Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Πρόσκληση σε δεξίωση του ''ΑΤΤΙΛΑ'':Οι ΗΠΑ τίμησαν και δήλωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τον κατοχικό στρατό στην Κυπρο

Για πρώτη φορά από το 1974 η Ουάσιγκτον τίμησε τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής του Αττιλα στην βόρειο Κύπρο καθώς Τούρκοι στρατιωτικοί ήταν προσκεκλημένοι στη δεξίωση των ΗΠΑ στη Λευκωσία!Η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Λευκωσία, κ. Kathleen Ann Dohert, μόλις ανέλαβε καθήκοντα, όπως γράφει η Μilliyet, έδωσε δεξίωση στο ξενοδοχείο Merit Lefkosa Otel της λεγόμενης «ΤΔΒΚ», όπου υποδέχτηκε του διοικητές των κατοχικών δυνάμεων και μάλιστα τους είπε ότι οι ΗΠΑ τους εμπιστευονται!
Ειδικότερα σε είδηση με τίτλο «Ειδική πρόσκληση από τις ΗΠΑ στον τουρκικό Στρατό» αναφέρεται στην τουρκική εφημερίδα ότι σε δεξίωση που παρέθεσε η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία προσκάλεσε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, «τους οποίους οι “ελληνοκύπριοι” αποκαλούν “κατακτητές”» (sic). Μεταξύ αυτών, ήταν ο Διοικητής των τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων, Αντισυνταγματάρχης Ιλίας Μποζκούρτ (Ilyas Bozkurt), ο Διοικητής των Δυνάμεων Ασφαλείας, Υποστράτηγος Ερχάν Ουζούν κ.α., οι οποίοι παρευρέθησαν με την επίσημη στολή τους. Προσκεκλημένοι στη δεξίωση ήταν επίσης επικεφαλής ξένων διπλωματικών αποστολών.

Η κ. Doherty, αφού εξέφρασε τη χαρά της για το νέο της πόστο, πρόσθεσε : «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στη δεξίωση των ΗΠΑ στην Κύπρο βρίσκεται επίσης και ο τουρκικός Στρατός. Αυτό συνιστά μια ένδειξη εμπιστοσύνης των ΗΠΑ προς τον τουρκικό Στρατό. Οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένες για την άδεια εκταφής σε 30 στρατιωτικές περιοχές».



Είναι η πρώτη φορά που ξένη διπλωματική αντιπροσωπεία αναγνωρίζει και νομιμοποιεί τον τουρκικό στρατό κατοχής, κάτι που το αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια η τουρκική εφημερίδα η οποία έκανε και το αποκλειστικό ρεπορτάζ Κατά την συνάντηση η Kathleen Ann Dohert δήλωσε ακόμα ότι "είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι στην Κύπρο". Τούρκος διπλωμάτης αναφέρει στην εφημερίδα "οι ΗΠΑ αποτελούν έναν δείκτη αυτοπεποίθησης για τον τουρκικό Στρατό"!

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον προχώρησε ουσιαστικά σε χτύπημα κάτω της ζώνης στην νόμιμη κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιώντας έναν κατοχικό στρατό. Μάλιστα αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή είναι και απαράδεκτη από πλευράς τακτικής σε αυτή την λεπτή φάση των διαπραγματευσεων όταν η Κυπριακή Δημοκρατία ( αλλά και η Αθήνα) έχουν διακηρύξει ότι δεν νοείται λύση αν δεν έχει προηγηθεί απόσυρση των κατοχικών δυνάμεων από το νησί.


Υπάρχει σχεδιασμός και με εκβιασμό για το Φυσ.Αέριο;


Εκτός και αν πρόκειται για ένα σχέδιο εκβιασμού της Κυπριακής και ελληνικής πλευράς καθώς η κίνηση αυτή ηρθε ταυτόχρονα με την δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Έσπεν Μπαρθ Έιντε ο οποίος ζήτησε συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου από όλους του Κυπρίους υποστηρίζοντας ουσιαστικά πως δεν μπορεί να δημιουργηθεί οικονομία υδρογονανθράκων χωρίς λύση! Η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ της Κύπρου δημοσιεύει ρεπορτάζ , σχετικά με την προαναφερθεισα στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ σχετικά με το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, μιλώντας στο κανάλι των Ηνωμένων Εθνών, ο Νορβηγός διπλωμάτης δήλωσε πως παρά την αισιοδοξία που υπάρχει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, εντούτοις υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος μέχρι την τελική κατάληξη.

Μιλώντας για τα «αναπτυξιακά οφέλη» που θα επιφέρει μια λύση, είπε, «Μια ενωμένη Κύπρος θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες γι' ανάπτυξη. Θέσεις εργασίας, ευημερία και δυνατότητες για νέους ανθρώπους να έχουν εισόδημα στην Κύπρο και να μη φεύγουν στο εξωτερικό. Το κόστος της μη λύσης είναι τεράστιο». Τέλος, σε αυτό το πλαίσιο, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού αερίου: «Με μια πολιτική λύση, το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων. Γνωρίζουμε από την πρόσφατη ιστορία ότι δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να προχωρήσεις σε μια οικονομία υδρογονανθράκων, όσο υπάρχει πολιτική διαίρεση».


Την αντίδρασή τους στις δηλώσεις του κ Έιντε εξέφρασαν χθες οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών. Με ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι τονίζουν πως την ίδια στιγμή που στο εσωτερικό επικρατεί η συσκότιση, ο κ. Έιντε προβαίνει σε συνέντευξη, προβάλλοντας μάλιστα υπέρμετρη αισιοδοξία για λύση, αλλά και το κόστος της μη λύσης. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Συμμαχία Πολιτών κατηγόρησε χθες τον κ. Έιντε πως ενώ διέταξε εμπάργκο δηλώσεων, ο ίδιος δίνει συνεντεύξεις για το Κυπριακό. Μεταξύ άλλων, η Συμμαχία τονίζει πως ο κ. Έιντε χρησιμοποιεί εκβιασμούς και για το θέμα της διαχείρισης του φυσικού μας αερίου και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να σπάσει τη σιωπή που του επέβαλε ο κ. Έιντε και να μιλήσει, υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αξιοποιήσει όποτε θέλει και όπως θέλει το φυσικό της αέριο.


Για τις εκταφές


Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη άλλαξαν την αρχική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του οργανισμού κ. Μπαν Κι Μουν, στην οποία καλωσόριζε την επιβεβαίωση από μέρους του κατοχικού ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, ότι η Τουρκική Δημοκρατία συμφώνησε επίσημα να παράσχει στις ομάδες εκταφών της Επιτροπής Αγνοουμένων πρόσβαση σε 30 περιοχές, όπου υπάρχουν υποψίες ότι είναι χώροι ταφής, στα κατεχόμενα ( αναφορά έκανε και η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Λευκωσία, κ. Kathleen Ann Dohertκ - όπως προαναφέραμε). Στη νέα αναφορά δεν γίνεται καμία νύξη για την Τουρκία, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να απαίτησε η Άγκυρα, με διάβημά της προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ.

«Ο ΓΓ καλωσορίζει την επιβεβαίωση από μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ότι οι ομάδες εκταφών της Επιτροπής Αγνοουμένων θα έχουν πρόσβαση σε 30 περιοχές όπου υπάρχουν υποψίες ότι είναι χώροι ταφής, στη βόρειο Κύπρο. Ο ΓΓ είναι ενθαρρυμένος από τα βήματα που ελήφθησαν για οικοδόμηση πίστης και εμπιστοσύνης μεταξύ της ε/κ και τ/κ κοινότητας, καθώς οι δύο πλευρές ξεκίνησαν εντατικές συνομιλίες αυτόν τον μήνα. Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα στην υποστήριξη των ηγετών των Ε/κ και των Τ/κ στις συνομιλίες, που στοχεύουν στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», αναφέρει η νέα ανακοίνωση.

Το θέμα των αγνοούμενων έθεσε πρόσφατα από το βήμα της 3ης Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η εκπρόσωπος της Κύπρου κ.Μόνικα Παχούμη. Εκανε, μεταξυ άλλων, ευρεία αναφορά στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, όπου ζητείται από την Τουρκία να ξεκινήσει μια αποτελεσματική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η τύχη και οι συνθήκες της εξαφάνισης όλων των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, σύμφωνα με την πρόσκληση των διαφόρων σωμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων και άλλους φορείς, οι οποίοι έχουν καλέσει την Άγκυρα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για το θέμα αυτό). «Προσκαλούμε ιδιαίτερα την Τουρκία να παράσχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις σχετικές πληροφορίες των αρχείων της και να επιτρέψει την πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των περιφραγμένων στρατιωτικών ζωνών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και στην ίδια την Τουρκία, προκειμένου να διενεργηθούν εκταφές σε περιοχές όπου υπάρχει ουσιαστική πληροφόρηση για ύπαρξη χώρων ταφής αγνοουμένων. Επιπλέον, καλούμε την Τουρκία να δώσει πληροφορίες που αφορούν αποδείξεις εσκεμμένης απομάκρυνσης λειψάνων αγνοουμένων από τουλάχιστον τέσσερις περιοχές. Αυτό θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διευκόλυνση και την επιτάχυνση του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ)». Η Κύπρια αντιπρόσωπος επιδοκίμασε το έργο της δικοινοτικής Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), η οποία μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιήσει πάνω από 603 Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοούμενους. «Η κυπριακή κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσει την Επιτροπή στο έργο της. Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η ΔΕΑ δεν απαλλάσσει την Τουρκία από τις υποχρεώσεις της σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων, δεδομένου μάλιστα ότι ο πρωταρχικός στόχος της ΔΕΑ είναι να επιστρέψει τα λείψανα των αγνοουμένων στις οικογένειες τους»

Αναρτήθηκε από kranos kranos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου