Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Η ΧΙΛΗ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΑΜΠΛΟ ΝΕΡΟΥΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΠΙΝΟΣΕΤ

Η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής ίσως να μην πέθανε από καρκίνο, αλλά ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί ακόμη εξετάζονται από ειδικούς.

Η κυβέρνηση της Χιλής αναγνώρισε το ότι ο βραβευμένος με Νόμπελ ποιητής Πάμπλο Νερούδα ίσως να δολοφονήθηκε μετά από το πραξικόπημα του 1973 που έφερε στην εξουσία τον Στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ.
Το υπουργείο εσωτερικών εξέδωσε την Πέμπτη μια ανακοίνωση εν μέσω δημοσιευμάτων ότι ο Νερούδα μπορεί να μην είχε πεθάνει από καρκίνο όπως πιστευόταν.
Η ανακοίνωση αναγνώρισε την ύπαρξη ενός εγγράφου του υπουργείου με ημερομηνία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το οποίο δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα El Pais στην Ισπανία.

«Είναι καταφανώς δυνατόν και πολύ πιθανό ότι ένας τρίτος» ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο του Νερούδα, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ωστόσο, το υπουργείο προειδοποίησε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων που διερευνά το πολυσυζητημένο θέμα, δεν έχε φτάσει ακόμα σε συμπέρασμα.

Ο Νερούδα ήταν γνωστός για τα ερωτικά του ποιήματα. Αλλά ήταν επίσης και ένας αριστερός πολιτικός και διπλωμάτης, και στενός φίλος του Μαρξιστή πρόεδρου Σαλβατόρ Αλιέντε, που αυτοκτόνησε για να μην παραδοθεί στο στρατό κατά το πραξικόπημα του Σεπτέμβρη του 1973 που οργάνωσε ο Πινοσέτ.

Ο Νερούδα, που ήταν 69 ετών και είχε καρκίνο του προστάτη, τραυματίστηκε ψυχολογικά από το πραξικόπημα και τις δολοφονίες των φίλων του. Σχεδίαζε να αυτοεξοριστεί ώστε να γίνει μια ισχυρή φωνή ενάντια στη δικτατορία.

Αλλά μια μέρα πριν την προγραμματισμένή του αναχώρηση, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στην κλινική Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο, όπου και υπεβλήθη σε θεραπεία για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες. Επισήμως, ο Νερούδα πέθανε εκεί στις 23 Σεπτεμβρίου από φυσικά αίτια. Αλλά οι υποψίες ότι η δικτατορία είχε βάλει ένα χέρι στο θάνατό του, υπήρχαν για πολύ καιρό αφότου η Χιλή επέστρεψε στη δημοκρατία το 1990.

Ο θάνατος του Νερούδα ήταν τόσο αμφιλεγόμενος ώστε το 2013 έγινε εκταφή του σώματός του για εξέταση.

Οι εξετάσεις δεν έδειξαν σημάδια δηλητηρίασης, αλλά η οικογένειά του και ο οδηγός του δεν ικανοποιήθηκαν από τα αποτελέσματα και ζήτησαν περεταίρω έρευνα. Ο δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση ζήτησε να γίνει έλεγχος για ουσίες που δεν είχαν ελεγθεί κατά τον πρώτο γύρο των εξετάσεων.

Πηγή: The Guardian

Μετάφραση – επιμέλεια για το Kollect: Διαστημόγατο
http://kollectnews.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου