Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Αψηφώντας τη χούντα, η Μποροτμπά διαδηλώνει στο Κίεβο την Ημέρα της Απελευθέρωσης από το φασισμό

b1Παρά την απαγόρευση, οι αγωνιστές της Μποροτμπά (Αγώνας) στο Κίεβο, Ουκρανία, συμμετείχαν στην πορεία και το συλλαλητήριο που έγινε προς τιμήν της Ημέρας της Απελευθέρωσης του Κιέβου από τους φασίστες κατακτητές στις 6 Νοέμβρη.
«Σήμερα, στην 72η επέτειο από την απελευθέρωση της ηρωικής πόλης του Κιέβου από τους φασίστες κατακτητές, η πόλη βρίσκεται και πάλι υπό την κατοχή των ολιγαρχών και των ναζιστών συνεργατών τους. Αλλά η ώρα πλησιάζει· η ώρα που η κόκκινη σημαία του αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, το λάβαρο της νίκης επί της μισητής ιδεολογίας του φασισμού θα κυματίσει ξανά με υπερηφάνεια στους δρόμους και τις πλατείες της πρωτεύουσας της Ουκρανίας», δήλωσαν τα μέλη της Μποροτμπά του Κιέβου.

Ο μεγάλος Ουκρανός σκηνοθέτης Ολεξάντρ Ντοβζένκο έγραψε στο ημερολόγιό του στις 6 Νοέμβρη 1943: «Όσο περισσότερο κοιτάζω το Κίεβο, τόσο πιο πολύ βλέπω την τρομερή τραγωδία που έχει βιώσει. Ο πληθυσμός του Κιέβου έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα ζητιάνων και φτωχών. Δεν υπάρχουν αγόρια, δεν υπάρχουν κορίτσια, δεν υπάρχει νεολαία. Μόνο ηλικιωμένες γυναίκες και ανάπηροι. Η εικόνα σε αφήνει ζαλισμένο.»
Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είχε τελέσει υπό συνεχή κατοχή για δύο χρόνια. Κατά την περίοδο αυτή, το Κίεβο λεηλατήθηκε εντελώς από τους ναζί. Πριν από τον πόλεμο υπήρχαν περίπου 900,000 κάτοικοι στην πόλη. Μετά την απελευθέρωση του Κιέβου, είχαν απομείνει μόνο γύρω στις 150,000.
Το Κίεβο περιμένει. Ο αγώνας συνεχίζεται!
b1
b2 b3
b4
(πηγή: borotba.su)
Μετάφραση στα αγγλικά για το Red Star Over Donbass: Greg Butterfield
https://solidarityantifascistukraine.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου