Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Αλβανία: Οι φοιτητές διαμαρτύρονται ενάντια στην νεοφιλελεύθερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Οι φοιτητές στην Αλβανία βγαίνουν στους δρόμους εναντίον μιας μεγάλης νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης που επηρεάζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η μεταρρύθμιση προωθείται από τον «σοσιαλιστή» πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Συνέντευξη του Redi Muci, μέλους του κινήματος «Per Universitetin» και λέκτορα στο Πολυτεχνικό Κολέγιο των Τιράνων.(Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στην Left Voice)
Τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια στην Αλβανία σήμερα;Γιατί κινητοποίούνται οι φοιτητές;
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία στην Αλβανία πέρασε πρόσφατα έναν νόμο στη Βουλή με τον οποίο θα εφαρμόσει μια νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση με τρομερές συνέπειες για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.*Η μεταρρύθμιση αυτή συνεπάγεται τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων με δημόσιο χρήμα, την αύξηση των διδάκτρων, την θέσπιση ενός εξαιρετικά μη βιώσιμου φοιτητικού δάνειου (δίνονται οι δυνατότητες για την απασχόληση και την επιστροφή), και τη γραφειοκρατικοποίηση του πανεπιστημίου με τη διαμόρφωση μιας διευθυντικής ελίτ που αποτελείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των προϋπολογισμών. Οι σπουδαστές κινητοποιούνται γύρω από το φοιτητικό κίνημα «Για το Πανεπιστήμιο» (Per Universitetin) με μια σειρά από μαζικές διαμαρτυρίες, και μονοήμερες καταλήψεις, καταγγέλλοντας δημόσια αυτήν τη μεταρρύθμιση. Πριν από λίγες ημέρες, ακτιβιστές φοιτητές από Per Universitetin πέταξαν αυγά στον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, καθώς έβγαινε από μια συνάντηση με μια ομάδα επιχειρηματιών σε μια από τις αίθουσες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών. Το περιστατικό αυτό επιδεινώθηκε από τη βία της αστυνομίας και των σωματοφυλάκων του πρωθυπουργού εναντίον των φοιτητών. Το περιστατικό έχει προσελκύσει πολλύ την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.


Ποια ήταν η απάντηση της κυβέρνησης;
Η κυβέρνηση κατά κύριο λόγο παραμένει σιωπηλή και προσποιήθηκε ότι οι διαμαρτυρίες ήταν κάτι που δεν αξίζει να απαντήσει. Στις ελάχιστες περιπτώσεις, όταν ο Υπουργός Παιδείας έχει κάνει σχόλια σχετικά με τα γεγονότα, χρησιμοποιήσε μια μεγάλη δόση κυνισμού, αποκαλώντας τους φοιτητές άσχημα πληροφορημένους στην καλύτερη περίπτωση. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό της ρίψης αυγών. Εν τω μεταξύ, ο ίδιος επέλεξε το τέλος του Ιουλίου, τη στιγμή που οι σπουδαστές και οι καθηγητές δεν βρίσκονται το πανεπιστήμιο, για να περάσει αθόρυβα τη μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο.


Οι φοιτητές έχουν την υποστήριξη των άλλων τμημάτων της κοινωνίας;
Τα θέματα των φοιτητών τείνουν να σχετίζονται με ευρύτερες πτυχές της κοινωνίας, όπως είναι το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, ο τεράστιος αριθμός των μεταναστών που αναζητούν οικονομικό άσυλο στη Γερμανία (η Αλβανία έχει το δεύτερο υψηλότερο αριθμό των αιτούντων άσυλο, μετά τη Συρία), η διαφθορά που πνίγει η χώρα και η γενική αίσθηση ότι η κάστα των πολιτικών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα μένει στο απυρόβλητο. Έτσι θεωρούν τη νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση στη δημόσια εκπαίδευση απαράδεκτη για τις συνθήκες διαβίωσης του μέσου Αλβανού και ένα μέσο για την παγίωση των ταξικών διαφορών μέσα στο πανεπιστήμιο. Ως εκ τούτου, αυτή η γενική επιχειρηματολογία έχει δημιουργήσει την ελπίδα σε μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ότι κάτι νέο και αδιάφθορο, που δεν σχετίζονται με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη, αναδύεται στην Αλβανία. Το κίνημα έχει την υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών, των διανοουμένων και μεγάλων τμημάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Σήμερα υπήρχε μια διαδήλωση.Πώς ήταν;Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Συγκέντρωσε περίπου 800 έως 1.000 διαδηλωτές, κάτι το οποίο δεν έχει προηγούμενο για τα αλβανικά δεδομένα. Γινόταν ενάντια στην κρατική βία, τη μεταρρύθμιση και τον αστυνομικό κατασταλτικό μηχανισμό. Είχαμε την υποστήριξη πολλών πολιτών. Με τα επόμενα βήματα θα επιχειρήσουμε να αντικροούσουμε την εφαρμογή της μεταρρύθμισης με διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις, και μποϋκοτάζ. Σκεφτόμαστε ακόμα να πραγματοποιήσουμε ένα πανεθνικό δημοψήφισμα, αν και οι δυσκολίες υλικοτεχνικής υποστήριξης είναι σημαντικές αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, ο κύριος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μόνιμες δομές του κινήματος Per Universitetin σε κάθε πανεπιστήμιο.

«Albania: Students protest against neoliberal education reform», Left Voice, 26 Νοεμβρίου 2015· LeftEast, 26 Νοεμβρίου 2015.

Σημείωση

* [Σ.τ.Μ.:] Βλ. «Η αλβανική αριστερά και η αντεπίθεση των από κάτω», Left.gr, 11 Νοεμβρίου 2015. 

Φωτογραφίες
1alvania21 Ιουλίου 2015.aa143 1024x617DSC 9627DSC 9687Foto Per Universitetinmarshimprotes1111Protesta viti i ri akademik100000protestaassasastudentet ne proteste
http://www.elaliberta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου