Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Mετράει ο Τόσκας και ο Κοτζιάς, ο Τσίπρας και ο Καμμένος; Νέα ναυάγια σε Ρόδο και Κάλυμνο. 21 οι νεκροί πρόσφυγες, ανάμεσά τους 11 παιδιά

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΜΙΣΙΝΑΣ)
Η φρίκη στο Αιγαίο συνεχίζεται. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Πέμπτης το φυλάκιο Καλολίμνου ενημέρωσε το Λιμενικό για ανατροπή ξύλινης λέμβου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλολίμνου και Καλύμνου. Η πρώτη εκτίμηση ήταν για περίπου 100 πρόσφυγες στη θάλασσα. Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες από τέσσερα σκάφη του Λιμενικού, πλωτό της Frontex, ελικόπτερο Σούπερ – Πούμα και τρία αλιευτικά.
Ως αυτή την ώρα έχουν διασωθεί 138 πρόσφυγες, ενώ έχουν ανασυρθεί 18 σοροί, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον εννέα παιδιά.
Οι έρευνες συνεχίζονται για αγνοούμενους, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει εξακριβωθεί. Στη περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ.

Επίσης τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή βόρεια τηςΡόδου σκάφος του Λιμενικού εντόπισε και περισυνέλεξε έξι πρόσφυγες και τρεις νεκρούς, δύο παιδιά και μία γυναίκα, ενώ αγνοούνται άλλοι τρεις.
Στο μεταξύ άλλες έξι σοροί μεταναστών-προσφύγων, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν την Πέμπτη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, ενώ ένα κοριτσάκι ενός έτους που νοσηλευόταν στην Εντατική κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από ναυάγια που έγιναν την 28η Οκτωβρίου σε Λέσβο, Σάμο και Αγαθονήσι ανέρχεται στους 18, εκ των οποίων τα 12 παιδιά.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό άλλων τουλάχιστον 36 προσφύγων που χάθηκαν στη θάλασσα.

Την Τετάρτη, πλωτά μέσα του Λιμενικού και σκάφος της Frontex διέσωσαν 71 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στον Μόλυβο της Λέσβου.

Oι τεράστιες ευθύνες της Ευρώπης

Τα λόγια δεν έχουν πλέον καμία σημασία. Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει τον ανθρώπινο πόνο , την αγωνία και τον τρόμο χιλιάδων αθώων ψυχών που ρισκάρουν τη ζωή της καθημερινά για να περάσουν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την ψυχρή αδιάφορη στάση των Ευρωπαίων αξιωματούχων, απέναντι σ΄ένα διαρκές έγκλημα, που εν πολλοίς οι ίδιοι προκάλεσαν.

Ενα έγκλημα με θύματα εκατοντάδες Αιλάν που ξεβράζονται καθημερινά στις ακτές, για το οποίο όπως φαίνεται, ουδείς θα λογοδοτήσει. Ουδέποτε βλέπετε, οι ισχυροί, έδωσαν λόγο στους αδύναμους αυτού του κόσμου.

Ξενοφοβία και φράχτες

Αυτό το διαρκές έγκλημα κατά αθώων ανθρώπων που αναγκάζονται να φύγουν βίαια από τις εστίες τους για να επιβιώσουν, όχι μόνο δεν ιδρώνει το αυτί των Ευρωπαίων ηγετών, όχι μόνο δεν στοιχειώνει την συνείδησή τους αλλά τους οδηγεί σε ακόμη πιο σκληρές αποφάσεις. Θέλουν να γεμίσουν την Ευρώπη, με φράχτες-φρούρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης των ανεπιθύμητων ξένων. Και καλούν την Ελλάδα να φυλάξει αποτελεσματικά τα σύνορά της για να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων.

Προφανώς καλούν τη Ελλάδα να ασκήσει βία κατά των θυμάτων αυτού του παραλογισμού. Το δίκαιο του ισχυρού και πάλι πάνω από το δίκαιο των ανθρώπων.

Η Ευρώπη χάνει μέρα με τη μέρα, με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα, τις ανθρωπιστικές αξίες και το πολιτιστικό της πλεονέκτημα. Η ξενοφοβία και ο ακραίος ρατσιστικός, ακροδεξιός λόγος που απλώνονται απ άκρη σ΄άκρη στη γηραιά ήπειρο, θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο την ίδια τη δημοκρατική της βάση. Η Ευρώπη φρούριο, η κλειστή κοινωνία και τα απέραντα στρατόπεδα, δεν είναι ελευθερία, ούτε ισότητα, ούτε δικαιοσύνη.

Αν τους απέμεινε ακόμη ίχνος ανθρωπιάς και λογικής, ας αναζητήσουν λοιπόν τη λύση του προσφυγικού προβλήματος στην αιτία του και όχι στα αποτελέσματα του.http://www.presspublica.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου