Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

ΓΑΛΛΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ-ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΣΤΟ ΚΑΛΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Calais6.000 άνθρωποι ζουν μέσα στην αθλιότητα κοντά στον τερματικό σταθμό των πλοίων στο Καλαί.
Βρετανοί εθελοντές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες του Καλαί, συνελήφθησαν βάσει νομοθεσίας που χρησιμοποιείται για τους υπόπτους τρομοκρατίας, ανέφερε στον Independent μια ομάδα βοηθείας.
Δύο άτομα που εργάζονταν με την ομάδα London2Calais είπαν ότι τους σταμάτησαν και τους κράτησαν για τρεις ώρες βάσει του Άρθρου 7 του Νόμου περί Τρομοκρατίας του 2000, κατά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Καλαί.
Ένας εξ αυτών, που ταξίδευαν με το ίδιο όχημα, ανέφερε ότι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής από την Αστυνομία του Κεντ, τους κράτησαν στην πλευρά του Καλαί.

Η Αστυνομία του Κεντ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό, και ανέφερε ότι στα σύνορα γίνονται έλεγχοι ρουτίνας.

Η ομάδα London2Calais έχει καταφέρει να μαζέψει περίπου 13.000 λίρες και έχει διοργανώσει πολλές αποστολές παροχής βοήθειας στους πρόσφυγες που έχουν παγιδευτεί στην άλλη πλευρά του καναλιού της Μάγχης.

Η ομάδα από τον Αύγουστο έχει μοιράσει χιλιάδες πακέτων φαγητού στο στρατόπεδο προσφύγων με την ονομασία «η Ζούγκλα» και έχει επίσης παραδώσει ρούχα, υπνόσακους, μια αντλία νερού, και μια γεννήτρια που θα χρησιμοποιούνταν για το σχολείο που βρίσκεται στο στρατόπεδο.

Είναι μια από τις πολλές ομάδες που παρέχουν βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν ξεμείνει στην Γαλλική πόλη κατά την πορεία τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Syed Bokhari, γραμματέας της οργάνωσης και ένας από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν, είπε ότι η κράτηση ήταν μέρος μιας επίμονης καμπάνιας ενάντια στις δραστηριότητες της ομάδας.


«Μας καθυστερούν, ανακρίνουν και μας φέρονται σαν να είμαστε εγκληματίες λόγω της αλληλεγγύης που φέρνουμε στους πρόσφυγες που έχουν κολλήσει ‘στη ζούγκλα’ του Καλαί,» είπε στον Independent.

«Χθες βράδυ, η Ειδική Μονάδα και η Αντιτρομοκρατική, έκαναν κατάχρηση εξουσίας βασιζόμενες στο Άρθρο 7 του Νόμου περί Τρομοκρατίας του 2000, και καθυστέρησαν μια από τις ομάδες μας καθώς προσπαθούσαμε να επιστρέψουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από την εργασία μας στο στρατόπεδο του Καλαί.


«Μας καθυστέρησαν για 3 ώρες και μας ανέκρινε μια σειρά αστυνομικών που προσπαθούσαν να μας φοβίσουν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.»

«Αυτή είναι και η πιο πρόσφατη κλιμάκωση της διαρκούς εκστρατείας παρενόχλησης της ομάδας London2Calais αλλά και άλλων ομάδων και ατόμων που υποστηρίζουν τους πρόσφυγες στο Καλαί.»

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι που ζουν στη Ζούγκλα, με το όνομα αυτό να έχει δοθεί σε διάφορους καταυλισμούς σε ακατοίκητη γη γύρω από το πλοίο και τον τερματικό του Eurotunnel στο Καλαί. Το μέγεθος του άτυπου καταυλισμού έχει αυξηθεί σημαντικά από πέρσι.

Τον Σεπτέμβρη οι γιατροί που επισκέφθηκαν τον καταυλισμό προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι που ζουν εκεί, δηλαδή ένα μίγμα προσφύγων, ανθρώπων που αναζητούν άσυλο και άλλων μεταναστών, ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Πολλοί από τους ανθρώπους που ζουν στον καταυλισμό, έχουν κάνει το επικίνδυνο πέρασμα από τη Μεσόγειο, ή έχουν ταξιδέψει μέσα από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Δυτική Ευρώπη.

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα παίρνει 4.000 Σύρους πρόσφυγες ανά έτος από καταυλισμούς και στρατόπεδα που βρίσκονται κοντά στη ζώνη των συγκρούσεων, αλλά αρνήθηκε να πάρει επιπλέον άτομα που έχουν ήδη διακινδυνεύσει τις ζωές τους ταξιδεύοντας στην Ευρώπη με τις δικές τους δυνάμεις.

Οι υπουργοί έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες ότι δράσεις προς βοήθεια των προσφύγων, συμπεριλαμβανόμενης και της διάσωσης από πνιγμό, μπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης και να ενθαρρύνουν τον κόσμο να ταξιδέψει.

Άλλες χώρες, κυρίως η Γερμανία, έχουν δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγει ότι οι χώρες που δέχονται περισσότερους πρόσφυγες θα έχουν αρκετά μεγάλο οικονομικό όφελος στο ΑΕΠ τους, στα ποσοστά απασχόλησης και στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του προϋπολογισμού.

Μέχρι το τέλος του 2016 αναμένεται να φτάσουν στην Ευρώπη 3 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Το Άρθρου 7 του Νόμου περί Τρομοκρατίας του 2000, επιτρέπει στην αστυνομία, στο τελωνείο και στους αξιωματικούς που ασχολούνται με τη μετανάστευση, να κρατούν ένα πρόσωπο σε λιμένες ή στα σύνορα ώστε να διαπιστωθεί εάν εμπλέκεται σε αδικήματα τρομοκρατίας.

Για την κράτηση μέχρι έξι ώρες δεν χρειάζεται να υπάρχει εύλογη υποψία.

Μια γραπτή ειδοποίηση που δόθηκε στους εθελοντές αναφέρει ότι «Είστε υπό κράτηση βάσει της Παραγράφου 6, του Άρθρου 7 του Νόμου περί Τρομοκρατίας του 2000, έτσι ώστε ένας ανακριτής αξιωματικός να μπορέσει να ασκήσει την εξουσία του βάσει της Παραγράφου 2 ή 3 του συγκεκριμένου Άρθρου, ούτως ώστε να διαπιστώσει εάν είστε ή όχι άτομο που έχει, ή σκέφτεται να διαπράξει, προετοιμάσει, ή υποκινήσει πράξεις τρομοκρατίας…».


«Δεν υπόκειστε σε ποινική έρευνα και δεν έχετε συλληφθεί με την υποψία τέλεσης εγκλήματος. Για αυτό τον λόγο δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση και δεν έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηλός. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της εξέτασης, αλλάξουν οι συνθήκες, θα ενημερωθείτε.»

Εκπρόσωπος της Αστυνομίας του Κεντ δήλωσε: « Η Αστυνομία του Κεντ δεν δίνει λεπτομέρειες σχετικά με ομάδες ή άτομα τα οποία σταματήθηκαν και ερευνήθηκαν στα σύνορα.»


Μετάφραση – επιμέλεια αποκλειστικά για το Kollect: Διαστημόγατο
http://kollectnews.org

1 σχόλιο:

  1. Spare Rob Lawrie from prison

    https://d8s293fyljwh4.cloudfront.net/petitions/images/133124/hero/FB_IMG_1446253855312.jpg?1446253924

    To: Right Honourable Philip Hammond - Foreign Minister

    Please speak with your French counterparts about clemency in the case of aid worker Rob Lawrie over trying to reunite four year old Bahar with her family in Leeds.
    Why is this important?
    Rob Lawrie is facing a jail sentence after attempting to reunite four-year old Bahar, who is living in the refugee camp in Calais, with her family in Yorkshire. He tried to take Bahar to relatives in Leeds after her father pleaded with him to do so, but was caught and arrested at the French border.
    The current refugee crisis has affected millions of people and by showing solidarity by helping those in The Jungle, Calais, Rob's life has been changed forever. Knowing that a four year old girl could be reunited with her family just 20 miles from where he lives, where she could be warm, fed and safe meant he took drastic action.
    Rob shouldn't be treated as a criminal, but as an ordinary man who trying to do the right thing in extraordinary circumstances.

    ΑπάντησηΔιαγραφή