλ και ότι υποστηρίζει την ειρηνική και διπλωματική αντίσταση. Σημείωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τυνησία στις 15 Μαΐου: «Σήμερα, ακολουθούμε μια διπλωματική πολιτική και όχι τον ένοπλο αγώνα, καθώς δεν βοηθά και καταλήγει σε σοβαρές αντιπαραγωγικές επιπτώσεις που δεν επιθυμούμε ούτε αποδεχόμαστε».
Μια πηγή από την ηγεσία της Φατάχ στη Γάζα είπε ότι αυτές οι ταξιαρχίες λειτουργούν στη Γάζα υπό την έμμεση έγκριση και διεύθυνση της Φατάχ και λαμβάνουν προσωπικές χρηματοδοτήσεις προερχόμενες από το εσωτερικό ή το εξωτερικό, πέρα από το γενικό προϋπολογισμό του κινήματος και χωρίς ο Αμπάς να το γνωρίζει.
Η πηγή είπε στο Αλ Μόνιτορ, υπό την προϋπόθεση να μην αποκαλυφθεί το όνομά της, ότι «Η Φατάχ ποτέ δεν εξάλειψε την επιλογή του ένοπλου αγώνα· τον πάγωσε στη διάρκεια των προηγούμενων ετών όταν η τάση ήταν προς τις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Εντούτοις, καθώς αυτές οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν, το κίνημα τώρα προσπαθεί να επανενεργοποιήσει την ένοπλη αντίσταση μεταξύ των στρατιωτικών του τάξεων».
Παρόλα αυτά, ο Οκάλ απέκλεισε την πιθανότητα να σκέφτεται η Φατάχ σοβαρά την επανενεργοποίηση της ένοπλης αντίστασης. «Αυτά που λένε είναι υπερβολικά και μια ανοιχτή επαν-υιοθέτηση από τη Φατάχ της επιλογής της ένοπλης αντίστασης δε θα συμβεί στο κοντινό μέλλον. Αυτό απαιτεί μια επανάσταση στην εσωτερική πολιτική και όσο ο πρόεδρος Αμπάς είναι επικεφαλής του κινήματος, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να πει κανείς ότι η Φατάχ κλίνει προς τη στρατιωτική επιλογή», είπε.
«Οι εσωτερικοί κανονισμοί της Φατάχ νομιμοποιούν την ένοπλη αντίσταση, και ο πρόεδρος Αμπάς δεν μπορεί να μας πάρει αυτήν την επιλογή από τα χέρια», είπε ο Γουαλίντ. Εξήγησε ότι οι ταξιαρχίες του ήταν οι πρώτες που απάντησαν στο έγκλημα των εποίκων να σκοτώσουν και να κάψουν τον έφηβο Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ στα Ιεροσόλυμα στις 2 Ιουλίου 2014, λέγοντας «Ήμασταν οι πρώτοι που εκτοξεύσαμε ρουκέτα στο Ισραήλ ως απάντηση σε αυτό το έγκλημα που προκάλεσε τον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα. Οι πρώτοι ηγέτες που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, στις 6 Ιουλίου 2014, ήταν ηγέτες των Ταξιαρχιών Αμπντελ Κάντερ Αλ Χουσεϊνι: ο στρατιωτικός διοικητής της κεντρικής επαρχίας Μάζεν Αλ Τζάρμπα και ο διοικητής της μονάδας ρουκετών στην επαρχία, Μαρουάν Εσλίμ».
Μοιάζει ξεκάθαρο ότι η Χαμάς στη Γάζα υποστηρίζει τον οποιονδήποτε πιστεύει στην ένοπλη αντίσταση και του δίνει χώρο να δραστηριοποιείται ακόμα κι αν ήταν πολιτικοί αντίπαλοι. Στο μεταξύ, υπάρχει μια αυξανόμενη πεποίθηση ανάμεσα στα μέλη της Φατάχ για την αναγκαιότητα να επανενεργοποιήσουν τον ένοπλο αγώνα παρά την απόρριψη του Αμπάς.
Άρθρο μεταφρασμένο από το Al Monitor, 9 Οκτωβρίου 2015, (μετάφραση στα αγγλικά: Σύνθια Μίλαν).
[Σημ. Το κείμενο δημοσιεύεται στην κατηγορία «Αναλύσεις – απόψεις» του ιστολογίου του Συλλόγου Ιντιφάντα, όπου τα κείμενα δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκην το Σύλλογο ή το σύνολο των μελών του]
intifadagr.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου