Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

«Νέα όψη της βίας» στη Γερμανία-Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη DW για το κλίμα στη χώρα


Εννιά το πρωί, μπαίνοντας στην πρώτη σελίδα της Deutsche Welle στο διαδίκτυο, βλέπεις τις κυριότερες ειδήσεις από τη Γερμανία. Και διαβάζοντας, διαπιστώνεις ότι παράλληλα με το κύμα αλληλεγγύης, μια δεύτερη, ανησυχητική πραγματικότητα μοιάζει να διαμορφώνεται στη χώρα. 
Πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά σε κτίριο όπου ζουν μετανάστες εργαζόμενοι
Πρώτη είδηση, πυρκαγιά στην Έσση, σε κτίριο όπου ζουν μετανάστες εργαζόμενοι από τη Βουλγαρία και την Πολωνία. «Δεν έχουμε καμία πληροφορία», η απάντηση της αστυνομίας για τα πιθανά αίτια. 12 τραυματίες. Πέντε πυρκαγιές σε ξενώνες για πρόσφυγες στην Έσση τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την άφιξη χιλιάδων προσφύγων.
Δεύτερη είδηση. Επίθεση στον δημοσιογράφο της DW Τζαφάρ Αμπντέλ Καρίμ σε διαδήλωση του Pegida στη Δρέσδη. Τι είναι το Pegida; «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης». Ρατσιστικό ξενοφοβικό «κίνημα», που διαδήλωνε την Δευτέρα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα. «Σοκαρισμένος» δήλωσε ο δημοσιογράφος. «Θέλαμε συνεντεύξεις και βρισκόμασταν μέσα στο πλήθος», Επίθεση στη διαδήλωση του Pegida δέχτηκε και ο οπερατέρ του δικτύου RTκαθώς κινηματογραφούσε τη συγκέντρωση.λέει, «ρωτήσαμε γιατί ήταν εκεί και τι φοβόνταν. Ξαφνικά, αρκετοί άνθρωποι μας περικύκλωσαν και άρχισαν να φωνάζουν «Φύγετε, ψεύτες δημοσιογράφοι. Τι θέλετε;»». Μαζί με τον οπερατέρ προσπάθησαν να βρεθούν σε ασφαλές σημείο, όμως, κάποιοι διαδηλωτές άρχισαν να τους σπρώχνουν. Ένας διαδηλωτής χτύπησε τον δημοσιογράφο του δικτύου στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. «Εκείνη τη στιγμή ήμασταν αβοήθητοι. Ψάχναμε τρόπο διαφυγής».

Αντι-διαδήλωση κατά του Pegida στη Δρέσδη, στις 19 Οκτωβρίου

Είδηση τρίτη και τέταρτη.Συγκέντρωση για την «πρώτη επέτειο» του Pegida. Ένταση και 15.000 διαδηλωτές στη Δρέσδη. «Μοιάζουν απειλητικοί και έτοιμοι για καυγά», λένε περαστικοί από το σημείο.

Είδηση πέμπτη, «μυστικό σχέδιο» βουλευτών του κόμματος CDU της Άγκελα Μέρκελ για την κατασκευή φραχτών στα γερμανικά σύνορα. Οι απειλές, γράφει η DW, από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος γίνονται πιο έντονες -και τα αιτήματα πιο απλά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ταμπλόιντ εφημερίδας Bild, βουλευτές λένε ότι οι σκέψεις για οχύρωση των συνόρων δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Σε αυτό το κλίμα, το γερμανικό δίκτυο δημοσιεύει μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με έναν ψυχολόγο, ο οποίος προειδοποιεί ότι η διάθεση αλλάζει. Το άρθρο έχει τον τίτλο «Νέα όψη της βίας» στη Γερμανία, και ο ψυχολόγος που μιλά στη DW και τον Ντάγκμαρ Μπρέιντενμπαχ, είναι ο καθηγητής Αντρέας Ζικ, ειδικός στη βία και τη σύγκρουση.

DW: Ένας άντρας που ήταν ενεργός στην ακροδεξιά σκηνή στο παρελθόν μαχαίρωσε την υποψήφια για τη δημαρχία της Κολωνίας, υπεύθυνη για τους πρόσφυγες στην πόλη. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είπε ότι η επίθεση υπογραμμίζει τις ανησυχίες για μίσος και βία εν μέσω της προσφυγικής κρίσης. Πρόκειται για «νέα ποιότητα» της βίας; Χάνουν οι άνθρωποι την αυτοσυγκράτησή τους;

Αντρέας Ζικ: Ναι, βλέπουμε μια νέα όψη της βίας. Στη Γερμανία, είχαμε 179 φόνους από δεξιούς εξτρεμιστές από το 1990, έχουν γίνει πάνω από 500 εγκλήματα μίσους εναντίον ασύλων, και τώρα έχουμε το ίδιο φαινόμενο της τρομοκρατίας του «μοναχικού λύκου» που παρατηρούμε στην ισλαμιστική τρομοκρατική σκηνή.

Ένα παιδί πίσω από έναν φράχτη σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Έσση

DW: Αλλάζει η διάθεση στη Γερμανία;

A. Z. Δραματικά. Έναν χρόνο πριν, όταν το Pegida άρχισε αυτές τις πορείες στη Δρέσδη, λέγαμε ήδη ότι υπό το πρίσμα της έρευνας για τον εξτρεμισμό, τα σύμβολα και οι επικοινωνίες μέσω του internet ήταν πολύ επιθετικά. Ήταν προσανατολισμένο στη βία από την αρχή… Τους τελευταίους μήνες, η ιδέα στον ριζοσπαστικοποιημένο κοινωνικό περίγυρο όχι μόνο να επικοινωνούν και να «φωνάζουν» το μίσος, αλλά να δρουν και να ελέγχουν τους δρόμους, έχει κερδίσει έδαφος.

DW: Σε μια πορεία του αντι-μεταναστευτικού Pegida την περασμένη εβδομάδα, οι διαδηλωτές επιδείκνυαν μια ξύλινη κρεμάλα «κρατημένη» για τη γερμανίδα καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο. Έχει γίνει το Pegida και πιο επιθετικό;

A. Z. Ναι. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι τώρα υπάρχει μια τάση προς τον έλεγχο μέσω της δράσης. Στην αρχή έπαιζαν με διαθέσεις και ιδεολογίες. Τώρα, είναι στη γραμμή «τώρα δρούμε. Δε θα επικοινωνούμε πλέον. Θα στείλουμε μήνυμα ενάντια στην εισροή μεταναστών στη Γερμανία.» Ο Φρανκ Σ., ο άντρας που μαχαίρωσε την πολιτικό στην Κολωνία, είχε κοινωνικοποιηθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί μέσα στον εξτρεμιστικό δεξιό περίγυρο.

DW: Αν επρόκειτο να ελέγξουμε την κατάσταση με τους πρόσφυγες, και έμπαιναν στη χώρα λιγότεροι αιτούντες άσυλο, θα εξαφανίζονταν αυτές οι εξτρεμιστικές δεξιές τάσεις;

A. Z. Όχι, αυτή είναι μια συσχέτιση-ψευδαίσθηση. Είχαμε το ίδιο πρόβλημα τη δεκαετία του ΄90, όταν οι πολιτικοί είπαν, αν ελέγξουμε τη ροή της μετανάστευσης και τη μειώσουμε, θα δείξουμε στους πολίτες ότι έχουμε τον έλεγχο. Αυτό, όμως, δε σταμάτησε τον δεξιό εξτρεμισμό. Η (νεοναζιστική οργάνωση) NSU σκότωσε 10 ανθρώπους. Η ριζοσπαστικοποίηση εντός του εξτρεμιστικού και λαϊκιστικού δεξιού κοινωνικού περιβάλλοντος συνεχίζεται…

Δύο παιδιά ζωγραφίζουν σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, μπροστά σε ένα πόστερ που γράφει «Αγαπώ την αγάπη χωρίς όρους»

DW: Είναι αυτό απειλή για τη δημοκρατία στη Γερμανία;

A. .Z. Πάρα πολύ μάλιστα. Οι έρευνές μας τα τελευταία 12 χρόνια δείχνουν: το ένα τρίτο της κοινωνίας, που εμείς αποκαλούμε «κοινωνία των πολιτών», θέλει να βοηθάει -αυτοί οι άνθρωποι δείχνουν αλληλεγγύη και μεγάλο βαθμό δέσμευσης. Ένα τρίτο λέει, «Όχι, δε συμφωνούμε», και το τελευταίο τρίτο δε συμμετέχει πλέον στη δημοκρατία. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη διάθεση που κυριαρχεί στο Pegida και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις…

DW: Στις ελβετικές κοινοβουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα κέρδισε το μεγαλύτερο μερίδιο των ψήφων. Η ακροδεξιά έχει καταγράψει κέρδη στις φετινές τοπικές εκλογές στην Αυστρία. Μετατοπίζεται η ευρωπαϊκή κοινωνία προς τον δεξιό λαϊκισμό;

A. Z. Ναι, αυτό συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες. Στη Βρετανία, το UKIP είναι ισχυρό. Έχουμε το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία. Υπάρχει η Αυστρία και η Ελβετία. Και υπάρχει στροφή στον δεξιό λαϊκισμό στη Σουηδία και τη Φινλανδία. Αυτό που βλέπουμε στο internet είναι ότι συνδέονται. Το Pegida είναι ισχυρό επειδή αισθάνονται ότι είναι μέρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού λαϊκιστικού κινήματος. Οπότε, αυτό είναι πρόβλημα και για την Ευρώπη.

DW: Ποια είναι η λύση στο πρόβλημα;

A. Z. Είναι σημαντικό να πάρουμε πολύ σοβαρά την επιθετικότητα και τη βία. Μιλούμε για τη μετανάστευση, αλλά δε μιλούμε για τον δεξιό εξτρεμισμό και τον δεξιό λαϊκισμό, και το γενικευμένο μίσος για τις μειονότητες, την εχθρότητα. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα… Οι ισχυρές κοινωνίες των πολιτών είναι η καλύτερη πρόληψη, αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο. Μια δημοκρατία είναι ισχυρή όταν οι άνθρωποι μπορούν να συμμετέχουν…

(Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της DW.)

Η συνέντευξη έγινε πριν από τη διαδήλωση του Pegida και την επίθεση στον δημοσιογράφο της DW.

Ο οπερατέρ του δικτύου RT Χοσέ Σεκίρα που, επίσης, έγινε στόχος, λέει ότι διαδηλωτές του επιτέθηκαν από πίσω, του άρπαξαν την κάμερα, τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον γρονθοκοπούν, μέχρι να τον τραβήξει μακριά η αστυνομία.

πηγές: DW, RT
φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

http://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου