Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ!

Προκλητική ανακοίνωση –κόντρα σε ότι μας είχε συνηθίσει τελευταία- εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις εντολές που έλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις την 17η Νοέμβρη και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο κέντρο της πόλης. Μεταξύ άλλων οι αστυνομικοί εγκαλούν την πολιτική ηγεσία γιατί ακολουθεί άλλο επιχειρησιακό σχεδιασμό από την προηγούμενη, κάνουν λόγο για τραυματισμούς αστυνομικών από σφοδρές επιθέσεις και προειδοποιούν για κρίσιμες ημέρες τον ερχόμενο Δεκέμβρη.
Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση τους οι αστυνομικοί ισχυρίζονται πως ο επιχειρησιακός σχεδιασμός διαφοροποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία με αποτέλεσμα «να επικρατεί σύγχυση» στους συναδέλφους τους. Μιλούν δημόσια δηλαδή για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της υπηρεσίας τους, ενώ «αποκαλύπτουν» πως οι εκπαιδευμένοι αστυνομικοί μπορούν να ακολουθούν μόνο ένα σχέδιο συγκεκριμένο, γιατί αλλιώς μπερδεύονται! Μάλιστα το σχέδιο αυτό ταυτίζεται με τη βούληση των προηγούμενων ηγεσιών του υπουργείου, δηλαδή του κ.Πανούση και των προκατόχων του, της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ποιος είναι όμως αυτός ο σχεδιασμός;

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών υπήρξε «ηθελημένη μη καταστολή της επίθεσης» που δέχτηκαν οι δυνάμεις, «αντίθετη ως όφειλαν να ενεργήσουν διμοιρίες», γεγονός που αποτελεί «παράλειψη αυτού που έδωσε την διαταγή για άπραγη Αστυνομία». Στην ανακοίνωσή τους μάλιστα οι αστυνομικοί αναφέρονται σε κάποιους που θεωρούν ότι οι αστυνομικοί πρέπει να «κάθονται μέσα στις κλούβες», δηλώνοντας ότι δεν έχουν αίσθηση του τι σημαίνει να είσαι αστυνομικός, ενώ υπερασπίζονται το δικαίωμά των συναδέλφων τους να εκφράζουν την γνώμη τους...

Με λίγα λόγια η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, έχει την άποψη ότι οι διμοιρίες των ΜΑΤ, το βράδυ της 17ης Νοέμβρη, όφειλαν να επέμβουν και να καταστείλουν το πλήθος, αφού μάλιστα την απόφαση την πάρουν μετά από συνέλευση, εκτός κλούβας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπερδεύονται. Αποτέλεσμα σύμφωνα με τους ίδιους των οδηγιών που είχαν, ήταν οι τραυματισμοί αστυνομικών και η μεταφορά τους στα νοσοκομεία.

Τα γεγονότα

Ας δούμε όμως τώρα τα πραγματικά γεγονότα, πέρα από τη μελαγχολία της «παραγκωνισμένης» διμοιρίας. Η πορεία στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της 17ης Νοέμβρη ήταν ειρηνική. Πέρα από μικροπεριστατικά δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό επεισόδιο και προφανώς καμία ανάγκη επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά το τέλος της πορείας μικρός αριθμός ατόμων στο ύψος της πολυτεχνικής επιτέθηκε στη βόρεια είσοδο της ΔΕΘ και στις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν στο παλαί ντε σπορ, με πέτρες και περιορισμένο αριθμό μολότωφ. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στα άτομα αυτά, δεν έλαβαν όμως εντολή να εισέλθουν στην πανεπιστημιούπολη και να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, όπως άλλες φορές. Όταν μάλιστα έπειτα από κάποια ώρα οι διμοιρίες των ΜΑΤ υποχώρησαν η ένταση εκτονώθηκε και οι «συγκεντρωμένοι» αποχώρησαν. Τραυματισμοί δεν έγιναν αντιληπτοί, ούτε προέκυψαν την επόμενη ημέρα, αλλά ακόμη και αν υπήρξαν σίγουρα δεν οφείλονταν στην εντολή για μη καταστολή των διαδηλώσεων. Αντίθετα στην επέτειο της ζαρτινιέρας, ζήσαμε μια ήσυχη κατά γενική ομολογία 17η Νοέμβρη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια βέβαια των γεγονότων υπήρχε χαρακτηριστική ένταση μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και «διαφωνία» με τους επικεφαλής, γιατί δεν δίνονταν εντολή για εκτεταμένη επιχείρηση εντός της πανεπιστημιούπολης και διενέργεια συλλήψεων. Προφανώς η αναφορά στο δικαίωμα των αστυνομικών να λένε τη γνώμη τους, έχει να κάνει με τη διάθεσή τους για καταστολή και τις συζητήσεις που ακολούθησαν με τους επικεφαλής, με τους ίδιους να θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις όποιες αποφάσεις.

Δεν έχουμε επομένως να κάνουμε με ένα άλλο επιχειρησιακό σχέδιο –που θα μπορούσε να συζητηθεί υπηρεσιακά- , αλλά με μία διαφορετική πολιτική αντίληψη για την αντιμετώπιση ακόμη και φαινομένων βίας αν θέλετε, που έπειτα από πίεση αστυνομικών των ΜΑΤ, οδηγεί σε αυτή την ανακοίνωση τους συνδικαλιστικού τους οργάνου. Αστυνομικοί δηλαδή ζητούσαν επέμβαση «παλαιού τύπου» και η εντολή δεν δόθηκε ποτέ. Η αντίστοιχη πολιτική αντίληψη της πολιτικής ηγεσίας μέχρι πρόσφατα –και προφανώς επί Γιάννη Πανούση – ήταν πλήρως αστυνομοκεντρική. Δηλαδή πάνω από τα σχέδια και την πολιτική, πρέπει να είναι ευχαριστημένος ο αστυνομικός, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι καθορίζει την επιχειρησιακή τακτική.

Τέλος για την αναφορά στις ημέρες του Δεκέμβρη που είναι κρίσιμες, μάλλον πρέπει να ζητηθούν εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία, γιατί οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουμε κάτι σχετικό. Αν πάλι αποδειχτεί η κρισιμότητά τους, ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε καταστάσεις αυτενέργειας των αστυνομικών δυνάμεων, όταν ορθά δεν εισακουστεί και πάλι η γνώμη τους.http://alterthess.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου