Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Κρίση εν όψει για την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ; ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ!

Τέσσερις μεγάλες ισραηλινές εταιρίες αμυντικών συστημάτων προειδοποιούν την κυβέρνηση της χώρας για επερχόμενη μεγάλη κρίση όσον αφορά τις πωλήσεις αμυντικών συστημάτων. Η αξία των εξαγωγών όπλων έπεσε κατά 1 δισ. δολαρίων πέρυσι.
Σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, οι εταιρίες προειδοποιούν πως οι εξαγωγές αμυντικού υλικού από τα 7,5 δισ. δολάρια, το 2012, έπεσαν στα 5,5 δισ. δολάρια το 2014 και αναμένεται να πέσουν στα 4 δισ. δολάρια εφέτος. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική πτώση ανέρχεται στα 3,5 δισ. δολάρια.
Οι εταιρείας αποδίδουν την πτώση στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην παγκόσμια μείωση των αμυντικών δαπανών. «Ακόμα και οι χώρες που αγοράζουν όπλα ζητούν η ανάπτυξη και η παραγωγή τους να γίνεται εντός των συνόρων τους», αναφέρεται στην επιστολή.
Ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι και το κίνημα BDS πιστεύουν πως η πτώση οφείλεται στο εμπάργκο οτιδήποτε ισραηλινού, που έχουν διακηρύξει και πολλοί, ανά τον κόσμο, ακολουθούν.

«Η κίνηση BDS απειλεί τις διεθνείς στρατιωτικές συνεργασίες του Ισραήλ», αναφέρει ένας εκ των ιδρυτών του. Ως παραδείγματα δε αναφέρει τη διακοπή της συνεργασίας με την ισραηλινή Elbit πάνω από 10 τραπεζών, της περιφερειακής κυβέρνησης του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, των κυβερνήσεων Νορβηγία και Τουρκίας.

Επίσης, εξαίρει και την στάση του νέου ηγέτη των Εργατικών της Βρετανίας Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος υπήρξε υποστηρικτής των Παλαιστινίων επί μακρό. Ο Κόρμπιν έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα επιβάλει εμπάργκο στις ισραηλινές εισαγωγές όπλων.

Το Ισραήλ διαθέτει μια μεγάλη και προσοδοφόρα αμυντική βιομηχανία, παρά την πτώση στις εξαγωγές. Το 2014 το Ισραήλ ήταν η 8η χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές αμυντικών συστημάτων, κάτι εκπληκτικό αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της χώρας.

Τα ισραηλινά όπλα είναι δοκιμασμένα, καθώς τα χρησιμοποιεί και το Ισραήλ στις συγκρούσεις με τους αντιπάλους του στη Μέση Ανατολή. Οι αντίπαλοι του Ισραήλ αναφέρουν ότι χρησιμοποιούνται επί ανθρώπινων «ινδικών χοιριδίων», των Παλαιστίνιων και από το Ισραήλ προμηθεύονταν όπλα τύραννοι όπως ο Σάχης της Περσίας, το καθεστώς του Άπαρχαϊντ στη Νότιο Αφρική ή διάφοροι δικτάτορες της Νοτίου Αμερικής. Το τελευταίο επιχείρημα είναι επιεικώς αστείο, βέβαια, καθώς όλοι αυτοί αγόραζαν όπλα από παντού, ενώ πολλοί δικτάτορες αγόραζαν όπλα από την Σοβιετική Ένωση ή τη Ρωσία.

Παρά την ανακοίνωση της ΕΕ ότι θα αγορεύσει τις εισαγωγές προϊόντων που προέρχονται από τους εβραϊκούς οικισμούς σε κατεχόμενα «παλαιστινιακά» ή συριακά εδάφη, οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΕΕ είναι πολύ ισχυρές, με τη Γαλλία να δηλώνει αντίθετη σε κάθε είδους μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου