Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Σοκ και δέος: Ξεσπάει πόλεμος ισοτιμιών Η Κίνα ετοιμάζεται να υποτιμήσει το γουάν για να στηρίξει τις εξαγωγές. Το μπαλάκι στη Fed

Σοκ και δέος: Ξεσπάει πόλεμος ισοτιμιών
 Μπροστά στο ξέσπασμα νέου πολέμου ισοτιμιών βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία καθώς, όπως δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος, η υποτίμηση του γεν είναι η λύση για την ανάκαμψη των εξαγωγών της χώρας που υποχώρησαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Μια τέτοια κίνηση όμως θα προκαλέσει ντόμινο υποτιμήσεων σε αδύναμα νομίσματα που είναι συνδεδεμένα με το δολάριο, ενώ θα υποβάλλει το δολάριο σε διπλό ανατιμητικό σοκ -συνδυαζόμενο με την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed-.
Αν η Κίνα επιλέξει τελικά να αποδυναμώσει περαιτέρω το γουάν έναντι του δολαρίου και του ευρώ τότε το αμερικανικό νόμισμα θα εκτοξευθεί και οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν ουσιαστικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.
Το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει τεράστια κέρδη καθώς η Fed έχει προειδοποιήσει για αύξηση επιτοκίων εντός του έτους, κίνηση η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές προκαλεί εκροές κεφαλαίων από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές.
Η ανάληψη νομισματικής δράσης όμως από την πλευρά της Κίνας σε αυτή τη φάση είναι αβέβαιο τι αποτελέσματα θα έχει για την παγκόσμια ανάπτυξη σε βραχυχρόνιο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Με δεδομένο ότι οι τιμές των πρώτων υλών και ιδιαίτερα του αλουμινίου συμπιέζονται λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα και των προσδοκιών για αδύναμη ζήτηση, βραχυχρόνια η υποτίμηση του γουάν θα καταστήσει το προϊόν ακριβότερο για την κινέζικη βιομηχανία καθώς αποτιμάται σε δολάρια.
Στις ΗΠΑ η υποτίμηση του γουάν εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα ανταγωνιστικότητας ανακόπτοντας την πορεία ανάκαμψης των εξαγωγών. Σε δεύτερη φάση θα προκαλέσει ντόμινο εσωτερικής υποτίμησης που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών και απολύσεις δυναμιτίζοντας την αγορά εργασίας.
Τα νέα δεδομένα που βάζουν στο τραπέζι οι δηλώσεις του Κινέζου αξιωματούχου αναμένεται να οδηγήσουν τη Fed να επανεξετάσει την προοπτική αύξησης των επιτοκίων σε αυτή τη φάση.
Αν όμως η Fed δεν αλλάξει γραμμή πλεύσης τότε το δολάριο θα υποστεί διπλό ανατιμητικό σοκ εντός του έτους με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία.http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου