Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΑΓΕΣ ΤΕΛΛΙΔΗ, ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Trident Juncture: Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ και η ελληνική συμμετοχή (ΒΙΝΤΕΟ & ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ)



Μεγάλη - και διακλαδική - είναι η ελληνική συμμετοχή στην  μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από μια 10ετία την  «TRIDENT JUNCTURE 2015» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 19 Οκτωβρίου -τελετή έναρξης της να πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση του Τράπανι στην Ιταλία.   
Πρόκειται για άσκηση που ενώ όλοι βλέπουν ότι ''κοιτά '' την στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας από την Βαλτική ως την Αν Μεσόγειο με αφορμή και τις εξελίξεις στην Συρία, επισήμως αναφερεται ότι αποσκοπεί σε βελτίωση δράσεων της Συμμαχίας εκτός των ορίων της - σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, με τις  ταχέως αναπυσσόμενες νέες δομές της Συμμαχίας.





 Στις δυο φάσεις της συμμετέχουν πάνω από  36.000 στρατιώτες, 60 πλοία, και 140 αεροσκάφη από περισσότερες από 30 χώρες.Στην άσκηση συμμετέχουν συμμαχικές χώρες αλλά και χώρες που δεν ειναι μέλη του ΝΑΤΟς αλλά στενή εταίροι όπως η Αυστραλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, και η Ουκρανία κ.α.. Εξελίσσεται δε κυρίως σε όλη την Ιταλία , την Ισπανία και την Πορτογαλία- κράτη τα οποία φιλοξενούν και παρέχουν ευκολίες στους συμμετέχοντες.Η πρώτη φάση έγινε ήδη από 3 έως 16 Οκτωβρίου 2015 και ήταν σε μορφή CAX-CPX (Command Assistant Exercise – Command Post Exercise), η δε δεύτερη φάση, διάρκειας από 19 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, είναι σε μορφή LIVEX (δηλαδή άσκηση μετά στρατευμάτων -ΤΑΜΣ). 
    Η Ελλάδα συμμετέχει, στην δεύτερη φάση με: 
-          Διάθεση ενός αερομεταφερόμενου τμήματος Μονάδας του Στρατού Ξηράς το οποίο εάν και εφόσον απαιτηθεί η συμμετοχή του  θα μεταφερθεί σε στρατιωτική βάση στην Ισπανία (δηλαδή αρχικά παραμένει σε ετοιμότητα στην βάση του, στη χώρα μας).
 -          Ένα Υποβρύχιο, το οποίο και θα καταπλεύσει σε λιμένα της Ισπανίας.
 -          Ένταξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής άσκησης «ΝΗΡΙΗΣ 2015»- η οποία φιλοξενείται και διεξάγεται στη χώρα μας- ως μέρος των αεροναυτικών επιχειρήσεων της Συμμαχικής άσκησης TRIDENT JUNCTURE.  
-          Τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 50 της 347Μ, της 111 Πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου, με αντίστοιχο προσωπικό εδάφους, τα οποία και  μεταστάθμευσαν στην  Αεροπορική Βάση Trapani, στην Ιταλία.  
 Στην  άσκηση  δίδεται ιδιαίτερη σημασία στη διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων.Βασικός σκοπός αποτελεί η βελτίωση της ανταπόκρισης της ''Δύναμης Αντίδρασης'' της Συμμαχίας σε ταχύτητα αντίδρασης .
 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου