Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Εθνικό πένθος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μάλι


Ισλαμιστές αντάρτες σκότωσαν χθες τουλάχιστον 21 ανθρώπους σε μια επίθεση εναντίον πολυτελούς ξενοδοχείου στην πρωτεύουσα του Μαλί προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού της χώρας, με τη συνεργασία μελών της αποστολής τουΟΗΕ στη χώρα (Minusma) και γαλλικών στρατευμάτων, εισβάλλουν στο κτίριο και σώσουν τους υπόλοιπους ομήρους.
Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι επτά.
Σήμερα ο απολογισμός είναι υψηλός, δήλωσε ο Κεϊτά σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κηρύσσοντας χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, αλλά και τριήμερο εθνικό πένθος.
Σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου με τα κράτη της Ασίας στη Μαλαισία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμαχαρακτήρισε την επίθεση στο Μαλί «μια ακόμη φοβερή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας».

Για μια ακόμη φορά αυτή η βαρβαρότητα απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση,τόνισε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι θα στηρίξουμε τον λαό του Μαλί καθώς προσπαθεί να εκδιώξουν τους τρομοκράτες από τη χώρα του και να ενισχύσει τη δημοκρατία.

Η επίθεση αυτή θεωρείται και πλήγμα για τη Γαλλία, η οποία έχει στείλει 3.500 στρατιώτες στο βόρειο Μαλί σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η σταθερότητα μετά την εξέγερση των Τουαρέγκ το 2012, στην οποία αργότερα ενεπλάκησαν τζιχαντιστές που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν και η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM). Όπως ανακοινώθηκε από τις αρχές του Μαλι αναζητούνται τρείς ύποπτοι σε σχέση με την αιματηρή επίθεση.

Η επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου Radisson Blu πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ – Γαλλ. πρακτ.- Ρόιτερς

http://www.ert.gr/

3 σχόλια:

  1. Εθνικό πένθος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαλί
    ....................
    ......................
    ........... στο Ισλαμικό ΜαγΚρέμπ (AQIM).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εθνικό πένθος και κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Μαλί
    ....................
    ......................
    ........... στο Ισλαμικό ΜαΓΚρέμπ (AQIM).

    ΑπάντησηΔιαγραφή