Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Η φήμη κατάρριψης ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F-16

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησε η φήμη πως η Τουρκική Αεροπορία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Οι φήμες κυκλοφόρησαν μετά από πληροφορία ότι πάνω από την συριακή πόλη Χουραϊτάν, σημειώθηκε έκρηξη στον ουρανό.
Όπως ανέφερε σε ρεπορτάζ – ανάλυση ο έγκυρος Aviationist και ο Ντέιβιντ Σενσιότι, αμέσως, η ψευδής είδηση άρχισε να κυκλοφορεί, ως συνήθως ευρέως, ενώ δημοσιεύτηκαν και φωτογραφίες του «κατεστραμμένου» ρωσικού αεροσκάφους, οι οποίες στην πραγματικότητα αφορούσαν ένα κατεστραμμένο ελικόπτερο Mi-17 της Αεροπορίας του Αφγανιστάν που είχε καταρριφθεί το 2011.

Στις 3 και 4 Οκτωβρίου ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο. Στο περιστατικό της 3ης Οκτωβρίου ρωσικό Su-30SM εγκλώβισε για περισσότερα από 5 λεπτά, δύο τουρκικά F-16. Ένα τρίτο περιστατικό σημειώθηκε στις 5 Οκτωβρίου, όταν ένα «αγνώστου ταυτότητας» MiG-29 εγκλώβισε τουρκικά F-16 για περισσότερα από 4 λεπτά.
Μετά το επεισόδιο αυτό, τα τουρκικά αεροσκάφη απαντούν με τον ίδιο τρόπο, εγκλωβίζοντας τα αεροσκάφη που περιπολούν κοντά στα τουρκικά σύνορα. Παρόλα αυτά κατάρριψη ρωσικού ή συριακού αεροσκάφους δεν υπήρξε.
Η τουρκική Αεροπορία, πάντοτε υπερηφανευόταν για τα «κατορθώματά» της, όπως για παράδειγμα οι καταρρίψεις συριακών μαχητικών και ελικοπτέρου ή μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone), το διάστημα 2013-15.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συντρίμμια, δεν υπήρξε ρωσική διαμαρτυρία, ούτε επίσημη τουρκική ανακοίνωση, είναι ασφαλές να ειπωθεί πως όχι, δεν υπήρξε κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία, για την ώρα τουλάχιστον.
http://www.defence-point.gr/news/?p=139043

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου