Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

"Σώσον Κύριε τον Στρατό σου"! Και νομικό ζήτημα προκύπτει για τους Αγίους στις στολές!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥΑφού λύσαμε όλα τα σοβαρά προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καλούμαστε για ακόμη μια φορά να διαχειριστούμε αποφάσεις και διαταγές που βασίστηκαν στην …λογική “αφού δεν μπορούμε να κάνουμε έργο ας δείξουμε ότι …κάτι κάνουμε”! Και κάπως έτσι βρέθηκαν και …οι Άγιοι στο μπράτσο των στρατιωτικών μας!
Το θέμα θα έπρεπε να αντμετωπίζεται με …ελαφρότητα όπως και εκείνοι που έκαναν την εισήγηση αυτής της ανοησίας,μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν μια κάστα απόστρατων που ακόμη πιστεύει ότι γίνονται μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι! Δεν κατάλαβαν ποτέ ότι το στράτευμα δεν είναι αυτοί οι λίγοι αλλά οι πολλοί νέοι,μάχιμοι στρατιωτικοί που κάθε μέρα δίνουν μάχη στις μονάδες για να τα βγάλουν πέρα με τα χιλιάδες προβλήματα και μετά συνεχίζουν να μάχονται για να τα φέρουν πέρα με τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους. Δυσκολονόητα θέματα για όσους δεν είχαν ποτέ τέτοια θέματα να αντιμετωπίσουν. 
 Φαίνεται όμως ότι το θέμα των Αγίων δεν το βλέπουν όλοι με διάθεση χιουμοριστική. Εκφράζονται πλέον δημόσια σοβαρές νομικές απόψεις που θεωρούν την εισήγηση του ΓΕΕΘΑεπί αρχηγίας Κωσταράκου παράνομη! Και θέτουν ζητημα.

Ο νομικός Βασίλης Σωτηρόπουλος,για παράδειγμα υποστηρίζει ότι :

«Η στρατιωτική στολή είναι τύπος καθορισμένος από το δημόσιο δίκαιο και όχι πεδίο ενάσκησης της ελευθερίας της έκφρασης ή της θρησκευτικής συνείδησης του στρατευμένου. Ακριβώς όπως και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας επί του οποίου ούτε προαιρετικά επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος, σύμφωνα με σειρά αποφάσεων του ΣτΕ, της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και την επικύρωσης τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η αποδοχή προαιρετικής ανάρτησης θρησκευτικών συμβόλων θα επιτρέψει αυτομάτως διακρίσεις με βάση την θρησκευτική συνείδηση, κατηγοριοποιήσεις αδιανόητες για τις συνθήκες ομοψυχίας που πρέπει να επικρατούν στους υπηρετούντες. Η παραβίαση αφορά τα άρθρα 5 παρ. 1, 9, 9Α, 13 του Συντάγματος και τα άρθρα 9 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου".

Η κοινή λογική λέει ότι ο κ.Σωτηρόπουλος έχει απόλυτο δίκιο! Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος νομικός για να το καταλάβει.

Στις ελληνικές ΕΔ προφανώς δεν τίθεται κανένα θέμα θρησκεύματος. Τίθεται όμως ζήτημα για το πως κάθε άνθρωπος θέλει να αντιμετωπίζει τη σχέση του μ΄ αυτό που πιστεύει . Υπάρχουν οι θρησκευόμενοι και οι θρησκόληπτοι. Και συνήθως οι πρωτοι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τους δεύτερους. Το πως πιστεύει ο καθένας το Θεό του είναι προσωπικό ζήτημα και δεν μπορεί κανείς να τον υποχρεώσει για τον τρόπο που θα…αποδεικνύει τη πίστη του! Τα υποκριτικά περί …προαιρετικής επιλογής ας τ΄ αφήσουν για αλλού οι κύριοι που πήραν την απόφαση. Αν ο διοικήτης ενός στρατιωτικού “κολλήσει” τον Άγιο στο μπράτσο οι υπόλοιποι τι θα κάνουν; Κι όσοι αποφασίσουν να μην ακολουθήσουν θα είναι λιγότερο …πιστοί από τους άλλους; 

Πριν από αρκετά χρόνια , μπαίνοντας στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, είδα ένα Mirage 2000 ,έτοιμο για απογείωση. Ο χειριστής του πριν δώσει ώθηση στον κινητήρα για να απογειωθεί,έκανε το σταυρό του. Μου φάνηκε απολύτως φυσιολογικό για τη δουλειά που κάνει ο άνθρωπος. Και με πολύ θετικό τρόπο το ανέφερα λίγα λεπτα αργότερα στον τότε διοικητη της Τανάγρας, ο οποίος έγινε…έξαλλος! Μου εξήγησε ότι δεν ήθελε οι πιλότοι του να έχουν μαζί τους εικόνες Αγίων ή άλλα “φυλαχτά”,γιατί το θεωρούσε σημάδι “αδυναμίας”. Ο ίδιος επειδή τον γνωρίζω χρόνια -απόστρατος πια- είναι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος. Ποιος πίστευε περισσότερο στο Θεό; Ο πιλότος που ένοιωσε την ανάγκη να κάνει το σταυρό του ή ο διοικητής που πίστευε αλλά διαφωνούσε με τον τρόπο έκφρασης της πίστης; 

Η ιστορία με τις εικόνες Αγίων κάνει κακό στο στράτευμα που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα. Το βολικό για τις εξουσίες απόρρητο δεν επιτρέπει να αναλυθεί τι ακριβώς συμβαίνει στις ΕΔ τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς η οικονομική κρίση συνέπεσε με ηγεσίες που δεν μπόρεσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το ΄ριξαν στην “διακόσμηση” των στολών.

Ότι έγινε,έγινε . Η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει τώρα την ευθύνη πρώτα απ΄ όλα να ασχοληθεί με τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και να βάλει στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας όσες αποφάσεις και διαταγές προκαλούν τριβές και “διχασμό” και κυρίως γελοιοποιούν τις ΕΔ στην συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης.Διαφορετικά δεν μας σώζει ούτε ο Θεός...http://www.onalert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου